2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Gazdanap Hármasfaluban

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete – Maros szervezete a nyolcadik alkalommal rendezi meg szeptember 7-én, szombaton Hármasfaluban a gazdanapokat. 

A korábbi helyszíntől eltérően a rendezvénynek nem a mikházi Széllyes Sándor Csűrszínház ad otthont. Újdonság az is, hogy az idén először osztják ki a Pro Agricultura Transilvaniae díjat azoknak, akik az erdélyi mezőgazdaságban kiemelkedő tevékenységet folytattak. Lesz szakmai tanácskozás, kulturális műsor, kézműves- és mezőgépészeti kiállítás és vásár is. 

A rendezvényről szeptember 3-án, kedden az RMGE Maros marosvásárhelyi, Laposnya utcai székházában Fazakas Miklós, a szervezet elnöke és Sikó László falugazdász, a rendezvény egyik főszervezője tartott sajtótájékoztatót. „Ha a jövőbe akarunk tekinteni, akkor fontos tudni, hogy honnan indultunk el és hova jutottunk, ezért döntöttünk úgy, hogy az idéntől díjazzuk azokat az embereket, akik éveken át meghatározó tevékenységet fejtettek ki egyesületünkben, irányt szabtak nekünk, és elismerést nyertünk ezáltal” – mondta Fazakas Miklós, majd hozzátette: az első körben 10 személyiséget tisztelnek meg a kitüntetéssel, de legalább 50 olyan szakembert tudna felsorolni, akik méltók erre. Az elkövetkezendő gazdanapokon ők is sorra kerülnek. Az idén dr. Tamás Lajos, az RMGE-Maros első elnöke, Csomós Attila mérnök, a szervezet nemrég elhunyt elnöke, aki több éven át az erdélyi magyar gazdaélet meghatározó személyisége volt, Nemes József, a hármasfalusi gazdakör néhai elnöke, a gazdanap helyszínét javasoló egykori gazdálkodó, Kovácsné Marika, a szegedi Progres Alapítvány alelnöke, aki nagyon sokat segítette az egyesületet, dr. Somogyi György, a szegedi fűszerpaprika-kutatóintézet volt igazgatója, aki sokat tett a fűszernövény termesztésének erdélyi népszerűsítéséért, dr. Jakab Sámuel, a nyárádszeredai, majd később a Sapientia kertészmérnöki karának tanára, dr. György Sándor, „az erdélyi zöldségtermesztés atyja”, Máthé László mérnök, az RMGE-Maros egykori alelnöke, titkára, valamint Kiss Károly mérnök, a Temes megyei gazdaegyesület elnöke, a 11 kötetet magába foglaló erdélyi magyar gazdalajstrom szerkesztője részesül az elismerésben. És lesz egy olyan személy, akinek a nevét nem akarták elárulni, hiszen azt szeretnék, hogy a helyszínen derüljön ki, hogy a kitüntetettek közé tartozik. A plakettet Borbély Attila mezőpaniti grafikus, Ferencz Zsolt marosvásárhelyi kézműves, a feliratát pedig Sándor János fafaragó készítette. 

Az idei rendezvény több helyszínen zajlik. A hármasfalui gazdakör székházában 9.30-kor kiállítás nyílik, ahol Nemes András régiséggyűjtő tárgyai és a helybéli Sándor János fafaragász alkotásai láthatók. Az ünnepélyes megnyitó a kultúrotthonban lesz. A rendezvény házi-gazdáinak (Fazakas Miklós és Vass Imre, Makfalva polgármestere) köszöntőjét követően dr. Belánszky Demkó-Zsolt, a magyarországi Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, dr. Torda Márta, a magyarországi Agrárminisztérium Nemzetközi és Kárpát-medencei Kapcsolatok Főosztályának vezetője, dr. Sándor Tibor László, Magyarország Bukaresti Nagykövetségének mezőgazdasági és környezetügyi attaséja és Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke szólalnak fel. Az ünnepi megnyitó a fehéregyházi Székely Imola szavalatával zárul. A díjátadást követően, amelyen a szovátai 15. Mátyás huszárezred áll díszőrséget, kulturális műsor lesz. Fellépnek a nyárádkarácsoni és Dózsa György községbeli Kalangya, a Bazsarózsa és a Hajdina néptánccsoportok, a héderfájai dalkör és a fehéregyházi fúvószenekar. 

A helyi általános iskola udvarán lesz a helyi termék- és a mezőgazdasági vásár, az előbbire eddig 15, az utóbbira öt kiállító jelentkezett. 14 gazdakör benevezésével gulyásfőző verseny is lesz. Az RMGE-Maros, magyarországi mintára, két éve hirdette meg a Legszebb konyhakertek versenyt, amelyre az idén 17-en neveztek be. A szervezet falugazdászaiból álló zsűri a helyszínen bírálta el a kerteket, a vetélkedő nyerteseit a gazdanapon díjazzák. 14 és 15 óra között lesz az Erdélyi Magyar Gazdaegyesületek Szövetségének elnökségi ülése. Délután, ugyancsak az iskola udvarán, parasztjátékokat tartanak, lesz létrán futás, kakassacc, ostorcsattogtatás, vízhordás és sok más szórakoztató vetélkedő. A rendezvény főtámogatója a magyarországi Agrárminisztérium, a BGA és a Communitas. Fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter. 

A Népújság arra volt kíváncsi, miért váltottak helyszínt a szervezők. Fazakas Miklós elmondta, hét éve szervezték Mikházán, ahol kiváló feltételek voltak, azonban megfogalmazódott az igény a gazdakörök részéről, hogy a rendezvény a megye más vidékeire is eljusson. A helyszín kiválasztására a szervezeten belül pályázatot hirdettek, ennek alapján választották ki Hármasfalut. Azáltal, hogy más-más helyszínen tartják meg a rendezvényt, azt remélik, hogy fellendítik a vendéglátó gazdakör és a környékbeli gazdálkodószervezetek életét. Ami a részvételi szándékot illeti, az RMGE-Maros elnöke kérdésünkre kifejtette, az a cél, hogy akik elmennnek, hasznosan töltsék az időt. A szervezet eddigi munkája jelenti azt az erkölcsi, tudásbeli és szakmai tőkét, amelyet felkínálnak a tagok és bármely más gazdálkodó számára. Az elmúlt év alatt sikerült a szervezet tagjainak bejárni a Kárpát-medencét, és örömmel tapasztalták, hogy az RMGE-Marost ismerik és elismerik, ezt kínálják a rendezvényen az érdeklődőknek is. Az idén legalább 500 résztvevőre, köztük mintegy 50 Kárpát-medencei vendégre számítanak a szervezők. Megvan a lehetőség arra, hogy a gazdák összefogjanak, ez a rendezvény is az egyik helyszín, ahol a résztvevők találkozhatnak, tapasztalatot cserélhetnek, eltervezhetik a jövő mezőgazdasági esztendőt – mondta Fazakas Miklós. 

Tavaly még Mikházán volt a gazdanap

Fotó: Gligor Róbert László (archív)