2024. july 4., Thursday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egyelőre nem várható látványos fejlődés a Víkendtelepen

Kitakarítják a csónakázóban három évtizede felgyűlt iszapot, illetve elkerítik a medencéket, hogy csak azoknak kelljen jegyet váltaniuk, akik fürödni szeretnének – ez a két beruházás várható az idén, remélhetőleg még a strandidény kezdete előtt, a marosvásárhelyi Víkendtelepen – nyilatkozta lapunknak Portik Vilmos alpolgármester.

– Jó ideje szó van arról, hogy változások lesznek, javulnak majd a körülmények a Víkendtelepen, de eddig még látványos előrelépés nem történt. A strandidény kezdete előtt terveznek-e nagyobb lélegzetű beruházásokat, változásokat a szabadidőközpontban?

– Kezdjük a hiba beismerésével. Az első hónapokban úgy mentünk ki a Víkendtelepre, hogy itt nagylélegzetű változásokat, látványos beruházásokat fogunk elindítani, de tévedtünk. Ideig-óráig én is elhittem, hogy gyorsan tudunk látványos változásokat eszközölni, de aztán be kellett látnom, hogy a realitás drámai. A polgármester úr kezdeményezésére elkészült egy sókamra terve, építkezési engedélyt kapott a sátortetős medence mellett egy öltöző megépítése, ezek lépések, de kis lépések. Bizonyára sokaknak nem fog tetszeni, amit mondok, de attól még sajnos ez a valóság: a következő két-három évben nagy ívű fejlesztést, más nagyvárosok ilyen komplexumaihoz hasonló bővülést, új részlegek építését nem tudjuk elindítani. Azért nem, mert ha egy tízes skálán a tízes, a kívánt fejlesztéseket, wellness-szolgáltatásokat, modern tájépítészetet, korszerű csúszdaparkot, kifogástalan sportinfrastruktúrát, az ötös pedig a normalitást, az elfogadható színvonalat jelöli, akkor mi most a kettes szinten vagyunk. Senkit nem szeretnék ámítani: a Víkendtelep szolgáltatásai messze elmaradnak mindentől, amit 2023-ban normálisnak lehetne tekinteni. És nem kívánok az elmúlt 20 évre hivatkozni, pontosan tudom, hogy az embereknek ehhez már nincs türelmük, nem is értik, nem is várható el tőlük, hogy értsék, elvárásuk, türelmetlenségük jogos. Ugyanakkor nem fogok ígérni olyat, amiről nem vagyok meggyőződve, hogy teljesíteni tudjuk. Rájöttem – és ebben a városmenedzser kollégának is nagy szerepe volt, hiszen rendkívül sok időt szánt arra, hogy a versenyszférában szerzett több évtizedes válságmenedzseri tapasztalatával a Víkendtelep problémáira megoldást találjunk – , hogy ha kettes szinten vagyunk, és olyan egyszerű dolgokat nem tudunk megoldani, hogy bankkátyával fizethessenek vagy online válthassanak belépőt a látogatók, mi több, ennek a szükségességéről az ott dolgozó illetékes munkatársakat sem tudjuk meggyőzni, akkor előbb azt kell elérni, hogy legalább az ötös szintre jussunk el, azaz a normális működés az elfogadható szolgáltatások körülményeit kell megteremteni, a munkaközösség szemléletét kell a kor elvárásaihoz igazítani, és utána tudjuk megcélozni, hogy két-három szintet ugorjunk. E logika mentén az elmúlt hónapokban a Víkendtelep önálló személyiséggé alakításával foglalkoztunk, ami új entitás, tehát szinte mindent a nulláról kellett kezdeni. A bejegyeztetéstől az új szerződések megkötéséig, az alkalmazottak sorsának a rendezéséig mindent.

A másik mellőzhetetlen feltétel a pénzforrások kérdése. A marosvásárhelyiek azt várják – és joggal várják –, a piaci verseny pedig ugyancsak azt követeli, hogy olyan fejlesztéseket eszközöljünk, amelyek máshol már természetesek. A beruházásokhoz azonban pénz kell, a látványos fejlesztésekhez szükséges anyagiak biztosításához azonban Marosvásárhely saját forrásai még sokáig nem lesznek elegendőek. Az idei költségvetésbe két nagyon fontos tételt foglaltunk bele, az egyik a csónakázó kitisztítása az iszaptól, a másik a strand leválasztása a sétálóövezettől és a vendéglátóipari egységektől. Idéntől, mivel önálló jogi személyiségként működik a telep, bízom benne, hogy sokkal gyorsabban tudják lebonyolítani az eljárásokat, szerződéskötéseket, és nemsokára elkezdhetik mind a csónakázó kitisztítását, mind a medencék körüli kerítés, illetve beléptetőrendszer kiépítését.


Vásároltak 6 vízibiciklit 

     Fotók: Nagy Tibor

– A csónakázómedence régóta kihasználatlanul áll, holott családi programok kiváló helyszíne lehetne. Miért hanyagolták el ennyire, és van-e esély arra, hogy a nyáron lehetőség legyen ismét vízibiciklit, csónakot bérelni?

– A csónakázót az elmúlt három évtizedben egyszer sem takarították ki. Pedig a Víkendtelep lényegét mondhatni ez adja. Nagyon vastag iszapréteg rakódott le, és ez táptalaja volt mindenféle vízinövénynek. Becsléseink szerint legalább öt-hat hétbe telik a medence kitakarítása.

Tavaly, amikor a duatlon bajnokságot, ott szervezték, tele volt hínárral a medence. Ha ezt végre kitakarítjuk, sokkal tisztább lesz a víz ebben a holtágban, így ismét gond nélkül lehet csónakázni, kajakozni, vízibiciklizni és ilyen jellegű versenyeket szervezni. Vásároltunk hat vízibiciklit is. A rendeltetésének megfelelően szeretnénk a látogatók rendelkezésére bocsátani a csónakázómedencét. 

– Már tavaly tavasszal szóba került, hogy elválasztanák a medencék környékét a Víkend többi részétől, hogy csak azoknak kelljen jegyet váltaniuk, akik fürödni szeretnének. Miért nem valósult meg, illetve idén lesz-e valami belőle?

– A strand leválasztásának a kérdése többször felmerült, de nem volt pénz rá a költségvetésben.

Azonkívül ezt nem úgy kell elképzelni, hogy egyszerűen, a fesztiválokon is használt kerítésekkel körbe kerítjük a medencéket, mert ez, azontúl, hogy rontaná a Víkendtelep összképét, nem jelentene megoldást. Az elkerített részt kapukkal kell ellátni, ahol folyik a jegyellenőrzés, ez pedig egyértelművé teszi, hogy új beléptetőrendszerre van szükség. A kerítés felállítására terv kell, építkezési, hiszen nem mindegy, hogy hány helyen lehet be- vagy kiengedni a fürdőzőket, hogy ne alakuljanak ki sorok, a kerítés nem lehet balesetveszélyes, és nem utolsósorban esztétikai szempontoknak is meg kell felelnie. Már amennyire egy kerítéstől elvárható, hogy ne legyen csúnya.

A kerítés vonatkozásában a magam részéről óvatos vagyok. Olyan típusú beruházásban gondolkodunk, ami akár könnyen fel is számolható, ha nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Amíg a tavaly azok voltak hangosak, akik kerítést követeltek, nem fogok meglepődni, ha idén nyáron azok lesznek, akik az elbontását fogják követelni. Ha a kollégák időben lebonyolítják a közbeszerzést, az idén ez felépül, kipróbáljuk, a tapasztalatok alapján pedig igazítunk rajta.



– Növekednek-e idén a belépti díjak?

– Nincs tervben a belépőjegyek árának emelése.

