2021. január 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Közös Székelyföld standon népszerűsítette a térséget

Kovászna, Hargita és Maros megye a hétvégi budapesti Hungexpón berendezett 42. Utazás kiállításon és a Bukarestben a Romexpo kiállítótérben megszervezett Romániai Turisztikai Vásáron (TTR). 

Az eseményeken Háromszéket a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Hargita megyét a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás, Maros megyét pedig a Visit Mureş Egyesület képviselte.

A három székelyföldi megye állandó résztvevője a nemzetközi turisztikai kiállításoknak és vásároknak, amelyek jó alkalmat kínálnak a régió és annak értékeinek a megismertetésére, valamint a kapcsolatépítésre és szakmai találkozókra. 


„Fontos, hogy a turisták első kézből, személyes beszélgetéseken is tájékozódjanak Kovászna megye idegenforgalmi ajánlatairól, ne csak a szóróanyagok vagy online felületek révén. A tapasztalat azt mutatja, hogy a térség iránt érdeklődők előszeretettel keresik meg a Székelyföld standot, mely nyitottság az idelátogató hazai és külföldi turisták és vendégéjszakák számában is megmutatkozik” – emelte ki Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke. 

A hétvégi bukaresti turisztikai vásáron a közelgő ünnepkör kapcsán többen keresték a húsvéti kínálatokat, a gyermekbarát szálláshelyeket és a kicsiknek szóló ajánlatokat, valamint a csapatépítő programokat kínáló szolgáltatókat, illetve a vakációs jegyeket elfogadó szállásadókat is. „Kellemes tapasztalatként könyveltük el, hogy a Visit Covasna telefonos applikációt egyre többen töltik le és használják tájékozódás céljából. A munkánk eredményét igazolja az is, hogy míg az idősebb generációknak a megyéről Kovászna fürdőváros jut eszébe, a fiatalabb korosztály már a kúriák földjeként ismeri a térséget” – tájékoztatott az alelnök. Az eseményen a kézdivásárhelyi Szántó család irányításával a mézeskalács-díszítést is kipróbálhatták az érdeklődők, a műhelyt egyébként egyre több turista látogatja meg háromszéki kirándulása során. 

Magyarország első számú turisztikai vásárán, a 30 négyzetméteres Székelyföld standon is nagy hangsúlyt kapott az élményszerzés, a személyes kapcsolatok kialakítása és a látogatók minél szélesebb körű tájékoztatása. Az érdeklődők leginkább a vidéki szálláshelyeket, kempingeket és szervezett utazásokat keresték, de az aktív programlehetőségekről is érdeklődtek. A stand sztárja idén az élethű nagyságú medve volt, amellyel a medvelesekhez szervezett kirándulásokra csábították a vadvilág kedvelőit.

A Hargita megyeiek a Romexpón főként a Visit Harghita mobilalkalmazást és honlapot népszerűsítették, illetve a mára már hagyományos programokat, mint a Csíkszeredai Régizene Fesztivál vagy a hargitafürdői Kerge Olimpia. A Székelyföld standot már az első napon rengetegen felkeresték, akárcsak a budapesti kiállításon, ahol az érdeklődők leginkább a pünkösdi búcsú és Ferenc pápa látogatása kapcsán kerestek szálláshelyeket, programlehetőségeket, de nagy népszerűségnek örvendtek a turisztikai térképek és applikációk is. Nagyon sok magyarországi érdeklődő járt már a Székelyföld valamely részén, vagy rokoni szálak fűzik őket a térséghez, ezért gyakran visszatérnek. A programlehetőségek kapcsán a többség az esztenalátogatás iránt érdeklődik, kipróbálnák a szekeres túrákat, a medvelest, a téli sportokat és a gyalogtúrákat. A Hargita megyei látványosságok terén nagyon sokan érdeklődnek a Gyilkos-tó, a Jézus Szíve-kilátó és az ezeréves határ felől, de keresik azokat az eldugott falvakat is, ahol nem szállodákban, hanem hagyományos székely és csángó házakban szállhatnak meg, együtt étkezhetnek a háziakkal, és történeteket hallgathatnak. A visszajelzések alapján népszerű a turisták körében a nemrég megjelent Visit Harghita mobilalkalmazás és honlap, amely összesíti a programlehetőségeket, a szállásokat és a látnivalókat.

„Székelyföld legnagyobb kalákájára készülünk, ez pedig nem más, mint a Ferenc pápa csíksomlyói látogatása körüli szervezés. A Szentatya érkezése nagyon nagy öröm számunkra, de ugyanakkor nagy kihívás is. A nemzetközi figyelem is a térségre irányul, ezért jó alkalom arra, hogy megmutassuk, kik vagyunk, de kellőképpen el kell tudnunk látni a zarándokokat is. Meg akarjuk mutatni vidékünket, értékeinket a hazai és a külföldi vendégeknek egyaránt, azt szeretnénk, hogy aki ez alkalommal a térségbe látogat, később is visszatérjen. Erre az időszakra szervezzük a Hargitai Megyenapokat, bevonva a szomszédos megyéket is, hogy színes programokkal tudjunk szolgálni az idelátogatóknak, és minél inkább ki tudjuk használni a térség turisztikai potenciálját. Nemcsak a jeles esemény kapcsán, hanem máskor is nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az itteni lehetőségeket minél szélesebb körben bemutassuk, ezért fontosnak tartjuk a szakmai kiállításokon való részvételt, és örülünk neki, hogy nő az érdeklődés” – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Maros megyét idén is a Visit Mureş Egyesület népszerűsítette a bukaresti és a budapesti turisztikai vásáron. A megyei turisztikai egyesület ezúttal egy hármas csomaggal készült a két vásárra. „A Maros megyei standnál minden látogató számára kollégáink egy 5 napos programajánlatot mutattak be,  amely kulturális és történelmi sétákat, természetjárást, gyógykezeléseket, illetve pihenést, kikapcsolódást nyújtó programokat foglalt magába. Azt szerettük volna megmutatni mindenkinek, hogy Maros megye milyen változatos lehetőségeket kínál a kikapcsolódásra. Marosvásárhelyen a kulturális látnivalókat, Segesváron és környékén a történelmi látnivalókat ajánlottuk a turisták figyelmébe, Szászrégen környékén és a Maros völgyében az aktív turizmusra vágyóknak javasoltunk programokat, Szováta esetében a gyógykezelési lehetőségeket és a kulináris programokat népszerűsítettük. A programajánló mellett a vásárra a Maros megyei szállodák szállásajánlatairól készítettünk egy összeállítást, és nagy öröm volt számunkra, hogy idén jóval több szállásadó válaszolt a felkérésünkre, és küldtek számunkra konkrét árajánlatokat” – nyilatkozta Szőcs Levente Zsolt, a Visit Mureş Egyesület menedzsere. 

A szakember hozzátette: „a Maros megyei kínálatunk harmadik eleme a Transilvania Motor Ring népszerűsítése volt. A tavaly ősszel megnyitott sportkomplexum Románia legnagyobb motorpályája, ezért fontosnak tartottuk, hogy minél több emberrel megismertessük a versenypályát, itt gondolok a pálya műszaki adottságaira, illetve arra, hogy idén milyen versenyeket fognak itt szervezni”. Szőcs Levente Zsolt szerint a látogatókat a helyi gasztronómia, illetve a vidéki turizmus érdekelte a leginkább, de nagy sikere volt az érintőképernyős infopultnak és a megye látnivalóit bemutató térképnek is, amelyet kimondottan ezekre a vásárokra készítettek. (közlemény)