2022. november 27., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A romániai Független Bábák Egyesülete (AMI) kéri a szülésznőképző programok újraindítását az egészségügyi minisztériumtól. Az egyesület aggódik, hogy „Románia az egyetlen európai ország, ahol a szülésznői szakmát a kihalás veszélye fenyegeti”, és teljességgel érthetetlennek tartja, hogy június óta Alexandru Rafila egészségügyi miniszter miért nem méltatta válaszra beküldött javaslataikat a módszertani szabályok módosítására és kiegészítésére. Ugyanis az van, hogy az ország orvosi egyetemein megszüntették ezt a szakképesítést, csupán a galaci egyetemen maradt meg a képzés a szülésznők számára. Az egyesület javaslatai megalapozásaként hozza fel, hogy Európa-szerte Romániában a legmagasabb a gyermekágyi és a csecsemőhalandóság aránya, jelenleg mintegy 500 bábát tartanak nyilván, de számuk csökken. Az is gond, hogy a szülészeti és újszülöttosztályokon nincs elég szakember (úgy általában az egészségügyi rendszerből hiányoznak az orvosok, nővérek, ápolók), ami az ellátás minőségének romlását eredményezi. Bár a hatályos, az európai jogszabályokkal összhangban levő törvény biztosítja a szülésznői tevékenység önálló, feltétel nélküli gyakorlásának jogát, jelenleg a törvény előírja, hogy a szülésznők egészségügyi tevékenységüket csak megbízott szolgáltatásként, kizárólag orvosi rendelésre vagy azzal a feltétellel gyakorolják, hogy az orvos bármikor beavatkozhat. 

Feltételezhetően arra is hivatkozott a fent említett egyesület, hogy a szülésznő szerepe mennyire fontos a terhesség végigvitelében, a babavárásra való felkészülésben, a szülés során, de nem csak. Fontos szerepe van a szülés utáni első hetekben, amikor támogatja az anyát és a csecsemőt, figyel a kisbaba egészséges fejlődésére. Annál is inkább, hogy Romániában szükség lenne a védőnőkre, ahogyan az évtizedekkel korábban volt. Ez Angliában például nagyszerűen működik, ott a szülésznők, védőnők nagy becsben vannak, de nem kell messzire pillantani, elég Magyarországot látni, ahol legalább négyezer védőnő dolgozik. 

Hosszú az út addig, míg visszaalakulhat a szülésznői képzés, de talán ez a családok támogatását is szolgáló kezdeményezés valamikor csak eléri a szaktárca ingerküszöbét.