2020. január 25., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nagy érdeklődés övezi, magas szinten jegyzik

Múlt hét végén rendezték meg a 23. balavásári nemzetközi borversenyt, amelyen már egyértelmű következtetésekre jutottak a színvonal és minőség tekintetében.

A versenyen hazai, magyarországi és horvátországi borok mérettettek meg, a bírálók elé 355 borminta került: vörös, fehér, rozé. Ezeket múlt csütörtökön a sav- és cukortartalom, illetve szín szerint is besorolták, pénteken történt az elbírálás: négy négyszemélyes zsűri kóstolgatta, mustrálgatta a mintákat, végzett nem kis munkát. A verseny egyedi jellemzője, hogy minden borász megkapja a zsűri észrevételeit írásban.

A jó bor táplálja a testet, felvidítja a lelket, nótára fakasztja az embert 

Fotó: Gligor Róbert László


Az eredményhirdetésre, értékelésre szombaton délelőtt került sor a borászok jelenlétében. A rendezvény a borrendek bevonulásával vette kezdetét, felvonultak a házi-gazda Kis-Küküllő Borrend, a dicsőszentmártoni Szent Márton Borrend, a Kiskunhalasi Borrend, a Csurgói Borrend, a kecskeméti Matias János Borrend és a budafoki Promontorium Borrend képviselői, jelen volt Magyarország bukaresti nagykövetsége részéről dr. Sándor Tibor László mezőgazdasági attasé is. A vendégeket köszöntötte Sagyebó István polgármester, borlovag, továbbá Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa részéről dr. Farkas Balázs konzul, aki gratulált, hogy ebben a térségben is vannak követői és folytatói e nemes foglalkozásnak, míg Péterfi Sándor borlovag nagymester a borról beszélt, amelynek filozófiája, misztikuma, szakralitása és kultúrája van, aki pedig a bor bűvöletébe kerül, az nem tud ellenállni ennek a kultúrá-nak. Az is elhangzott, hogy a balavásári borverseny elérte a célját, hogy a helyi termelőknek jó boruk legyen, hiszen az itteni szőlőnedűt már nyugodtan asztalra lehet tenni, olyan szintre emelkedett a minőségük, hogy bármikor, bármilyen társaságban megállják a helyüket.

A rendezvényt a Kis-Küküllő Szőlészeti és Borászati Társaság szervezte, támogatta a balavásári önkormányzat és kereskedelmi cégek, a szervezési munkából pedig derekasan kivette a részét a Kis-Küküllő Borrend is. A versenyre eljöttek Balavásár anyaországi testvérközösségeinek (Gerjen, Fót, Csurgó, Somogycsicsó, Szatymaz) küldöttségei, egyesek a versenyre is beneveztek.

Komoly munka folyik 

A megmérettetést a Népújságnak Ilia Csaba  magyarországi borbíráló értékelte, aki jó ismerője a balavásári borversenyeknek, hiszen idén már huszonegyedik alkalommal volt jelen. Úgy látja: a verseny színvonalában és a borok minőségében is komoly fejlődés tapasztalható. Amikor elkezdődtek ezek a versenyek, a vidéken a borászat leszálló ágban volt, szőlősöket vágtak ki. A magyarországi szakemberek tanácsaikkal próbálták sugallni a helyieknek, hogy meg kell állítani az áthaladó turistákat, a bor mellett szállást, élelmet kell adni nekik, erre a vidék alkalmas, csak egy ügyes kereskedelmi fogásra van szükség. Ma már egyre több a jó bor és a szálláshely a vidéken, a fiatal, lelkes gazdák kitűnő borokat termelnek, ezért munkájukat segíteni kell, hogy haladjanak. A technológiai folyamatok változnak, ezt követni kell. Szép dolog a hagyomány, de figyelni kell arra, hogy megváltozott a borkultúra, az igények; ma már az illatos, fiatal borokat kérik, és az itteni talaj és éghajlat kitűnő arra, hogy első osztályú borokat készítsenek.

A szervezők komoly csapatmunkát végeznek, de be kell vonni a fiatalokat is, hogy legyen majd akinek átadni a stafétát. Színvonalas a rendezvény, az erdélyi borversenyek között magas szinten jegyzik a balavásárit, ennek is tudható be, hogy annyi borminta érkezett, és már második éve Horvátországból is küldtek, idén már 14 mintát.

