2019. szeptember 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Felmérik az árvízkárt

Mircea Duşa prefektus május 24-én, pénteken sajtótájékoztatón számolt be a megyei árvízkárokról.

Tájékoztatása szerint a megyében 33 közigazgatási egységet érintett az árvíz, 355 lakóházba és 623 gazdasági épületbe ment be a víz. Összesen 19 híd és 142 palló rongálódott meg, több mint 4.000 hektár  mezőgazdasági területet, 480 legelőt és kaszálót, több kilométer megyei, községi utat, erdei utakat öntött el a víz.

Legsúlyosabbnak a szentpáli helyzetet nevezte, ahol pár nappal ezelőtt a hatvanas években épített gátat törte  át az áradat, több mint 100 hektár szántóterületet és több mint 200 hektár legelőt öntött el a víz, a Maros pedig elárasztott néhány házat.

Fotó:  Maros Vízügyi Igazgatóság

A prefektus figyelmeztette a polgármestereket, prefektusi rendelet alapján az APIA, a mezőgazdasági igazgatóság és a katasztrófavédelmi hivatal képviselőiből álló kárfelmérő bizottságok dolgoznak, amelyek pontos felmérést készítenek a kártérítések kiszámítása érdekében. A kárfelmérés és kártérítés külön prefektusi rendelettel mind a természetes, mind a jogi személyek esetében megtörténik. 

A mezőgazdasággal foglalkozó természetes személyek (gazdák) esetében a kárfelmérő bizottságban részt vesznek az ANAF képviselői is, azért, hogy a kár megállapítása után annak mértéke szerint csökkentsék a mezőgazdasági jövedelemadó szintjét – nyilatkozta Mircea Duşa.

A Maros, mint mondta, apadófélben van, és a következő időszakban elkezdik az áradás nyomainak az eltüntetését. Az illetékes hatóságok azonban továbbra is készenlétben állnak, mert további esőzéseket jeleztek a meteorológusok.

Fotó: Mózes Edith