2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Számos várt funkció kimarad az AirPods Pro második generációjából

Már hat éve annak, hogy az Apple piacra dobta vezeték nélküli fülhallgatójának, az AirPodsnak az első kiadását. Mint minden újdonság esetében, itt is megvolt az a tábor, amely nem látott fantáziát a termékben, és azt gondolta, hogy nem válhat be. Egyesek azt állították, hogy az esetek túlnyomó részében lemerül, és hasznavehetetlen lesz. Annak ellenére, hogy néhány tipp bejött, összességében az AirPods és a többi vezeték nélküli fülhallgató átalakította a piacot.

Természetesen még most sem tökéletesek ezek a termékek, hiszen nem egy esetben tapasztalható, hogy a két füles közül csak az egyiket töltötte fel a tok, és az sem ritka, hogy kiesik a fülből, összetörik vagy beesik a kanálisba. Fájdalmas pillanat, amikor a több száz lejes fülhallgatónk egyik pillanatról a másikra tönkremegy, de hozzá kell tenni, hogy a kábelesek is szenvedtek sérüléseket, például elég gyakori, hogy a kábel megszakad, és utána már csak az egyik felén hallható a zene, ezt pedig nem lehet orvosolni egy töltéssel. Előítéletek és tippek ide vagy oda, a vezeték nélküli fülhallgatók „megváltották” a piacot, ha körbenézünk az utcán, az emberek zöme ilyent használ. Időközben pedig a kábel nélküli, közismertebb nevén wireless fejhallgatók is megjelentek, de ez egy másik történet.

De térjünk vissza az AirPodshoz. Az Apple 2016-ban mutatta be az első generációt, amelyet három évvel később, 2019-ben követett a második, amely hosszabb üzemidőt garantált, valamint képes volt vezeték nélküli töltésre is. Ugyanezen év őszén pedig megérkezett az AirPods Pro, amely eltérő designt kapott, és belekerült az aktív zajszűrő technológia. Szép lassan ez a modell is hároméves lesz, azaz lehet számítani az utódra. Az sem titok, hogy az AirPods Pro 2-ről már körülbelül másfél éve folynak a pletykák, azonban a termék eddig nem látott napvilágot, viszont idén ősszel, a szokásos Apple-rendezvényen, amikor az új iPhone-ok érkeznek, komoly esély van rá, hogy végre leleplezik.

Az AirPods Pro második generációjáról eddig azt pletykálták, hogy beépített pulzusmérővel és hőmérővel is rendelkezni fog. Ez érdekes lett volna, hiszen számos felhasználó éppen akkor használja a fülhallgatóját, amikor valamilyen edzést végez, így nagyon indokolt lett volna a pulzusmérő. Azonban a legfrissebb hírek szerint ezekről a funkciókról lemondhatunk, nem fognak bekerülni a fülhallgatóba. Az Apple-fronton az esetek többségében releváns híreket szolgáltató Mark Gurman, a Bloomberg hírügynökség munkatársa szerint az almás vállalat valóban végez belső teszteket – amelyek szerinte előrehaladott fázisban vannak – pulzusmérővel és hőmérővel ellátott fülesekkel, azonban ezek vélhetően nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, ezért a két új funkció végül nem kerül bele a hamarosan debütáló termékbe, majd esetleg egy következő generációba.

Szintén a pletykák szerint az AirPods Pro második generációjában helyet foglaló csip sokkal nagyobb tudású lesz, mint a most használatos H1 lapka. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jobb lesz a zajszűrés, alacsonyabb a fogyasztás, és utóbbival arányosan hosszabb lesz az üzemidő. Továbbá várhatóan új mozgásérzékelő szenzorokat is kapunk, amelyeknek köszönhetően új fitneszalkalmazások is meghonosodhatnak a felületen. A töltőtok is megújul, és a várakozások szerint vízálló lesz, pont mint a harmadik generációs AirPods tokja.

Egy jó kérdés – különösen a jelenlegi infláció fényében – a második generációs AirPods Pro ára. Egyelőre csak reménykedni lehet, hogy nem emelkedik vagy legalább nem sokkal lesz drágább a mostani Pronál, amely jelenleg 1300 lej körüli áron vihető haza.

