2021. május 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szerdán kezdődött és várhatóan március 10-ig befejeződik az oktatási rendszerben dolgozók soron kívüli beoltása a koronavírus ellen – közölte Valeriu Gheorghiţă katonaorvos, az oltáskampány koordinátora.

Rámutatott: mintegy 42 ezer tanár és tanító kapta már meg a védőoltást, és további 128 ezernek sikerült időpontot foglalnia az oltáskampány előjegyzési portálján.

Szerdától azonban lehetővé vált, hogy mintegy 60 ezer pedagógus soron kívül megkapja az oltást. Ezt a megyei tanfelügyelőségek által összeállított névsor alapján a közegészségügyi hivatalok szervezik meg. A tisztségviselő korábban jelezte: a mobil oltópontok bevetésével fognak elsőbbséget biztosítani a tanárok és tanítók számára.

Romániában három hónapos online oktatás után február 9-től nyitottak meg az iskolák. A második félév első két hetében 809 tanulónál és 638 pedagógusnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, emiatt pedig országszerte 730 osztályban függesztették fel az óralátogatást és tértek vissza online oktatáshoz.

Az ország 3181 települése közül 2129-ben minden diák visszatérhetett az iskolába. Azokon a településeken, ahol az utóbbi kéthetes fertőzési ráta meghaladta a lakosság három ezrelékét, csak az alsó tagozatos kisdiákok vehetnek részt személyesen az órákon.

Az egészségügyi dolgozók beoltása után január közepén megkezdődött az oltáskampány második szakasza, amelynek során a 65 év felettieket, a krónikus betegeket és a kulcsfontosságú ágazatok dolgozóit – köztük a pedagógusokat – oltják. (MTI)


 A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal víkendtelepi vendégházában oltópont működik   Fotó: Nagy TiborElőször az egyetemi oktatók kapták meg az oltást

Február 24-től oltják a megyénkben dolgozó tanügyi alkalmazottakat a számukra kijelölt oltópontokon. Először a három, Marosvásárhelyen működő egyetem oktatói vehették fel az oltást, péntektől a megyei tanfelügyelőség listájára feliratkozott pedagógusok, oktatásügyi alkalmazottak következnek.

Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes tájékoztatása szerint az állami fenntartású és a magán oktatási intézményekben működő 8.620 személyből egyéni előjegyzés alapján eddig 102 óvodapedagógust, 179 alsó tagozaton, 574 felső tagozaton és középiskolában oktató pedagógust és 223 oktatásügyi alkalmazottat oltottak be, 

2 592 személyt pedig már előzetesen beütemeztek. Ez az állami intézményekben dolgozók 34,23 százalékát, a magánoktatásban tevékenykedőknek a 68,9 százalékát teszi ki. 

Ezenkívül a közvetlenül a számukra fenntartott időben és helyen történő oltásra 439-en iratkoztak fel. Százhetvenkét 55 év alatti személyt Astra Zeneca-oltóanyaggal péntektől a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal víkendtelepi vendégházában oltanak be, az 55 év feletti 267 tanügyi dolgozót a Pfizer-BioNtech vakcinájával a marosvásárhelyi Tudor Vladimirescu iskola sporttermében. 

Megyénkben a február 24-i adatok szerint 15 diáknak és 17 pedagógusnak volt pozitív a Covid–19 -tesztje. (bodolai)