2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elnökválasztás

Hétfőn reggel tanácskozott a prefektúra műszaki bizottsága, majd Mircea Duşa prefektus tájékoztatta a sajtót a november 10-i államelnök-választás előkészületeiről Maros megyében.

Eszerint a megyében 568 szavazókörzetet rendeznek be, ugyanannyit, mint az előző választásokon. Az állandó választási névjegyzéken 447.456 szavazópolgár neve szerepel, 527.862 szavazólapot nyomtattak ki, 2.840 „Votat” feliratú bélyegző készült. A szavazóhelyiségek berendezése a polgármesterek feladata. A prefektúra szombat délelőtt szállítja ki a vidéki szavazóirodákba a szavazólapokat, jegyzőkönyveket, bélyegzőket, a speciális listákat, az állandó választási névjegyzékek másolatát. A szavazókörzetek őrzését a rendőrség, a csendőrség, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem munkatársai biztosítják, akárcsak a polgármesteri hivatalokét, mindaddig, amíg a szavazáshoz szükséges anyagokat szét nem osztják a szavazókörzeteknek. Ma (kedd) 14 órától a sportcsarnokban felkészítőt tartanak a szavazókörzetek elnökei, alelnökei számára.

Vasárnap, november 10-én a szavazókörzetek reggel 7-től este 9 óráig várják a szavazópolgárokat. Aki este 9-kor még nem szavazott, de bent van a szavazóirodában, szavazhat. Urnazárás után kezdődik a szavazatszámlálás, a körzetek jegyzőkönyveit a megyei kerületi választási iroda összesíti. A megmaradt anyagokat is a megyei választási irodánál gyűjtik össze, majd átadják a megyei törvényszéknek.

A Népújság kérdésére Mircea Duşa elmondta, hogy mozgóurnát orvosi igazolással egy nappal a választások előtt kell igényelni a szavazókörzetek elnökeinél. Mivel Marosvásárhelyen sok egészségügyi intézmény van, a kórházakat tíz körzetbe osztották el, ahová mozgóurnát visznek, akárcsak a börtönbe, illetve a segesvári és szovátai kórházakba. 
Kapcsolódó cikkek: