2022. november 27., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Október 20-ig lehet pályázni

Október 20-ig lehet pályázni a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett Szülőföldön magyarul program új felhívására. A program célja a magyar nyelvű oktatás támogatása és a magyar iskolaválasztás ösztönzése a határon túli országokban.

A program keretében – az előző évekhez hasonlóan – nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatásra, illetve hallgatói támogatásra pályázhatnak azok a külhoni gyerekek és fiatalok, akik tanulmányaikat szülőföldjükön magyar nyelven végzik.

A támogatásra a felhívásban szereplő kritériumoknak megfelelő óvodások és bölcsődések, valamint általános és középiskolások jogosultak, emellett 2021-től a felsőoktatásban tanulók számára elérhető hallgatói támogatás összegét is 22.400 Ft-ra emelték.

A támogatás tanévenként egy alkalommal igényelhető. A program teljes keretösszege 4,5 milliárd Ft.

A Szülőföldön magyarul programot a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. külhoni szakmai partnerein keresztül bonyolítja le: így Erdély esetében a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége a lebonyolító partner.

Az egyes régiókra vonatkozó felhívások elérhetők a www.bgazrt.hu oldalon – áll a Debreceni-Tóth Gabriella kabinetfőnök kézjegyével ellátott közleményben. (sz.p.)