2020. augusztus 14., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az EB 30 ezer koronavírus-fertőzött számára vásárolt remdesivirt

Az Európai Bizottság 63 millió euró értékben vásárolt az amerikai Gilead gyógyszeripari vállalattól remdesivir gyógyszert. A jelenleg megvásárolt szermennyiség 30 ezer koronavírusos beteg számára lesz elegendő.

A gyógyszer augusztustól lesz elérhető az EU tagországai és Nagy-Britannia számára. Az Európai Bizottság további szerződéseket készít elő remdesivir vásárlására – az új adag gyógyszer feltehetően októberben lesz elérhető.


Eredetileg az ebola kezelésére fejlesztették ki

A remdesivirt az amerikai Gilead Sciences gyógyszeripari vállalat fejlesztette ki, a cseh származású Tomáš Cihlář vezetésével, az ebola ellen. Az idén közreadott tanulmányokból azonban kiderült, hogy a Covid–19-ben szenvedő betegeknek is hasznára van a felépülésben. A remdesivir az első olyan, az új koronavírus kezelésére alkalmas gyógyszer, amelynek forgalmazását az Európai Bizottság engedélyezte.  

Az Európai Bizottság szerződést írt alá a Gilead Sciences gyógyszeripari vállalattal a koronavírus elleni, remdesivir hatóanyagú gyógyszer terápiás kiszerelésének biztosításáról – így jelentette be szerdán Dana Spinant, a brüsszeli testület szóvivője. Hozzátette, hogy a 63 millió euró értékű szerződés szerint a gyógyszermennyiség mintegy 30 ezer, súlyos Covid–19-tüneteket mutató beteg kezelésére elegendő. 

Az Európában Veklury márkanéven futó gyógyszer forgalmazására a múlt csütörtökön tett javaslatot az Európai Gyógyszerügynökség, és a járványügyi helyzet komolyságára való tekintettel az Európai Bizottság egy hét alatt jóvá is hagyta a készítmény forgalmazását – írja az Eurologus brüsszeli portál, amely megjegyzi, az engedélyezési eljárás átlagosan 67 napig szokott tartani.

Azonban az EU a gyorsasága ellenére sem tudta felvenni a versenyt az USA-val: az amerikai egészségügyi minisztérium kedden bejelentette, hogy a következő három hónapban megveszi az összes remdesivirt, amit a szert kifejlesztő Gilead gyárt, nem épp olcsón. A szerződés összesen 500 ezer adag gyógyszerre szól. Kilenc, másik országban működő vállalat is gyárthatja a terméket a licencszerződés alapján.

Az orvosság, amelynek a tesztelésében több ország is részt vett, a kutatások szerint átlagosan harmadával csökkenti a koronavírussal fertőzött betegek gyógyulási idejét. Egy több mint 1000 fő bevonásával végzett amerikai kutatásból az derült ki, hogy a gyógyszerrel kezelt betegek átlagosan 11 nap alatt gyógyulnak meg, míg a placebót szedő kontrollcsoport tagjai 15 nap alatt. Az eredmények a súlyos betegek esetében kiemelkedően jók voltak: 18-ról 12 napra csökkentették a gyógyulási időt.

***

Az amerikai gyógyszerfelügyelet már április 29-én megadta hozzájárulását a Gilead Sciences által az ebola ellen sikertelenül bevetett remdesivir klinikai alkalmazásához, de a hatékonysága nem volt ismert. Végül több kutatás igazolta az effektivitását.

Az uniós ügynökség szerint olyan felnőttek és 12 éven felüli gyerekek gyógyításában lehet az antivirális szert használni, akiknek kiegészítő oxigénre van szükségük a tüdőgyulladás miatt. 

(Forrás: Eurologus brüsszeli portál)