2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kedden este a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Keresztes–Szabó–Demény–Apostolache szerzők által írt és Keresztes Attila által rendezett Egy római tragédia c. zenés vígjátékával nyitotta meg a 76. nagyszínpadi évadját. Az előadás végén – immár a hagyományhoz híven – elbúcsúztatták a nyugdíjba vonuló kollégáikat, és átadták a Manószok – a színház ifjúsági csoportjának, önkénteseinek – titkos szavazata alapján kiválasztott, Mosoly díjjal kitüntetett társulati tagoknak járó elismerést. 


Fotó: Bereczky SándorA színházhoz kötődő átkomponált 19. századi bohózat méltó keretet biztosított arra, hogy az előadás végén átadják az elismeréssel járó oklevelet és szerény ajándékot azoknak, akik évtizedekig álltak Thália szolgálatában, illetve a két Mosoly díjast is köszöntsék. Gáspárik Attila, a színház vezérigazgatója rövid köszöntőjében elmondta, 1803 óta folyamatosan van színjátszás Marosvásárhelyen (rövid története elhangzott a darabban is), és a színészeknek, a színház kulisszák mögött dolgozó munkatársainak, valamint a közönségnek köszönhetően a színház immár 76. évadát nyithatják meg. 

Először a Mosoly díjasok neveit fedték fel. Az idén Kádár Noémi (az előadásban Gallovics Noémit alakító) színésznő és Bokor Barna (Somosdy Nagy Barnabás rendezőt játszó) színművész vehette át, bizonyára sokunk kedvenceiként, hiszen számos más előadásban is mindketten kiváló alakítást nyújtottak. Az oklevelek és a virágcsokrok átadását követően búcsúztatta el az igazgató a nyugdíjba lépő kollégákat is. Először annak a Szabó Annamáriának köszönték meg munkáját, aki 1978-tól dolgozik a Nemzetiben, több mint száz előadás díszletét tervezte, rendezte be, és Gáspárik Attila szerint nem volt olyan darab, amelynek díszletéhez legalább egy ecsetvonással nem járult volna hozzá. Negyvenkét év szorgos, kutató, dokumentáló, jegyzetelő, lejegyző, archiváló munka után váltak meg Ferencz Éva irodalmi titkártól, igen értékes háttérmunkájától. Az igazgató köszöntötte a teremben jelen levő Brassai Zsombort, a Színházkutató Központ új vezetőjét. Végül az igazgató Sófalvi Aranka férfiöltöztető munkáját is méltatta, aki nyolcévi munka után mondott búcsút a színháznak. Mind az előadást, mind a díjazott és a nyugdíjba vonuló egykori színházi munkatársakat vastapssal jutalmazta a közönség.