– Próbálnak-e valamiféle megoldást találni az örökösen visszatérő problémára, a medencékben ruhástól fürdő, rendetlenkedő személyek távol tartására? Esetleg a drágább belépő, vagy a kerítés melletti helyek fokozottabb ellenőrzése nem vezetne-e eredményre?

– Sem bőrszín, sem faji alapon nem fogunk megkülönböztetni senkit. Az egyetlen megkülönböztetési szempont az lesz, hogy az együttélési szabályok szerint viselkednek-e a fürdőzők, a Víkendtelepre látogatók vagy sem. Azt sem tartom jó megközelítésnek, hogy pusztán amiatt emeljünk árat, mert esetleg azok, akik nem tudnak viselkedni, nem fogják ezt kifizetni. A jegyárak legutóbbi emelésekor, úgy gondolom, észszerűen jártunk el, és az emelés mértéke méltányos volt. Ha áremelésre kerül sor, azért lesz, mert javítottunk a szolgáltatások színvonalán, fejlesztettünk. Az illetéktelen behatolás kérdését a medencék körül kiépítendő kerítés meg fogja oldani. Kamerák vannak felszerelve a telep több pontján is, ezenkívül szezonban az őrző-védő szolgálatot megerősítjük, és helyi rendőrökből álló járőrök is lesznek a létesítmény területén.

Valószínűleg lesznek még „rendetlenkedők”, de nemsokára a tanács elé kerül a Víkend új szabályzata, és annak alapján bírságolni lehet azokat, akik kihágást követnek el. Ez a megfelelő ruházatra vonatkozóan is egyértelműbb lesz.

– Melyek a Víkendtelepen működő vendéglátóegységek visszajelzései, melyek azok a gondok, amelyeknek a megoldását kérik?

– Tavaly kétszer találkoztunk velük, idény előtt és után. Ami tőlünk telt, megtettük. Azt azért megjegyzem, hogy – tisztelet a kivételnek – ugyanezt a nyitottságot nem tapasztaltuk részükről.

Az RMDSZ javaslatára este 9 helyett 7 órára tettük azt az időpontot, ameddig jegyet kellett váltani a strandon. Tettük ezt azért, mert arra hivatkoztak, hogy amennyiben 21 óra marad a zárási idő, jelentős mértékben csökken a vendégek száma. A strand kerítéssel való leválasztása révén gyakorlatilag minden napszakban szabadon és ingyenesen látogatható lesz a vendéglátóegységek zónája, úgyhogy ez a kérésük is maradéktalanul teljesítve lesz.

Azonkívül pedig közös érdek kell, hogy legyen a tisztaság mind a strand területén, mind a vendéglátóipari egységek körül. Itt adódnak problémák, különösen nyáron. Hoztunk néhány új szabályt a teraszok és építmények külsejére vonatkozóan, amelyet nem szívesen tartanak be. Itt szükség lesz némi meggyőzőerőre a részünkről. 

De ha már itt tartunk, érdemes szóvá tenni azt is, hogy vannak olyan városi tanácsosok, akik a Víkendtelep teljes privatizálását szorgalmazzák. Nem tudom pontosan, hogy a Népi Mozgalom Pártjának tanácsosa itt a Víkendtelep eladására vagy esetleg a hosszú távú bérbeadására gondolt, de az egészen biztos, hogy nemcsak a szolgáltatások minősége, nemcsak a belépőjegyek ára változna meg gyökeresen, de az említett vendéglátóegységek vezetői is egy magánvállalat vezetőivel kellene zöldágra vergődjenek a mindennapi működésük, üzletpolitikájuk kapcsán. 

Mi a magunk részéről ellenezzük ezt az elképzelést, hiszen a Víkendtelep kincse a marosvásárhelyieknek, talán országos viszonylatban is páratlan, a város nem szabad kiadja a kezéből. 


Plaza M 1 órával korábban

Műsorkalauz 3 órával korábban

Marco Rossi marad 23 órával korábban

Háromnegyed siker 23 órával korábban

Hírek, rendezvények 23 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 4 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 4 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Műsorkalauz 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató