2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vereséget szenvedett hazai pályán a Nyárádtői Unirea 3. ligás labdarúgócsapata a feljutásra pályázó, eddig hibátlan Dési Unireától a 9. csoport 5. fordulójában. A nyárádtőiek egy esetleges sikerrel szintén feliratkozhattak volna az első két helyért zajló küzdelembe a csoportban, így igen felfokozott hangulatú csata kerekedett a mérkőzésen, amit az is jelez, hogy a játékvezető 11 sárga lapot osztott ki. A házigazdák küzdőszellemét csak dicsérni lehet, azonban összességében a désiek képzettebb csapatot alkotnak, és ez végül megmutatkozott az eredményjelzőn is.

A nagy lendülettel indító Nyárádtő az első tíz perc után kezdte megtapasztalni ellenfele játékerejét. Előbb Rus ijesztett rá a hazai védelemre, amikor az ötös sarkáig vitte be a labdát, a beadását azonban szögletre mentették, majd a 19. percben Cocian lövése remegtette meg a jobb kapufát. Két perccel később Frăsineanu a hálóba juttatta a labdát, ám már magasban volt a partjelző zászlója. Aztán, némileg a játék képével ellentétesen, büntetőhöz jutott Nyárádtő. Kereki elsodorta a tizenhatoson belül Calianit, és a tizenegyest Iliescu értékesítette. Miután Cocian szabadrúgását Eremiaș megfogta, akár növelhette is volna előnyét a hazai csapat, de Rotaru a 31. percben öt méterről az üres kapu fölé fejelte Caliani beadását, a 33. percben pedig Roșca lövése centiméterekkel a bal felső mellett csavarodott el. A félidő a dési Cocian helyzetével zárult, aki tíz méterről fölé küldte a labdát.

A második félidő végig dési fölényben zajlott, bár voltak nyárádtői helyzetek is. Mindjárt az újrakezdés után Tudose nagy bravúrral tolta fölé Iliescu 17 méterről elvégzett szabadrúgását, de az 54. percben hatalmas lehetőség maradt ki Eremiaș kapujánál. Egy szöglet után Vomir közeli lövését nagy reflexszel ütötte ki a hazai kapus, majd Kereki duplázásába belelépve szögletre mentettek a védők. A 66. percben azonban már nem tudta megakadályozni a nyárádtői védelem a dési gólt. Giurgean könnyedén tört be a bal oldalon, lövése visszajött Eremiașról, a duplázás pedig egy védőn megpattanva becsapta a kapust. Három perccel később Frăsineanu kevéssel gurított a hosszú sarok mellé, azonban a 83. percben már vezetéshez jutottak a vendégek: Giurgean kilépett a leshatárról, és Eremiaș mellett laposan a hosszú sarokba csavart. 

Nyárádtő megpróbált újítani, ám a 88. percben hosszú évek talán legfurcsább játékvezetői ítéletének voltunk tanúi. Tudose a tizenhatos jobb oldalán elsodorta a kapunak háttal lévő Roșcát, a bíró azonban nem látott szabálytalanságot. Ezt követően pedig, amikor a labda már a nyárádtői térfélen pattogott, megállította a játékot, és a partjelző beintésére hivatkozva szögletet ítélt a hazaiak javára. Aligha fogjuk valaha megtudni, hogy a partjelző büntetőt szeretett volna-e jelezni, avagy tényleg szögletet, mert nem tűnt úgy, mintha elhagyta volna a pályát a labda.

A hazaiak kockáztattak, Petriș labdát veszített a középpályán, és Dés létszámfölényes ellentámadásból a 89. percben végleg eldöntötte a meccset. Ismét Giurgean volt eredményes, az ötösről könnyedén hálóba küldte a labdát.

A Nyárádtői Unirea pénteken Marosújvár ellenében vigasztalódott, azonban csak az utolsó percekben szerezte meg a győztes gólt. A házigazdák már a 15. percben vezetéshez jutottak Bucur találatával, ám hiába voltak szinte mindvégig előnyben, a 82. percben veszélybe került a siker, miután Socaci révén az ellenfél egyenlíteni tudott. A győztes gólt Caliani szerezte meg a nyárádtői csapat számára, mindössze két perccel később.


