2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Új ismeretek elsajátítása az iskolákban

Sokféle vélemény elhangzott már az online oktatás kapcsán, azonban a pedagógusok és a szülők városon és vidéken egyaránt a jelenléti oktatás fontosságát, eredményességét hangsúlyozzák. 


Fotó:  Nagy TiborNyárádkarácson község iskolaközpontjának igazgatóját, Erős-Karácsony Irént a járványügyi óvintézkedések nyomán tavaly bevezetett online oktatásról, a digitális eszközökről, illetve a diákok tanulmányi eredményéről kérdeztük. Az igazgatónő szerint az elmúlt tanév példájából kiindulva leszögezhető, hogy hatékony és eredményes oktatás csakis a diákok fizikai jelenlétével érhető el. Tavaly sikerült megbirkózni az online oktatás nehézségeivel, osztálycsoportokat és szülői csoportokat is létesítettek, ahol az osztályfőnökök tarthatták a szülőkkel a kapcsolatot. Digitális felszereltségből sem volt hiány, a diákok nagy része rendelkezett otthoni számítógéppel, laptoppal vagy táblagéppel. 

Hatvan táblagépet kaptak, akinek szüksége volt rá, az iskolától igényelhetett digitális eszközt, de jelenleg is van tartalékuk, és ígéretek vannak újabbak beszerzésére.


Fotó:  Nagy TiborA nyolcadik osztályt végzett tanulók a nehézségek ellenére is sikeresen vizsgáztak, és az általuk választott középiskolák diákjaiként folytathatják tanulmányaikat, mindössze két diák választott szakközépiskolát. Az igazgatónő szerint a távoktatás eszközeivel online a megtanult anyagot lehet gyakorolni, az új ismeretek elsajátítása azonban körülményes, ahhoz a tanár–diák fizikai kapcsolata elengedhetetlen. Az online oktatás hosszú távú alkalmazásához a pedagógusok olyan irányú felkészültségére is szükség volna. Amint beszélgetőpartnerünk elmondta, idén meglepő módon nem tapasztaltak tankönyvhiányt, a megrendeléseket is rövid határidőre teljesítették, ezen a téren a pedagógusok munkáját megkönnyítették. Előny ugyanakkor a községközpont nyolcosztályos iskolájának felszereltsége, amelyet az előző években, Ferenczi György polgármester mandátuma alatt építettek, és korszerű berendezésekkel látták el. A Nyárádkarácsoni I-es Számú Általános Iskola talán a Nyárádmente egyik legfelszereltebb iskolájaként is jellemezhető, amelyet saját költségvetésből építtetett az önkormányzat. Csibán, az országút melletti iskola udvarán műgyepes sportpályát létesítettek, a kilenc osztályterem mellett könyvtár, díszterem, jól felszerelt kémiai és informatikai laboratórium áll rendelkezésre, az osztálytermekben okostévék és internetcsatlakozás van, ezáltal a városi iskolákkal egyenrangú körülményeket teremtettek a vidéki diákok számára, akiket iskolabusszal szállítanak a község falvaiból. Idén tavasszal pedig átadták az iskola melletti vadonatúj sportbázist is. A község tanintézményeiben a diákok létszáma 591–605 között mozog, mivel vannak vándorló diákjaik is, akik tanév közben érkeznek vagy távoznak. 

Bodó Károly Gyula polgármester elmondása szerint Nyárádkarácson községben az idei iskolakezdésre az önkormányzat 45 ezer lejt különített el a község településein lévő tanintézmények javítására, tisztasági festésre, karbantartásokra, hogy a diákokat kellemes környezetben fogadhassák. A karácsonyfalvi 2-es számú iskola felújítását tervezik, a pályázat pozitív elbírálása esetén az épület teljes energetikai korszerűsítését elvégeznék. Eredetileg 10%-os önrésszel járult volna az önkormányzat a beruházáshoz, de az építőanyagok rohamos drágulása miatt már 43%-nál tartanak. Pályáztak digitális felszereltségre, táblagépekre is, számolva az online oktatás újbóli bevezetésének lehetőségével.