2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az idei évtől Babakelengye programot indít Szováta város önkormányzata. Az igénylést követően egy 500 lej értékű csomagot kapnak a település újszülöttjei. Az erről szóló határozatot decemberben fogadta el a helyi képviselőtestület.

Tartalmas kelengyecsomaghoz juthatnak azok az újdonsült szovátai szülők, akik megfelelnek az előírt követelményeknek, és igénylik a támogatást a városházától. A csomagban van pelenka, törlőkendők, orrszívó készülék, lázmérő, hintőporok és különböző babaápoló készítmények. A támogatás már januártól igényelhető, és már nyújtottak is be néhány kérést a kisgyerekes szülők – nyilatkozta Fülöp László Zsolt polgármester, aki ígéretesnek látja a kezdeményezést, és úgy véli, segítséget jelent a gyereket vállaló családoknak, de ugyanakkor jelzésértékű is a gesztus, azt jelenti, hogy az önkormányzat fontosnak látja a családalapítást és a gyermekvállalást Szovátán.

Az egyszeri támogatást kérés alapján igényelhetik azok a szülők, akik legalább egy éve szovátai lakcímmel rendelkeznek, és nincs adóhátralékuk. A kérelmet a gyermek szülei vagy törvényes gyámja nyújthatja be a városháza 4-es irodájában, a gyermek születésétől számítva hat hónapon belül. Szükséges iratok: támogatási kérvény, a kérelmező személyi igazolványának másolata, a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolata, az adó befizetésének igazolása.

Nemcsak a szovátaiak élvezhetik a támogatást, hanem bármely erdélyi magyar család, ugyanis a magyar kormány Köldökzsinór programja révén hasonló, közel 850 lej értékű juttatás igényelhető. Az anyasági támogatás keretében gyermekenként egyszeri 64.125 forint (körülbelül 850 lej), ikertestvérek esetén gyermekenként 85.500 forint (mintegy 1.100 lej) igényelhető a gyermek születését követő hat hónapon belül. Az anya egyedül is kérelmezheti a támogatást. A gyermeknek rendelkeznie kell magyar állampolgársággal, tehát vagy az apa, vagy az anya, vagy mindkettő magyar állampolgár kell legyen. Szükséges dokumentumok: az anya személyazonosító igazolványa, az egyik szülő lakcímkártyája és honosítási okirata, az anya bankszámlaszáma, a gyermek magyar állampolgársága szerinti magyar anyakönyvi kivonata, az apa személyi igazolványának másolata.

További támogatást is igényelhetnek a fiatal szülők az anyaországtól: a Babakötvény keretében a magyar államkincstár az újszülött gyermeknek számlát nyit, amelyre 42.500 forintot (körülbelül 550 lej) helyez el. Ez évente kamatozik, az így megtakarított összeggel a 18. életév betöltése után rendelkezhet a gyermek. A Babakötvényre a 2017. június 30. után született gyermekek jogosultak, a támogatást a gyermek szülője vagy törvényes képviselője igényelheti. Szükséges a gyermek magyar állampolgársága szerinti magyar anyakönyvi kivonat, a kérelmező személyazonosító igazolványa és a támogatási kérelem.

A támogatások igénylésében segítséget ajánl az Euro-trans alapítvány 34 erdélyi irodája is, de Magyarország kolozsvári és csíkszeredai főkonzulátusa is. Fontos: szükség van a gyermek(ek) magyar állampolgársága szerinti magyar születési anyakönyvi kivonatra. Ez egy különálló folyamat, de elindítható a támogatási igény benyújtásával egy időben. 

Egyre több támogatást kaphatnak az újszülöttek után az erdélyi kismamák is

Fotó: Gligor Róbert László (archív)