„Elégedettek lehetünk”

A Marosújvár elleni mérkőzést, illetve csapata eddigi szereplését az Unirea edzője, Adrian Pop értékelte a Népújságnak. A szakvezető azt is elmondta, mire számít a hátralevő mérkőzéseken.

Úgy vélte, az ellenfél sokkal jobb játékerőt képvisel, mint amilyent a rangsorban elfoglalt helye alapján gondolnánk. Ráadásul jó hangulatban érkeztek a meccsre, hiszen legutóbb Gyulafehérvár ellen nyertek, míg Nyárádtő szerinte nem érdemelt vereséget hazai pályán Dés csapatától. A játékosokat dicséret illeti azért, ahogy küzdöttek – mondta. Hiába egyenlített az ellenfél a 82. percben, egy pillanatig sem kételkedett benne, hogy meg tudják szerezni a győzelmet, hisz a csapata több mérkőzésen is az utolsó tíz percben szerzett pontot vagy pontokat érő gólokat.

„Tekintve, hogy újonc csapat vagyunk, igazán elégedettek lehetünk az eddigi teljesítménnyel” – összegzett.

A Nyárádtői Unireának négy mérkőzése van még hátra az idény végéig, ebből csak egyet játszanak hazai pályán.

„Szászrégenbe látogatunk a következő fordulóban – mondta Adrian Pop –, megyei rangadóra, egy nagy tapasztalattal rendelkező, erős csapathoz, de győzni szeretnénk. Aztán az utolsó idei hazai mérkőzésen Alsógáld csapatát fogadjuk, és itt is a három pont a cél. Amúgy mind a négy meccset meg akarjuk nyerni, ami még hátravan az idén, aztán meglátjuk, hogy mit sikerül elérni.”


Jegyzőkönyv

Labdarúgó 3. liga, IX. csoport, 5. forduló: Nyárádtői Unirea – Dési Unirea 1-3 (1-0)

Nyárádtő, városi stadion, nézők nélkül. Vezette: Cosmin Apetrei (Roznov) – Sebastian Păduraru (Gura Humorului), Andrei Pișta (Fălticeni). Ellenőr: Traian Marchiș (Nagybánya).

Gólszerzők: Iliescu (25. – büntetőből), illetve Giurgean (66., 83., 89.).

Sárga lap: Caliani (42.), Rotaru (45+1.), Iliescu (50.), Stoica (53.), Bucur (59.), illetve Chira (22.), Kereki (25.), Papp (45.), Vomir (46.), Cocian (46.), Rus (90+1.).

Nyárádtő: Eremiaș – Trăistar (81. Miclean), Stoica, Bucur, Coman, Roșca, Solymosy (68. Potor), Iliescu (68. Petriș), Iușan, Caliani (46. Olteanu), Rotaru. 

Dés: Tudose – Rus, Kereki, Vomir, Papp (90+1. Peter), A. Blaj, Fl. Blaj, Frăsineanu, Chira (90+4. Sabo), B. Pop (61. Giurgean), Cocian.


Eredményjelző

* 3. liga, V. csoport, 6. forduló: Gyurgyevói Astra II – Brassói Tâmpa Kids 1-2, Brassói Corona – Székelyudvarhelyi FC 1-0, Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK II – Barcarozsnyói Olimpic Cetate 0-0, Kézdivásárhelyi KSE – Brassói SRM 2-3, CS Blejoi – CSO Plopeni 3-2. Az állás: 1. Brassói Corona 16 pont, 2. Brassói SRM 13, 3. CS Blejoi 13, 4. Kézdivásárhely 10, 5. Székelyudvarhely 7, ...9. Sepsi OSK II 4.

* 3. liga, IX. csoport, 3. forduló: Gyulafehérvári Unirea – Dési Unirea 3-1; 5. forduló: Nyárádtői Unirea – Dési Unirea 1-3; 6. forduló: Kudzsiri CSO – Tordai Sticla Arieșul 2-1, Gyulafehérvári Unirea – Szászrégeni Avântul 1-4, Nyárádtői Unirea – CS Marosújvár 2-1.