2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Augusztus 20. – Színház tér

– Számunkra nagyon fontos ez az ünnep, hiszen Szent István a magyar állam megteremtője, és a magyar államiság ezeréves folytonosságának az emléknapja augusztus 20. Azt is mondhatjuk, hogy a legrégibb magyar ünnepünk, ami 1771-től nemzeti ünnep – mondta sajtótájékoztatója bevezetőjében Cseh Gábor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Maros megyei elnöke, a hagyományos marosvásárhelyi augusztus 20-i ünnepségek főszervezője. 

Az elnök szerint az idei Szent István-napi ünnep és az új kenyér ünnepe másabb lesz, mint az eddigiek, mert ebben az évben első alkalommal színpad lesz felállítva, szent helyen, a Barátok temploma helyén, és az idén is ki lesz állítva a magyar korona és a magyar koronázási ékszerek másai, néhai Szabó Albert képzőművész alkotásai. Cseh Gábor külön köszönetet mondott a családnak, hogy a rendelkezésükre bocsátotta ezeket az alkotásokat. 

Elmondta, hogy egyben az új kenyér ünnepe is, mert a hagyományok szerint Szent István napján sütötték  az új búzából az új kenyeret, amely az ünnepi asztal ékessége volt, az életet és az otthont szimbolizálta. 

Az óriáskenyereket, akárcsak a korábbi években, idén is az Eldi pékség készíti, amit megköszönt az Eldi pékségnek és Kabai Csabának, a cég marketingigazgatójának, akinek szívügye ez a rendezvény. 

Az egyik fellépő és műsorvezető Kilyén Ilka színművész lesz. Fellép még Szabó Előd, a Titán együttes frontembere, Sorbán Enikő népdalénekes, a Homoród mente pacsirtája, Boros Emese énekes és Fülöp Csongor zenész, a Csillagfény néptáncegyüttes, valamint a mezőcsávási fúvószenekar.

Ünnepi köszöntőt Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke mond, illetve Magyarország csíkszeredai konzulátusának a képviselője.

Az új kenyeret a magyar történelmi egyházak képviselői, Oláh Dénes római katolikus főesperes, Czirmai Csaba Levente református esperes, Nagy László unitárius lelkész és Papp Noémi evangélikus lelkész áldja és szenteli meg. 

A rendezvényre augusztus 20-án, kedden 19 órakor kerül sor a Színház téren.

Fotó: Mózes Edith