2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A járványügyi helyzet megszorításai a legtöbb sportág rendezvényeinek felfüggesztését eredményezték, ám vannak olyan ágazatok, ahol az internet révén tovább tudtak dolgozni, sőt nemzetközi versenyeket is szervezni. Az eredmények sem maradtak el.

A vírusjárvány beálltával beszüntette a munkát a Szovátai Sportklub keretében működő Sasok Taekwondo TWF klub is, viszont hamar rájöttek, hogy a főleg gyerek sportolókban valamilyen eszköz révén fenn kell tartani a motivációt, és folytatni kell a munkát. Az internetes felületeken már a tavasz folyamán hirdettek online nemzetközi versenyeket – főleg dél-amerikai szakszövetségek és klubok – a tékvandós klubok számára, így kapcsolódott be ezekbe a Sasok is, és azóta is folyik a munka, gyűlnek az érmek is – tudtuk meg Máté Miklós edzőtől. 

Ezeknek a megmérettetéseknek az előnyei, hogy megszüntetik a nagy fizikai távolságokat, és lehetőséget nyújtanak a világ különböző pontjain élő sportolók találkozására a virtuális térben. Az első versenyre, egy londoni kiírásra véletlenül neveztek be, és az elért 8. hellyel is elégedettek voltak. Azóta folyamatosan dolgoznak, és számos dél-amerikai versenyre neveztek be, a legtöbb esetben pedig érmekkel gazdagodott a klub – mondta el az 5 danos nemzetközi nagymester, aki beavatott a virtuális verseny mikéntjébe is: a versenykiírás letöltése és a benevezés után az utasításoknak megfelelően a sportoló egy teremben elvégzi a gyakorlatokat, amelyet filmen rögzítenek, majd egy megadott internetes felületre feltöltik a felvételt. Ezt a szervezők által felkért 6-8 danos nagymesterek elemzik és pontozzák, így alakul ki a helyezési sorrend.

A Sasoknál Máté Miklós 20 szovátai és 19 nyárádszeredai gyerekkel dolgozik évek óta az egyetlen olimpiai küzdősport terén, egy részük formagyakorlatokban (védés, ütés, állás, mozgáskordináció) versenyez egyé- niben vagy párosban, szinkronban, mások küzdősportként gyakorolják a tékvandót. Nagy fegyelmet, összpontosítást igényel ez a sport, a technikát először fejben kell összeraknia a versenyzőnek, mielőtt bemutatja. Az eredmények viszont nem maradtak el az idén, a Sasok sportolói a kolumbiai, argentin, perui, brazil, paraguayi, bolíviai szövetségek által kiírt 18 versenyen 28 érmet szereztek, amelyből 15 arany, 4 ezüst és 9 bronz. Az érmek zömét a formagyakorlatosok hozták, de az augusztustól csatlakozó küzdőknek is sikerült éremhez jutniuk, és persze a mester sem maradt távol a felnőttek versenyétől. A nyárádszeredai Dósa Benedek 8 aranyat, 1 ezüstöt és 4 bronzot, a szovátai Szabó Olívia 5 aranyat, 2 ezüstöt és 2 bronzot gyűjtött be, az ugyancsak szovátai Szőcs Anasztázia 1 aranyat, Máté Botond 1-1 ezüstöt és bronzot, a köhéri Bogdan Dragoș-Adrian 1 bonzott szerzett. Máté Miklós 2 arannyal és egy bronzzal gazdagította az éremtáblázatot.

A legutóbbi versenyeken is eredményesen szerepeltek a tékvandósok. A perui New Challenge virtuális tékvandóbajnokságon Szőcs Anasztázia és Szabó Olívia első, Dósa Benedek és Bogdan Dragoș-Adrian harmadik, Györfi Nóra a hetedik helyen végzett, a tékvandóakadémiák harmadik találkozóján (Kolumbia) Dósa Benedek a második, Szabó Olívia a harmadik helyen végzett.

A Bonaerense nyílt formagyakorlat-bajnokságon (Buenos Aires, Argentína) Dósa Benedek és Máté Miklós a dobogó legmagasabb fokát foglalhatta (volna) el, Szabó Olívia a 6. helyen végzett. Ez utóbbi verseny hatalmas rendezvénnyé nőtte ki magát, 44 ország majdnem 2000 sportolója lépett a küzdőszőnyegre, legnagyobb számban a színes öves versenyzők. Dósa Benedek 64 sportoló között ért el első helyezést kategóriájában, Szabó Olívia 45 versenyző között lett a hatodik.

A sportolók felkészítésével Máté Miklós mellett júliustól a formagyakorlatosok oktatásában a kibédi Kiss István 2 danos segéd-edző is jelentős szerepet vállalt. 

A Sasok legeredményesebb tékvandósai: Kiss István, Dósa Benedek, Szabó Olivia, Szőcs Anasztázia, Máté Miklós