2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Történelem, hagyomány, helyi érték átgondolva

Szombaton szüreti fesztiválra és a helyi termelők és kézművesek vásárának első kiadására került sor Balavásáron. Volt is ott minden, ami ilyenkor dukál: vásár, jó bor, színpadi műsorok, tömeg és szórakozás, és nem hiányoztak a testvértelepülések képviselői sem.

Falunapi hangulat, zene, körhinta, tömeg és sok autó – az E60-as főúton utazóknak is feltűnt, hogy itt nem mindennapi rendezvény zajlik. Balavásári szüreti fesztivál – hirdette már a bejárat is, majd a térre belépőt rögtön a községbeli termelők sátrai fogadták: zöldségek, csemegekukorica, lilahagyma- és fokhagymakoszorúk, csuhévirágok és csuhéfonatba kötött üvegtárgyak sorakoztak az asztalokon, de nem hiányzott a méz, a préselt homoktövis, a különböző lekvárok, szörpök, a pálinka, és természetesen a kendi Borház aranyló nedűi sem, és még a nyomáti tejkrém is eljutott ide. Bennebb már a gyermekek birodalma húzódott, légvárak, ugrálók, körhinta, kisvasút, s míg a felnőtteket lacikonyha, addig az apróságokat nyalánkság- és főttkukorica-árusok várták. A tér hátsó részét a színpadnak szánták, és itt sem hiányzott a beoltott személyeknek fenntartott, a színpad előtt lekerített külön zóna. És akkor még nem esett szó a tér sarkában álló tanácskozósátrakról és a szomszédságukban ízlésesen kialakított térről, ahol népviseletbe öltözött (bábu)pár, szalmabála, boroshordó és egyéb kellékek idézték vissza az egykori szüreti mulatságok helyszínét.

A helyi termékek, termelők és kézművesek is helyet kaptak a fesztiválon

Fotó: Gligor Róbert László

Európa Balavásáron

Délelőtt a gyerekprogramok nyitották meg a műsort, játékok, arcfestés, kézműves-foglalkozások fogadták a mintegy félszáz apróságot (az eső elől a szabadtérből egy csarnokba tették át a foglalkozásokat), amit délben a húszéves Kelekótya együttes gyerekkoncertje zárt. Ezt követően a közeli vásártéren baleset-szimulációra került sor, a Salvatore Egyesület, a helyi önkéntes tűzoltók, a Maros megyei katasztrófavédelmi felügyelőség és a helyi rendőrség egy frontális ütközés sérültjeinek mentését és egy égő autó oltásának lépéseit, teendőit, fontos tudnivalóit osztotta meg az érdeklődőkkel, ezt a kisgyerekek is legalább olyan érdeklődéssel követték, mint az előző koncertet. 

Délután az Ecolect megyei hulladékgazdálkodási társulás ügyvezető igazgatója, Tóth Brezovszky Andrea tartott előadást a megyei hulladékgazdálkodás helyzetéről, a szelektív hulladékgazdálkodásról a Hulladékgyűjtés egy romániai multikulturális községben, európai normák szerint című beszélgetés keretében, ahol külföldi vendégek is részt vettek. Ezt követően a Balavásárért Egyesület ifjúsági és gyermekcsoportjának előadásában a közönség Vécsey Zoltán A balavásári szüret című kisregényének feldolgozását láthatta Székely Ella rendezésében.

Késő délután már a színpadi szórakoztató programok következtek, fellépett az erdőszentgyörgyi Boogie Down Dance Group moderntánc-csoport, majd a magyarországi Gerjenből a Duna-Rock Akusztik együttes. Varga Adorján polgármester és Kovács Mihály Levente megyei önkormányzati alelnök ezt követően üdvözölte az ünneplőket, majd honatyák és a testvértelepülések polgármesterei is színpadra vonultak, hogy együtt énekeljék el a tömeggel az Ismerős Arcok örök érvényű dalát, a Nélküledet. Az est folyamán a gyergyószentmiklósi 4S Street, a sepsiszentgyörgyi Icar hard rock zenekarok, majd a nap csúcspontjaként a magyarországi BSW rapzeneegyüttes szórakoztatta a tömeget, végül a DJ Sound Noise és Bass Project vette át a zene irányítását az utcabulin.

A hétvégi eseményt az Európai Bizottság finanszírozása mellett az Eldi Pékség, helyi vállalkozók, gazdák, borászok is támogatták, a szervezésben az önkormányzat partnerei voltak a Balavásárért Egyesület, a Balavásári Önkéntes Tűzoltók, a BAISZ ifjúsági szervezet és az Egrestői Keresztyén Nők Egyesülete.