Az anyaországi bortermelők szerint is értékes a rendezvény. A somogycsicsói Faggyas József öt bormintával érkezett, ebből két arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szerzett. Balavásártól 830 kilométer választja el, de évente többször is eljön, és a jövő évi versenyre is készül. Nem egyszerű egy ekkora rendezvény megszervezése, minden óraműpontossággal működik, hogy különböző országokból ennyi borász és testvértelepülési küldöttség itt lehessen, továbbá, hogy igen magas szintű zsűrit toborozzanak, hogy méltó és reális eredmények szülessenek. Mindezért csak gratulálni tudnak és köszönetet mondani – fejtette ki.

Helyben maradt a nagyarany

Balavásár község borosgazdái az idei versenyen sem szerepeltek rosszul, Iszlai Jenő, Csegzi Tibor és Miklós Gyula révén 7 aranyat szereztek, továbbá 25 ezüstöt, 18 bronzot és 17 dicséretet is bezsebeltek a balavásári, kis- és nagykendi, valamint szénaverősi termelők, és helyben tartották a nagyaranyat is, amely egy szentdemeteri pincészethez került.

Opriş Livius és Cseh Attila - megtalálták az összhangot és Szentdemeterre vitték a nagyaranyat


A balavásári Csegzi Tibor tíz éve vesz részt a versenyen, szinte minden évben nyert, idén négy mintát hozott, két arany-, egy-egy ezüst- és bronzérmet vihetett haza. Nem üzletszerűen és nem nagy mennyiségben termel bort, de otthon is ugyanazt az italt issza, amit a versenyen mások is megkóstolhattak – emelte ki a gazda. A borverseny hatását illetően kifejtette: valamikor már szinte teljesen felhagytak a szőlőműveléssel, ma pedig ott tartanak, hogy területet vásárolnak, telepítenek be. Ha ez a verseny nem volna, a vidéken a bortermelés egyharmada lenne a mainak, ő is a versenynek köszönhetően épített pincét öt éve, odafigyel a termelésre, és minden évben készül az italaival a megmérettetésre.

Az idei borverseny nagyaranyát Opriş Livius szerezte meg cabernet borával. Ez a tavalyi idény egyik végterméke, a szőlőt Eger vidékéről vásárolta, a bort Szentdemeteren készítette. Nemcsak ez az egy itala lett sikeres, hanem a többi is, két ezüstöt és három bronzot is szerzett a versenyen. A 33 éves marosvásárhelyi fiatalember 2007 óta borászkodik, édesapjával kezdte, majd apósával, Cseh Attilával folytatták a munkát. Mivel nem a borászatból élnek, a szőlőt nem termesztik, hanem vásárolják, és kedvtelésből borászkodnak, az italt sem eladásra termelik. Ötödik éve vesz részt a balavásári versenyen, de nem gondolta volna, hogy ez a bora éri el a legnagyobb pontszámot, természetesen örül a díjnak, amely impulzust ad a további munkához – mondta el lapunknak a díjazás után a nyertes.

Helytállnak a helyi borászok is

Arra a kérdésünkre, hogy van-e gazdasági hozadéka a balavásári borversenynek a község számára, Sagyebó István határozott igennel válaszolt, megjegyezve, hogy vannak látható és hosszú távon megjelenő eredmények. Balavásáron egy nagyobb kapacitású vendéglátóegység alakult ki, amely a közeljövőben pincét készít, hiszen a tulajdonos szőlészettel és borászattal is foglalkozik, továbbá a községben van még néhány pince, ahol bort lehet kóstolni. Ez a verseny hatott a gazdákra, hogy új és a piac által igényelt borokat állítsanak elő, a must minél kevesebbet érintkezzen a levegővel, mihamarabb kerüljön hordóba, az erjesztés ellenőrzött körülmények között menjen végbe. A gazdasági hatás abban is észrevehető, hogy új szőlősöket telepítettek a községben, és már van legalább 30 olyan borászuk, akinek terméke bármikor érmet nyer ezen a versenyen.