2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Csittszentivánon, a Bandi Dezső Kulturális Egyesület szervezésében nemzetközi gyermek- és ifjúsági kézműves- és faragótáborral rajtolt a vakációs program.


Csittszentivánon, a Bandi Dezső Kulturális Egyesület szervezésében nemzetközi gyermek- és ifjúsági kézműves- és faragótáborral rajtolt a vakációs program. A tábort úgy időzítették, hogy az itt készülő munkákat az V. Csittszentiváni Falunapok keretében állíthassák ki, hogy minél többen megismerkedhessenek a sokrétű, színes hagyományőrző tevékenység „termésével”. A tábort Székely Lajos helybeli tanár, az egyesület elnöke vezeti.

Naponta 120-130 gyerek dolgozik a műhelyekben

– Immár IX. alkalommal szerveztük meg a tábort, melyre évről évre több a jelentkező. Több műhelyben folyik a munka. A fafaragást, Bandi Dezső „hagyatékát” és szellemét őrizve, jómagam vezetem. A bútorfestést Bartha Enikő és Puskás Tünde, az agyagozást Tamás Mihály vezeti. A szövés technikájára Székely Zsuzsanna, a hímzésre pedig Székely Erzsébet tanítja meg az érdeklődőket. A gyöngyfűzés oktatására Bognár Melinda és Bartha Ilona vállalkozott. A kisebbek, jórészt elemisták, papírhajtogatással foglalkoznak, őket Kiss Eszter, Gálfi Imola és Tunyog Enikő irányítja. A fonalgrafikusok műhelyét Görgényi Noémi vezeti. Valamennyien pedagógusok, érzékkel és ügyszeretettel foglalkoznak a gyermekekkel és az ifjakkal. A fafaragók oktatására meghívottjaink is voltak Bencze László és Gál-Potyó István fafaragók személyében. Előbbi Székelyszentkirályról érkezett, a kapuácsolásban segített. Utóbbi zsoboki és a kalotaszegi minták megismertetését vállalta – mondta Székely Lajos.

A külső szemlélő azt hinné, hogy a fafaragásra kizárólag fiúk, míg a női mesterségekre – hímzés, gyöngyfűzés – lányok jelentkeznek. De nem így van, a fiúk gyöngyöt is fűznek, a lányok közül meg többen is a fafaragás iránt érdeklődnek.

A táborba bárki jelentkezhetett, a helybelieken és a tehetséggondozó program résztvevőin kívül.

– Mitől nemzetközi a tábor? – tettük fel a kérdést. A magyarországi mezőtúri iskolából vannak itt diákok, akikkel Seres János, innen elszármazott pedagógus révén kerültek nagyon jó kapcsolatba.

Kopjafát és székely kaput állítanak

A faluban már több faragott emlékmű áll, ezek sorát bővítve a fafaragók újabb munkái kerülnek méltó helyre. A falunapok keretében kopjafát állítanak fel a helybeli iskola udvarán az elhunyt pedagógusok emlékére In memoriam professores felirattal. A régi kaput pedig székely kapura cserélik.

– Ezzel azt szeretnénk eléri, hogy a Székely-Mezőségen felelevenedjenek a hagyományok, a fiatalok megtanulják, mi az érték, mit érdemes és mit kell átörökítenünk a következő generációknak.

A kézműves-foglalkozások anyagát az iskolában tekinthetik meg az érdeklődők.

Színes program

Mint már ismertettük, a falunapok ma hajnalban horgászversennyel kezdődtek, délután sportvetélkedők lesznek. 20 órától fellép a Székelyland, 21 órától Muri Enikő és a Defender.

Vasárnap 11 órától ünnepi istentisztelet a Cantuale kamarakórus előadásával. 13 órakor megkoszorúzzák a Szentlélek emlékművét és köszöntik az 50 éves házasokat és a nagycsaládosokat. 14 órakor gulyásfőző verseny, ezt követi a mezőpaniti Kádár Márton Általános Iskola diákjainak fellépése az István, a király rockoperával. 17 órától fellép a Napsugár együttes, 18 órától motorsport-bemutató, 19 órától Hajdú Noémi és Tálas Gréta énekel. 21 órától Tabáni István koncertezik. A szentiváni napokat tűzijáték zárja.