2019. július 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kukoricatermelés tekintetében Maros megye az élbolyban

A tavalyi kukorica- és napraforgótermés tekintetében Románia vezető helyre került az Európai Unióban. A gabonatermés 30 millió tonnára tehető, ami jóval meghaladta az előző évi mennyiséget – ezt múlt év végén jelentette be Petre Daea mezőgazdasági miniszter. Kukoricát 2.415 millió hektáron termesztettek, a termés meghaladta a 18 millió tonnát. Hogyan áll a Maros megyei mérleg? – kérdeztük Jude Silviát, a Maros Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság szakemberét.

– Maros megyében összesen 74.231 hektáron termesztettek kukoricát,  nagyon jó átlagterméssel számoltunk, hektáronként 8600 kilogrammal. Ezzel a megye országos viszonylatban az ötödik-hatodik helyen, az élbolyban helyezkedik el, ami örvendetes, mert ezzel megtérült a gazdák által befektetett munka. Miközben a tavalyelőtti termést 45 banis átlagáron értékesítették, az ideit 55-60 bani közötti áron adták el – tájékoztatott a szakember.

A farmerek zöme még a mezőről értékesítette a termést, hiszen nagy volt a kereslet rá. A mezőgazdasági tanácsadó példákkal is szolgált,  elmondta, hogy a Backamadaras és Ákosfalva környéki gazdák  a Fehér megyei Transavia baromfitelepnek adták el a kukoricát, méghozzá nagyon jó áron, kilogrammonként 58 baniban. Sokan a konstancai székhelyű Brisegroup radnóti gabonalerakatnak adták el a termést, ahonnan közvetítők révén európai felvásárlók értékesítették. Volt, aki a Temes megyei felvásárlókkal kötött üzletet. 

A felvétel a mezőmadarasi Balázs László és Dalma gazdaságában készült

Fotó: Nagy Tibor (archív)28 ezer hektárt vetettek be búzával 

Nemcsak a kukoricatermés volt rendkívüli, hanem a búzatermés is. Országos viszonylatban  több mint 10,2 millió tonnát jegyeztek, ami szintén nagyobb, mint az előző évi, amikor 10 millió tonnával számoltak. A  kedvezőtlen időjárás miatt a szakembereknek sokkal pesszimistább előrejelzései voltak. Maros megyében 29 ezer hektáron termesztettek búzát, az átlagtermés hektáronként ötezer kiló körül volt. 

S ha már a tavalyi búzatermésről esett szó, arra voltunk kíváncsiak, Maros megyében  mekkora területet sikerült bevetni búzával?

– Őszi búzával 27.426 hektárt, durumbúzával 464 hektárt.  Tekintettel arra, hogy az utóbbi iránt nagy a kereslet, valószínűleg tavasszal is jelentős területeket vetnek be vele, amit többnyire a száraztésztaiparban használnak fel.

Hazai paradicsom és  fokhagyma 

A Mezőgazdasági Igazgatóságon idén is folytatják a hazai paradicsomtermelésre kiírt programot, ami tavaly nagy sikernek örvendett a gazdák körében. Megyei szinten 83 kisgazdaságot üzemeltető farmernek sikerült bekapcsolódni a programba.  Ezt a pénzt azért folyósítják, hogy serkentsék a hazai paradicsomtermelést. Az az ember, aki ezer négyzetméteres paradicsomost alakított ki, és három tonna paradicsomot értékesített,  3000 euró támogatásban részesült. Az összeget vetőmagra, fűtésre, melegházi kellékek, berendezések vásárlására fordíthatták a gazdák – tájékoztatott Silvia Jude.  

A paradicsomprogramhoz hasonlóan kezdeményezték a fokhagymaprogramot is, ennek életbe ültetésére megszületett az útmutató. A feltételek hasonlóak a paradicsomtermesztést ösztönzőéhez, csak itt a beültetett felületnek 3000 négyzetméternek kell lennie, s az eladott mennyiség öt tonna kell legyen. A támogatás értéke ezer euró. Erre a programra is sok az érdeklődő.