Hogyan kell európai módon bánni a szeméttel? – erre is keresték a választ 


Hosszú és sikeres kapcsolatokat remélnek

Balavásár község polgármestere a Népújságnak elmondta: egy 14.600 euró értékű támogatást nyertek a testvértelepülési kapcsolatok ápolására az Európai Bizottság Európa a polgárokért programja keretében, így egy négynapos programra látták vendégül a felvidéki Nemesócsa, az anyaországi Tápiószentmárton, Aldebrő, Fót és Gerjen települések képviseletét, félszáz vendéget, akik a szombati fesztivál után a községet és a Küküllők térségét ismerhették meg. Ugyanakkor a program egyik fontos összetevője, hogy megvitassák a jelenlegi Európa nagy kérdéseit, és hogy mit fogadunk el vagy mit kérdőjelezünk meg az Európai Unió kapcsán. Ennek keretében beszélgettek arról is, hogy egy multikulturális romániai közösség milyen lépéseket tehet a tiszta, zöldtelepüléssé válás érdekében, miként végezhet európai normák szerinti hulladékgazdálkodást.

Amúgy Balavásárt a szőlőiről és vásárairól ismeri mindenki, ezért ezeket az értékeket szeretnék évente népszerűsíteni. Ez a fesztivál tulajdonképpen az eddigi falu-, majd községnapok folytatása egy átgondolt, megújított változatban – magyarázta Varga Adorján.

A rendezvényt nagyon jónak, jól szervezettnek találták a külföldi vendégek is. Gerjen polgármestere szerint nem lehet szavakkal kifejezni az az érzést, ahogy itt fogadják őket, szó szerint hazaérkeznek ide, ezért nagyon fontosnak tartják az erdélyi kapcsolatokat. Olyannyira, hogy az elöljáró a múlt heti fehéroroszországi látogatását is úgy időzítette, hogy Balavásárra is elutazhasson. Nagyon jó a párbeszéd a két település polgármestere között, és ennek a kapcsolatnak a tovább építésén folyamatosan dolgoznak, és a számos program mellett azon is gondolkodnak, hogyan tudna a két település közösen részt venni egy gazdaságélénkítő projektben is – részletezte lapunknak Romhányi Károly gerjeni polgármester.


Megidézett történelem

A szombati rendezvénysorozat egyik kiemelkedő programja volt a Balavásárért Egyesület által színpadra állított műsor, amely Vécsey Zoltán Balavásári szüret című kisregényét mutatta be a gyerekek nyelvén. Balavásárt a kívülállók és felsőbb körök két dologgal azonosítják: a jó borral és a „balavásári szürettel”, azaz azzal a történelmi eseménnyel, amely a székelyföldi Makk-féle összeesküvés egyik szála volt 1851-ben, és amely árulás miatt elbukott, s az osztrák megtorló rendszer mindenkit elítélt, aki akkor részt vett a balavásári szüreten Horváth Károly szőlősében – mondta el a Népújságnak Székely Ella, az egyesület programfelelőse, aki a darabot színpadra rendezte. Minderre szűk két hete volt, így naponta kellett próbálniuk a gyerekekkel, sőt ebből a rövid időszakból is kiesett két-három nap, ugyanis egy hete nagy sikerű Pilinszky-estet rendezett az egyesület, és abban is ugyanez a gyerekcsapat vette ki a részét.

Ami az 1848–49-es szabadságharcot követő hatalomellenes összeesküvést illeti, a balavásáriak büszkék a „balavásári szüretként” ismert epizódra: az itt történt árulásra kevésbé büszkék, de a történelmi eseményt máig magukénak érzik. A történet akkor vált ismét időszerűvé a településen, amikor 2000-ben egy épület padlásán megtalálták Vécsey regényének egyetlen példányát, amelyet aztán ismét közkinccsé tettek egy újrakiadás révén. Még abban az évben a három összeesküvő (Török János, Horváth Károly, Gálffy Mihály), későbbi székely vértanú emlékére kopjafát állítottak a faluban, az iskolát pedig Török Jánosról nevezték el, s azóta is évente emlékeznek rájuk március 15-én és október 6-án – magyarázta Székely Ella.

A gyerekek színpadi előadását elismerően fogadta szombaton a közönség. „Úgy érzem, ebben van az érték, mert volt benne történelem, néptánc, népdal. Ezekből lesz gyerekeinknek gyökerük Erdélyben” – fogalmazta meg lapunknak gondolatait Szilágyi Tamás helyi református lelkész, aki úgy véli, ha ezeket kínáljuk fel gyerekeinknek, és ezeket az értékeket ismertetjük meg velük, akkor fogékonyak lesznek irántuk. Az ilyen alkalmak adnak maradandót a gyerekeknek, fiataloknak, akiket amúgy is megpróbál a világ elszívó ereje – a számítógép, telefon, internet, játékok, gépzene – elcsábítani az értékektől. Ez a szülők hozzáállásától is függ, de a két éve itt szolgáló lelkész úgy látja, a helyi szülők fogékonyak az ilyen jellegű értékes programokra, szívesen engedik gyerekeiket ezekre az alkalmakra.

A helyi termékek, termelők és kézművesek is helyet kaptak a fesztiválon