2021. november 28., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az utóbbi időben a központi sajtó sokat cikkezett arról, hogy veszélyben az államelnök szavahihetősége, hitele. És nem csupán a Művelt Románia projekt csődje miatt. Nemrég újságírói kérdésre, miszerint számít-e még a véleménye a Liberális Pártban (PNL), az elnök válasza az volt: majd meglátjuk.

Arról van szó, hogy a liberálisok – annak ellenére, hogy az ő segítségével jutottak hatalomra – mostanában nyíltan semmibe veszik az elnöknek azt a jelszavát, hogy „Bűnözők nélkül a köztisztségekben!” Ezt a szlogent ismételte meg nemrég Costel Alexe, a jászvásári PNL elnöke ügyének kapcsán, aki után nyomoz a Korrupcióellenes Ügyészség.

Jogos tehát a kérdés, hogy mennyit ér, és hová tűnt a választási kampányban fennhangon hirdetett integritás elve? Ugyanis Alexe esetében az elnöki felszólítást, hogy az illető lépjen vissza a funkcióiból, a liberálisok nem vették figyelembe. És miközben folyamatosan átkot szórnak politikai ellenfeleikre, különösen a szociáldemokratákra (PSD), elfogadják és promoválják a saját korruptjaikat a fontos köztisztségekbe. Áprilisban Alexe bűnügyi felügyelet alá került, a város pedig költségvetés nélkül maradt, mert az USR PLUS nem akart kollaborálni a „penális” Chiricával. 

Ludovic Orban az ártatlanság vélelmével „takarózik”, és szerinte a végleges bírósági ítéletig bármilyen magas tisztséget elfoglalhatnak azok is, akik ellen közben eljárás folyik. Egyébként ezt az „elvet” követi az USR a Dan Barna miniszterelnök-helyettes esetében.

És itt van a bibi, hiszen a szilárd demokráciákban az érintettek már a gyanú felmerülése esetén lemondanak a funkcióikról. Nálunk ellenben legfeljebb a pártfunkciók jönnek szóba, ami nem ugyanaz, mint a magas rangú köztisztség. 

Politikai elemzők szerint, ha az elnök „lenyeli a békát”, és elfogadja, hogy a PNL-t átszője a korrupció, akárcsak a PSD-t, a neve úgy marad fenn a történelemben, hogy miközben folyamatosan ostorozza a „vörös pestist”, tolerálja a korrupciót „a pártjában”. Ha nem kéri a PNL vezetésétől, hogy vonja meg a politikai bizalmat a „penális” liberálisoktól, maga alatt vágja a fát, ha megteszi, és a liberálisok semmibe veszik a felszólítást, felléphet ellenük. Amit mindenki kíváncsian vár. Különben – egy politikai elemzőt idézve – ő maga és pártja is „a román demokrácia történetének lomtárába kerül”.