2022. december 6., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ez a krónikus fertőzés világszerte mintegy 180 millió embert érint.

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA szakértői bizottsága 18:0 arányban támogatta a telaprevir elnevezésű új szert a hepatitisz-C vírussal fertőzöttek kezelésére.

Ez a krónikus fertőzés világszerte mintegy 180 millió embert érint, az Egyesült Államokban 3,2 milliót. Jelenleg nincs vakcina a hepatitisz-C ellen, az amerikai járványügyi hatóság, a CDC becslése szerint évente több mint 12 ezer ember hal meg olyan májbetegségben, amely összefügg a fertőzéssel. Korábban a fertőzés leggyakoribb forrása valamely nem megfelelően ellenőrzött vérkészítmény volt, ma már inkább a drogfogyasztás közben közösen használt tű vagy a védekezés nélküli szex a jellemző. A legtöbb vírusfertőzött tünetmentesen él évekig, ezért sokszor túl későn kezdik meg náluk a jelenleg használatos, kétkomponensű (peginterferon és ribavirin hatóanyagú) kezelést.

A tanácsadók által most támogatott telaprevir a második olyan szer, amelyet a korábbi kétkomponensű koktél kiegészítésére használhatnának. Az első a boceprevir nevű hatóanyag volt. Mindkét új szer úgynevezett proteázgátló, specifikusan a hepatitisz-C vírust célozza meg, és megakadályozza másolódását a fertőzött ember szervezetében.

A tanácsadók ajánlása alapján az FDA végső döntése május 23-ára várható.