2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nyári turistaidény Szovátán

Szovátán, Románia egyik legszebb és leghíresebb gyógyfürdőjén az utóbbi hetekben a jelek szerint megkezdődött a nyári turistaidény. Múlt pénteken, július 24-én azoknak is kellemes kikapcsolódásban lehetett részük, akik átutazóban csak fél napot töltöttek a fürdővárosban. A fürdőzők az üdülőhely két sós vizű strandján élvezhették a bezártság utáni szabadságot, gyalogtúrákon fedezhették fel a környék látnivalóit, sétavonatozás közben ismerkedhettek a város történelmével. A fürdőtelepi Petőfi parkban kulturális programokkal szórakoztatták a látogatókat.

„Ha Szovátán jársz, felejtsd el a mindennapok gondjait, töltődj fel a szabadidős programok nyújtotta lehetőségekkel!” – áll a visitsovata.ro honlap programajánlójában is, amit nem nehéz teljesíteni. Bár a járványügyi előírások szigorát teljes mértékben egyelőre lehetetlen kizárni, mivel a járőröző rendfenntartók intő jelként fel-feltűnnek, mindenképp vakációs hangulat élményével gazdagodhatnak a Szovátára látogatók. A Medve-tó június közepén megnyitotta kapuit, akárcsak a Fekete-tó strandja, az esőzések és a járványügyi megszorítások miatt azonban igencsak nehézkesen indult az idei turistaidény. A piaci szuvenírárusok egyelőre gyengének tartják az áruforgalmat, mint mondták, ebben a hónapban még csak a tavaly májusi értékesítési szinten tartanak. A közélelmezési egységek vezetői közül egyesek a pillanatnyi bevétellel nem elégedetlenek, az elmúlt időszak vesztesége azonban rányomja bélyegét a legtöbb vállalkozásra. A karamellizált cukor illatát árasztó kürtőskalács, csokis fánk, lángos, rostélyosok, a csalogató fagyiköltemények azonban idén sem hiányoznak.

 Fotók: Jakab István


Kalitkában a madár – a Petőfi téren

A szovátai Petőfi parkban felállított szabadtéri színpadon a készenléti állapot óvintézkedései miatti stresszhelyzetet is próbálta oldani a Maros Művészegyüttes a péntek esti egyórás művészi műsorával. A fiatalos, vidám lendület pillanatok alatt átragadt a jelenlévőkre, ami a bezártság és félelem utáni szabad szárnyalás örömforrását jelentette a közönség és az előadók számára egyaránt. Este 8 órakor a népi muzsika vonzereje a Medve-tó körüli térre csalogatta a látogatók apraja-nagyját. Az aktuális járványügyi helyzetben igencsak találó Kalitkában a madár című előadással a Maros Művészegyüttes a szovátai önkormányzattal kötött egyezség nyomán szerzett feledhetetlen perceket a közönségnek. A koronavírus-járvány miatti kényszerszabadságuk június 15-ig tartott, ami komoly megpróbáltatást jelenthetett a népi együttes művészeinek is. 

Kérdésünkre a Maros Művészegyüttes előadásait szervező Kiss Emőke elmondta, az együttes harmadik éve szórakoztatja hétvégeken a szovátai turistákat. Megtiszteltetésnek érzik a meghívást, és rendkívüli örömöt jelent a művészek számára, hogy a kényszerpihenő és a virtuális világ után újra színpadra léphettek, és a tudásukat, tehetségüket, munkájukat vastapssal elismerő közönség előtt táncolhattak, énekelhettek. Az előadásban a nézők kalotaszegi verbunkot, bogártelki legényest, küküllőmenti pontozót és szegényest, ördöngösfüzesi táncokat, csávási csingerálást láthattak, a repertoárt pedig fergeteges cigánytánc zárta. Összesen harminckét együttestag – tizenkét táncospár, zenészek, technikusok – összehangolt tevékenységének eredményében gyönyörködhetett a fürdőtelep közönsége. A kalotaszegi legényes története

A kalotaszegi legényest Török László öltönyben ropta, amit érdekesnek, ugyanakkor kirívónak találtam. A szervezőtől megtudtuk, mivel Kalotaszegen több nemzetiség él, a sajátjuk mellett megtanulták a más nemzetiségűek tánclépéseit, és egymás zenéjére táncolhattak a mulatságokban. A kalotaszegi legényest egy 1968-as felvételről sajátították el az együttes tagjai, azon a felvételen egy cigány nemzetiségű férfi is táncolt, de népviselet helyett öltönyben. Érdekességképp az illető táncos zenész is volt, ezáltal betekintést nyerhettünk az egykor együtt élő nemzetek kultúrájának a kölcsönös tiszteletébe és aktív művelésébe. A művészegyüttes a hagyományőrzést a szó legnemesebb értelmében műveli, hiszen nemcsak a tánclépéseket, a zenét, hanem a vidékre jellemző szokásokat, egykori életmódot is közelebb hozzák és megismertetik a közönséggel. Zenekarvezető: Moldován Horváth István, tánckarvezetők: Törzsök Zsuzsánna és Farkas Sándor Csaba, igazgató: Barabási Attila Csaba. Kásler Magda vízmelléki, ördöngösfüzesi népdalokkal, gyimesi és szászcsávási keservessel fokozta a péntek esti élményt. Amint a szervező hangsúlyozta, igyekeztek úgy összeállítani a műsort, hogy betarthassák a járványügyi intézkedéseket, ezért több legényest és kevesebb páros táncot iktattak a műsorrendbe. Augusztusban tíz alkalommal szerepel a fürdővárosban a marosvásárhelyi népi együttes. Pénteken, szombaton vagy vasárnap este 8 órától felváltva lép fel a Maros Művészegyüttes magyar és román tagozata.

A Maros Művészegyüttes szabadtéri előadásait a megyeszékhely közönsége is megtekintheti szerdánként. A legközelebbi szabadtéri előadásra Marosvásárhelyen a Bolyai utca 17. szám alatti Teleki Téka udvarán július 29-én, szerdán este 8 órakor kerül sor a járványügyi protokoll betartásával. Ennek érdekében előzetes helyfoglalást a 0757-059-594-es telefonszámon kell igényelni, jegyek a helyszínen vásárolhatók.

A Maros Művészegyüttes szovátai fellépését megelőzte a Magyari Ildikó által vezetett Nyárádmenti és Szovátai Táncos Lábacskák csapata, amely a gyermekek lelkivilágának vidám hangulatát varázsolta a színpadra. 

Amint megtudtuk, a VisitSovata, a Bernády Közművelődési Egylet és Szováta város önkormányzata által szervezett kulturális rendezvények pénteken, szombaton és vasárnaponként 20 órakor kezdődnek, a részletes programokról Szováta város Facebook-oldalán lehet tájékozódni.