Van még egy jó hírünk azok számára, akik szeretnének egy olyan okoseszközt, amely képes mérni a testhőt. Mark Gurman állítása szerint a második generációs Airpods Proból kimaradó testhőmérséklet-mérő bekerül az ősszel érkező Apple Watch Series 8-ba. Azaz az Apple új okosórája is képes lesz a testhő mérésére, mint a Huawei okosórái. Mark Gurman szerint egy rendkívül ellenálló változat is készül az Apple új okosórájából, amelyet elsősorban az extrém sportolóknak szánnak.

A nyolcadik generációs Apple okosóra OLED technológiájú érintőpanelt kap, amely a várakozások szerint 1,99 hüvelykes lesz, ami egy kicsivel nagyobb, mint a mostani 45 milliméteres képátlójú – 1,9 hüvelyk – hetedik generáció.

Apple Watch

Forrás: apple.comHa elindul az új CarPlay, tankolás közben sem kell kiszállni az autóból

Számos különböző ötlet és lehetőség született az elmúlt évek során, hogy hogyan is lehetne még kényelmesebbé tenni az autózást. Ennek apropóján létesült az önvezetés, de egy ilyen kényelmi funkció a CarPlay is. Az idei WWDC-konferencián rengeteg utóbbival kapcsolatos újdonságról esett szó. Az Apple munkatársai azt is megemlítették, hogy a CarPlay új fejlesztéseinek köszönhetően a jövőben arra is lehetőség nyílhat, hogy az autó műszerfalán keresztül néhány gomb megnyomásával fizethessünk a benzinkútnál, így akár az is elképzelhető, hogy ki sem kell majd szállni az autóból. A megoldással kapcsolatban még kevés konkrétumot tudnunk, de a felvetés érdekesnek hangzik, még annak ellenére is, hogy a legtöbb autós szeret kiszállni egy kicsit a járművéből, hogy megmozduljon, erre pedig a tankolás remek lehetőség. 

Bár még nincs konkrét, lépésről lépésre levezetett elképzelés azzal kapcsolatban, hogy hogyan is fog működni a tankolás, azt már tudni lehet, hogy először – mint általában minden – az Egyesült Államokban válik elérhetővé, vagyis nekünk, európaiaknak még várnunk kell. Bevezetésekor az Egyesült Államokban mindenhol hozzáférhető lesz ez az új kényelmi funkció.

A Reuters szerint a CarPlay új megoldása a HF Sinclair cég töltőállomásain lesz legelőször elérhető, a vállalat tulajdonában mintegy 1600 benzinkút van. A HF Sinclair szóvivője azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy a felhasználóknak le kell majd tölteniük egy alkalmazást, amelyben meg kell adniuk a részletes fizetési adatokat. Ezt követően valóban néhány gombnyomással elérhetővé válik a vásárolt üzemanyag kifizetése a CarPlayen keresztül.

Azt egyelőre megtippelni sem lehet, hogy a CarPlay új funkciója mekkora hatást fog gyakorolni a piacra, viszont, ha széles körben elkezdik használni, kisebb lesz a torlódás a kutaknál. Ezzel együtt viszont a benzinkutaknál levő shopok forgalmát is jelentősen csökkentheti, ami már nem olyan jó hír az üzemeltetők számára.

Bár forradalminak hat az Apple ötlete, érdemes megjegyezni, hogy a General Motors már 2017-ben bevezetett egy hasonló műszerfali fizetési opciót, ez viszont nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így egy év után kivezették a piacról. Az, hogy az Apple ötlete sikeres lesz-e, az még a jövő zenéje, hiszen a CarPlay új változata, a CarPlay 2 csak azokon a gépjárműveken fog futni, amelyeket 2023 vége után gyártanak. Azaz még legalább két évet kell várnunk rá, hogy megtudjuk, hogyan befolyásolta az amerikai tankolási szokásokat az almás vállalat új kényelmi funkciója. Kíváncsian várjuk a híreket.