2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egy, a szucsávai ortodox érsekséghez tartozó magánóvoda igencsak találékony módon játszotta ki a kormány által legutóbb hozott korlátozó intézkedéseket: a szóban forgó oktatási intézet közölte a szülőkkel, hogy csemetéiket vihetik óvodába, mivel az intézetet működtető alapítvány játszótéri tevékenységeket is engedélyeztetett. A játszótéri foglalkozásokra nem vonatkozik a szünidőt elrendelő jogszabály, csupán az a korlátozó rendelet, miszerint 30 százalékos kapacitással működhet. Amikor kiderült a „kiskapuzás”, az igazgatótanács egyik tagja azt állította, hogy a kormány gyorsan meghozott intézkedései, a határozatok összevisszasága miatt döntöttek a fenti módon. A szülők ugyanis olyan rövid idő alatt nem volt ahogy megoldják gyermekeik otthoni felügyeletét. 

Valóban, az egyik napról a másikra születő kormányrendeletek felborítják a – főként kisgyermekes – családok életét, hiszen a szülőknek dolgozniuk kell, és nem mindenki tud egy nap alatt felvigyázót találni a gyermeke mellé. Ha ráadásul „szotyogatják” a rendeleteket, mert „kifelejtik” a bejelentett intézkedéseket, még rosszabb. Ez történt ugyanis: a magán tanintézetek valahogy kimaradtak a kényszerszünidővel kapcsolatos, a Hivatalos Közlönyben megjelent rendeletből, akárcsak a nagy bevásárlóközpontokba (mallokba, plázákba stb.) való belépéshez kötelezően felmutatandó zöldigazolványra vonatkozó előírás. Szegény Raed Arafat államtitkár vajon mit gondolhat, amikor a médiának kimerítően nyilatkozik a megszorításokról, és másnap ezek egy része nem köszön vissza a Hivatalos Közlönyben megjelent rendeletből? 

Szerdán például azt, az ügyvivő kormány több minisztere által beterjesztett törvénytervezetet utasította el a szenátus, amely szerint a közalkalmazottak és a nagyobb magáncégek dolgozói csak uniós Covid-igazolvánnyal mehetnek be a munkahelyükre. A tervezet eredetileg csak az egészségügyi alkalmazottak számára tette volna kötelezővé a zöldigazolványt, a szenátusi szakbizottságok javaslata alapján azonban az egész állami szektorra és minden olyan magántulajdonú irodaépületre kiterjesztették volna a rendelkezést, ahol több mint ötven ember tartózkodik. Az ügyben a képviselőház hoz végső döntést. 

Valeriu Gheorghiţă katonaorvos, az oltáskampány koordinátora szerint amióta az államfő bejelentette, hogy mindenütt kötelezővé válik a védettségi igazolvány használata, háromszorosára ugrott az oltási hajlandóság, a cél pedig az, hogy az év végéig az ország elérje a koronavírus elleni nyájimmunitást, vagyis a felnőtt lakosság átoltottsága meghaladja a 70 százalékot. Ez látszik veszélybe kerülni, ha a döntéshozók sorra, így vagy úgy, elkaszálják a kormányintézkedéseket.