2020. szeptember 26., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Gondok emésztik Európát. Nagy probléma, hogy szakértők szerint gyengül Németország gazdasága, sokan recessziót emlegetnek, ami természetesen kihat az egész unió gazdaságára. Nem beszélve a Brexitről a maga hatásaival, és még sok olyan gazdasági és politikai történésről, ami joggal aggasztja a politikusokat, az üzleti világot és az egyszerű embereket is. Aztán világprobléma az USA és Kína közötti kereskedelmi háború, hátrányosan érinti az Európai Uniót és benne Romániát is. 

Ám országunk, a világ ezen mioritikus része mintha észre sem venné, mi zajlik a világban. Megy előre, mint a szemellenzős ló. Elvégre kampányban van. Egy választási kampányban pedig senki sem olyan balga, hogy ne rózsaszínben ecsetelje a jövőt, amely a választókra vár. Feltéve persze, ha rá szavaznak. Ezenkívül mindegyikük a saját rögeszméjét szajkózza. A jelenleg fungáló elnök rögeszméje a kormány megbuktatása, ami érthető is, hiszen évek óta nő benne a frusztráció, mert máig sem sikerült neki. Mögötte a liberálisok kórusa, akik szintén ezt szajkózzák, miközben évek óta sorra buknak meg a menetrendszerű bizalmatlansági indítványaik. A kisebbik kormánypárt – miután vezére nem lett elnökjelölt –, megsértődött, kilépett a kormányból, és beállt a szocikat ócsárlók karába. A szociáldemokratákat is belső konfliktusok gyengítik, de közben optimizmust mutatnak. Szerintük a holnaputáni bizalmatlansági indítvány is elbukik, folytatják a kormányzást, sőt az elnökválasztást is megnyerhetik. Csütörtökön szavaz a parlament, a kormány meg pénteki ülésén készül elfogadni a költségvetés-kiigazítást. A miniszterelnöknek meggyőződése, hogy vannak olyan felelős szociáldemokrata, illetve más alakulatokat képviselő honatyák, akik „tudatában vannak annak, hogy az országnak stabilitásra van szüksége”.

Beszéljünk a többi jelöltről is. Ezek egy-két kivétellel főleg a nacionalista retorikára alapoznak, nem is gondolnak arra, hogy a választók talán bölcsebbek náluk. 

Csupán az RMDSZ kér és ajánl respektet, személyeskedés és sértegetés nélküli korteskedésben reménykedik, fiatalos, lendületes kampánystílust ígér. A magyarok jelöltjének üzenetei nem csupán a magyaroknak szólnak, hanem minden román állampolgárnak. Véleménye szerint olyan politikusokra van szükség, akik jövőképet tudnak nyújtani az országnak. Az RMDSZ elnökjelöltje szerint „a respekt szót értik a magyarok és a románok, és ebből kell kiindulni”. Ugyanis ha van tisztelet az állam részéről a polgárok irányába, akkor lesz tisztelet az állampolgárok részéről is, ha van tisztelet, akkor van bizalom, és ha van bizalom, akkor lehet építkezni, társadalmat építeni.

Ez az, ami végképp hiányzik a többi tizenhárom jelölt kampányszövegéből.