2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem kevesebb mint 115 előadó, két egész napos plenáris ülés és 15 tematikus szekció – ezt kínálja szeptember 24-25-én az online térben a magyar közgazdászszakma legnagyobb éves konferenciája, az 58. közgazdász-vándorgyűlés. A konferenciát szervező Magyar Közgazdasági Társaság a koronavírus kockázatait és terjedési mutatóit látva döntött úgy, hogy idén a digitális térben rendezi meg a tanácskozást, melynek előadásait az érdeklődők – és a sajtó munkatársai – a konferencia honlapján, valamint Facebook- és YouTube-oldalán követhetik figyelemmel.

A kétnapos tanácskozás központi témáját a pandémia nemzetgazdasági, munkaerőpiaci, pénzpiaci, versenyképességi, digitalizációs, kultúragazdasági és sportközgazdasági következményei, valamint a válságból való kilábalás lehetséges irányai, eszközei adják. A vándorgyűlés plenáris előadói között lesz Matolcsy György jegybankelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter, Domokos László ÁSZ-elnök,

Freund Tamás MTA-elnök, Parragh László MKIK-elnök, Hernádi Zsolt MOL-elnök, Baranyai Dávid NN-vezérigazgató és Farkas Bertalan dandártábornok, űrhajós. A plenáris előadások mellett a két nap során két-két panelbeszélgetést is láthatnak élőben streamelve a nézők, így idén sem marad el e konferenciák egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvénye, a Bankvezérek kerekasztala. Emellett egy előrejelzői fórumot, valamint egy innovációs és egy európai uniós panelbeszélgetést követhetnek figyelemmel az érdeklődők a konferencia honlapján.

A tanácskozás első napján, szeptember 24-én délelőtt 15 tematikus szekció előre rögzített előadásai, panelbeszélgetései válnak elérhetővé a honlapon, olyan témákban, mint a pandémia munkaerőpiacra, a banki, pénzpiaci szektor digitalizációjára, a kultúragazdaságra, az államháztartásra, a kkv-szektorra és a startupok világára gyakorolt hatásai, valamint a válságból való kilábalás európai szintű és magyarországi eszközei, stratégiái. A tematikus szekciók csaknem 90 előadója között ott lesz például Barcza György, az EBRD igazgatósági tagja, Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár, György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár, Baráth Etele volt Európa-ügyi miniszter, Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója, Chikán Attila akadémikus, Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarország igazgatója, Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára, Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója; Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója, Barna Balázs, a Transferwise európai terjeszkedésért felelős vezetője, Kurtisz Krisztián, az UNIQA Biztosító Zrt. vezérigazgatója, Csath Magdolna egyetemi tanár, az MTA doktora, Bod Péter Ákos egyetemi tanár, az MTA doktora, Palócz Éva, a Kopint Tárki Zrt. vezérigazgatója, Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója, Iván Gábor, az Európai Unió Tanácsának általános politikai igazgatója, Andor László volt EU-biztos, Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke, Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornász, a nemzet sportolója – és így tovább...

A konferencia plenáris üléseinek részletes programja a https://kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu/2020/07/21/58_kozgazdasz-vandorgyules_plenaris_program linken, a tematikus szekciók programja pedig a https://kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu/2020/07/21/58_kozgazdasz-vandorgyules_szekciok linken olvasható.