2020. november 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Európa-bajnokságra kijutott magyar labdarúgó-válogatott a csoportelsőséget is megszerezheti a Nemzetek Ligája másodosztályát jelentő B divízióban, ez pedig világbajnoki pótselejtezős helyet is érhet. A jelenleg második magyarok akkor kerülnek az élre, ha több pontot szereznek hazai pályán a törökök ellen, mint a listavezető oroszok Szerbiában.

Marco Rossi szövetségi kapitány, aki koronavírusos megbetegedése miatt továbbra sem ülhet le a kispadra, a múlt csütörtökön Izland ellen sikerrel megvívott pótselejtezőn pályára küldött kezdőcsapatából már öt játékossal nem számolhat. Gulácsi Péter, Willi Orbán és a csapatkapitány Szalai Ádám sérülés, míg Sallai Roland és Szoboszlai Dominik a német és az osztrák karanténszabályok miatt hagyta el idő előtt az edzőtábort.

A magyarok semmiképpen sem számíthatnak könnyű mérkőzésre, ennek oka pedig nemcsak a sok kulcsjátékos, illetve Marco Rossi és a másodedző Cosimo Inguscio hiányzása, hanem az ellenfél valószínűsíthető motiváltsága is. A törökök ugyanis akár ki is eshetnek, illetve szintén megszerezhetik az első helyet. Utóbbihoz nekik mindenképpen győzniük kellene a Puskás Arénában, emellett bízni az oroszok belgrádi pontvesztésében. A kiesés akkor fenyegeti a török csapatot, ha alulmarad a magyarokkal szemben, miközben a szerbek legyőzik az oroszokat.

Az sem segíti a magyar együttest, hogy a koronavírus-járvány miatt ezúttal sem számíthat a szurkolók segítségére, bár zárt kapuk mögött egészen jó a mérlege: öt győzelem és két döntetlen mellett mindössze egyszer kapott ki.

Rossi távollétében az U21-es válogatottat irányító Gera Zoltán ül majd a kispadon a Puskás Arénában 21.45 órakor kezdődő találkozón (TV: M4 Sport), amelyen a szlovák Ivan Kruzliak lesz a játékvezető.

A csoport utolsó helyezettje kiesik a C divízióba, míg az első hely megszerzésének az élvonalba jutáson túl is nagy fontossága van, mivel azzal akár vb-pótselejtezős helyet is lehet szerezni. A két legjobb olyan csoportgyőztes ugyanis, amely a jövő novemberben záruló vb-selejtezőkön nem végez az automatikus kijutást jelentő első vagy a pótselejtezőt eredményező második helyen, pótselejtezőt játszhat a 2022-es, katari vb-re.

Sigér Dávid (j) és a szerb Luka Jovic a labdarúgó Nemzetek Ligája B divíziójában játszott Magyarország – Szerbia mérkőzésen a Puskás Arénában, november 15-én

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd 


Távozik az izlandi szövetségi kapitány

A magyarok elleni vereség hatására Erik Hamrén lemondott az izlandi labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztjáról. A svéd edző elmondta, mindig az volt a célja, hogy a csapatot kijuttassa az Európa-bajnokságra, márpedig ez nem sikerült. Hozzátette, szerinte jobb, ha valaki más átveszi a nemzeti együttes irányítását a márciusban kezdődő világbajnoki selejtezők előtt. Az izlandiak múlt csütörtökön a 88. percig 1-0-ra vezettek a magyarok ellen a Puskás Arénában, ám végül 2-1-re elveszítették az Európa-bajnoki pótselejtező döntőjét.

A 63 éves Hamrén, aki két évvel ezelőtt Heimir Hallgrímssontól vette át a szakvezetői posztot, az Anglia elleni, mai Nemzetek Ligája-mérkőzésen irányítja az izlandi csapatot. Az edző 2012-ben és 2016-ban is kijuttatta hazája válogatottját a kontinenstornára. Utóbbin az izlandiak is ott voltak Lars Lagerbäck irányításával, majd Hallgrímsson vezetésével a két évvel ezelőtti világbajnokságon is szerepeltek.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt