2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Több mint egy hónapja megkezdődött az iskola, és értesüléseink szerint a napokban rendeződik az ingázó diákok utazási költségeinek a támogatása. Ami nagyon időszerű már, hiszen vannak olyan nehéz anyagi körülmények között élő vidéki családok Marosvásárhelyhez közeli vagy távolabbi településeken, amelyekben két, sőt három középiskolás diák utazási költségeit kell fedezni mindennap. A vonatkozó miniszteri rendelet részben segítséget jelent a helyzetükben, de megnyugtatóan sajnos nem oldja meg.

Az ingázó diákok utazási kiadásait vagy azoknak egy bizonyos hányadát az oktatási minisztérium költségvetéséből fogják fedezi, eléggé körülményesen. Három kilométeres távolságtól kezdődően havi 30 lejből indulnak ki, és ez az összeg kilométerenként három lejjel bővül. A pontosabb megértés kedvéért, aki például 18 kilométerről ingázik, annak legtöbb 75 lejt fizetnek vissza havonta, aki 50 kilométerről, annak 141 lejt. Az a diák, aki 50 kilométernél nagyobb távolságról ingázik, az 50-en felül kilométerenként egy lejt kap. A bentlakó tanulók félévente nyolc oda-vissza utazás költségének a térítésére jogosultak. 

Az utazási „dokumentumokat” (bérlet, jegyek) a tanintézményhez kell benyújtani, az iskolák a megyei tanfelügyelőségekhez továbbítják a kért támogatást, ahol összesítik, és a szakminisztérium gazdasági főosztálya kell jóváhagyja a végső összeget, majd a visszaút végén az iskolák térítik a rendeletben megszabott feltételek szerint. A folyamat gyakorlatba ültetésén már dolgoznak a megyei tanfelügyelőségen, és feltételezéseink szerint a pontos teendőket és időpontokat hamarosan minden iskolában közölni fogják. 

Bár sok családban jelent segítséget a minisztériumi támogatás, sajnos a problémát nem oldja meg. Egyrészt a megszabott összeg nem fedezi a távolsági járatokon vásárolt jegyek vagy a bérlet árát, ami 12 kilométeres távolság esetében például havi 240 lej, bérlettel 220 (diákbérlet sajnos nincs), és ezt a költséget 57 lejjel támogatja a szaktárca. Holott a szülőknek még nagyobb kiadást, a már említett távolság esetében havi 320 lejt jelent, ha egy városi buszra is fel kell ülnie a diáknak, hogy az iskolába elérjen. A városi közlekedésben ugyanis a vidéki diákok nem jogosultak a nagyon kedvező diákbérletre. Sőt a városi tanács által működtetett buszokon, amelyek a város lakótelepeiről szállítják ingyenesen a helybeli iskolásokat, a vidékieknek jegyet kell váltaniuk. 

Feltételezhetően ezek a költségek is hozzájárulnak ahhoz, hogy a nyolcadik osztályt végző vidéki fiatalok egy része meg sem próbál továbbtanulni. Akik viszont vállalják az elméleti vagy a szakoktatásban való részvételt, azoknak a helyzetére a megyei és a helyi önkormányzatok támogatásával megoldást kellene találni. Ha fontos számunkra, hogy milyen lesz a jövőnk.