2020. július 9., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

csütörtöki ülésén a Maros Megyei Tanács

Uniós pályázat benyújtására készül a Maros Megyei Tanács, a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósággal közösen, a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett intézkedések finanszírozására, valamint védőfelszerelések vásárlására. 

A megyei tanácsosok a csütörtöki ülésen hagyták jóvá a megyei önkormányzat és a szociális igazgatóság, valamint az igazgatósághoz tartozó központok közötti partnerséget a „Maros megyei bentlakásos szociális intézmények védőeszközökkel történő felszerelése a COVID–19 által okozott egészségügyi válság kezelésének érdekében” elnevezésű projekt megvalósítására. A pályázatot az infrastrukturális beruházások program (POIM) keretében májusban meghirdetett felhívásra nyújtják be. Az önkormányzatokhoz tartozó szociális intézmények legtöbb 3 millió euróra pályázhatnak. A projekt százszázalékos támogatást kaphat, a pályázóknak nem szükséges önrésszel is hozzájárulniuk a költségekhez. A szociális intézmények a koronavírus-járvány által okozott eddigi kiadásaik megtérítésére is pályázhatnak. 


Ugyancsak a csütörtöki ülésen hagyták jóvá a Maros Megyei Tanács részvételét az EDUC – A gyermekek nem „oktatják” magukat! elnevezésű, európai uniós finanszírozású projektben, amelyet a Divers Egyesület és az Alpha Transilvană Egyesület kezdeményezett. A támogatási kérést egy kísérleti program keretében nyújtják be az egyesületek, ami a külföldön dolgozó szülők gyermekeinek oktatásban való részvételét ösztönzi. A projekt célja, hogy növeljék 270 Maros megyei gyermek iskolai teljesítményét, olyanokét, akiknek a szülei külföldön tartózkodnak. A projektbe különböző életkorú gyermekeket fognak bevonni, akik óvodai (3-6 év), általános iskolai (6-14 év) vagy középiskolai oktatásban (14-16 év) vesznek részt. A projekt megvalósítási ideje 30 hónap. A Maros megyére eső költségek összértéke 612.000 lej, amelyből 12.240 lej a Maros Megyei Tanács önrésze, ez a teljes összeg 2%-át teszi ki

Via Transilvanica – 150 km-es turisztikai útvonal Maros megyében

A Tăsuleasa Social Egyesület partnerségre kérte fel Maros Megye Tanácsát a Via Transilvanica elnevezésű turisztikai projekt Maros megyei szakaszának megvalósítására. A kezdeményezés célja egy turisztikai és zarándokút kialakítása, mely egyedülállónak számít Romániában.

A Via Transilvanica 10 megyén (Mehedinţi, Krassó-Szörény, Hunyad, Fehér, Szeben, Brassó, Harghita, Maros, Beszterce-Naszód és Suceava) halad keresztül és célja népszerűsíteni az útvonalon található történelmi, természeti és kulturális látnivalókat. A turisztikai út közel 1000 km hosszú, Drobeta Turnu Severintől indul, átszeli Erdélyt és Bukovinát, egészen a Putnai-kolostorig. Eddig 400 km készült el belőle, a következő időszakban újabb 240 km kerül átadásra Maros és Hargita megyében. Maros megyében az útvonal 15 közigazgatási egység területén halad át 150,6 km-en keresztül. A Maros Megyei Tanács vállalta, hogy népszerűsíteni fogja az útvonalat, és hozzájárul a turisztikai út hosszú távú fenntartásához azáltal, hogy belefoglalja az utat a megye fejlesztési tervébe.

 A Maros Megyei Tanács sajtóirodája