2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A háromnapos ünnepségen kézművesvásár nyílt, néptánc- és népdal-előadásokat láthatott a közönség, a városháza pedig a gyerekekre is gondolt: a „vizes labda” nagy sikert aratott a kicsik között.


Idén első alkalommal a város főterén szervezték meg a Szászrégeni Napok rendezvénysorozatot. A háromnapos ünnepségen kézművesvásár nyílt, néptánc- és népdal-előadásokat láthatott a közönség, a városháza pedig a gyerekekre is gondolt: a „vizes labda” nagy sikert aratott a kicsik között.

A hétvégén megszervezett X. Szászrégeni Napok ezúttal „beköltözött” a városközpontba: kézművessátrak sorjáztak a főtér mindkét utcáján, a sörsátrak, közétkeztetési egységek, a gyerekek számára felállított szórakoztató játékok sem hiányoztak. Nagy András polgármester elmondta, azért döntöttek úgy, hogy a főtéren szervezik meg a vásárt, mert egyrészt itt tágasabb a tér, másrészt a korábbi évekbeli helyszín lefoglalására, ami országos besorolású út volt, mindig körülményesen lehetett engedélyt beszerezni az útügyi hatóságoktól. A városnapok péntek délután a kézművesvásár megnyitásával kezdődtek, ezt a hivatalos megnyitó követte, este a Dr. Eugen Nicoară kultúrház zenekara lépett fel, majd koncertekkel zárult a rendezvény első napja, amelyen az eső miatt meglehetősen szerény számú közönség vett részt. Szombaton a Hegedű hangja elnevezésű népdalversennyel indítottak, a néptánckedvelők pedig román, magyar, cigány táncokat láthattak, az esti koncerten pedig nagy sikert aratott Demjén Ferenc műsora. Tegnap az Augustin Maior zeneiskola zenekara koncertezett, a szászrégeni tehetségek versenye zajlott. Lapzárta után a programban a Miss Szászrégen szépségverseny fináléja, könnyűzene-együttesek fellépése szerepelt.

A gazdag program mellett nagyon sokan látogattak el a kézművesvásárra, ahol mintegy 50 árus kínálta termékeit. A főtér egyik utcáján korondi kerámia, faragott tárgyak, ruházati cikkek közül lehetett válogatni, a másik utcában leginkább az enni- és innivalók sátrai sorakoztak. Helyenként a túrós puliszka volt a főétel, másutt a kolbászt, flekkent, szalmakrumplit és az elmaradhatatlan miccset sütötték – mindennek volt keletje. A leglelkesebbek talán mégiscsak a gyerekek voltak, akiknek a polgármesteri hivatal fürdőmedencét töltött fel vízzel, ebben felfújható labdákba zárva úgy lehetett pancsolni, hogy még csak nedvesek sem lettek. A „vizes labdába” zárva 6 percig lehetett 10 lejért „úszkálni”.

A helyi önkormányzat 170.000 lejes költségvetéssel rendelkezett a városnapok megszervezésére, szombatig már több mint a fele megtérült. A szervezők, a rendfenntartók odafigyelésének köszönhetően pedig a szórakozó tömeg nem taposta le a központi park virágokkal gazdagon beültetett, rendezett zöldövezetét.