2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A kétszeres román bajnoki címvédő Szabó Gergő/Kohler Zoltán (Mitsubishi Lancer Evo IX) nyerte a Marosvásárhely Rali második kiírását.


A kétszeres román bajnoki címvédő Szabó Gergő/Kohler Zoltán (Mitsubishi Lancer Evo IX) nyerte a Marosvásárhely Rali második kiírását, ezzel a vásárhelyi futamon idén is magyar versenyző győzött. A szokatlan időjárás azonban alaposan keresztbe tett a rajt pillanatáig 53 fősre duzzadó mezőnynek, mert a Hargita megyei országúti gyorsasági szakaszokon részben havazott, vagy úgy szakadt az eső, hogy már veszélyeztetett volt a versenyzők biztonsága, így az 5., 6., és 7. gyorsaságikat törölték a programból.

A pénteki nyitó szakaszt, a vásárhelyi régi szerpentinen futó gyorsaságit ezúttal is több ezer néző követte figyelemmel, ezúttal a szervezők is jobb felkészültséget tanúsítottak, mert a pályát be is kerítették. A tavalyhoz képest változtatott gyorsaságin volt min csemegéznie a nagyérdeműnek, mely a látványosabban vezető versenyzőkből többet is hangos rivalgással értékelt. Nem egy volánművészt meg is tréfált a régi szerpentin, a városháza által meghívott Tapio Laukkanent (Subaru) is, így a finn másodperceket vesztett. Hasonlóan az egyik legszínvonalasabb autóval jelentkező olasz Tempestinihez, aki tavaly a célvonal után már ki is esett ezen a szakaszon, ezúttal csupán apróbb hibát mutatott be a Peugeot 207 S2000-esével. A technikás szakaszt a nyolcszoros román bajnok Constantin Aur (oldalán Borbély Károllyal, egy Mitsubushi Lancer Evo IX-ben) nyerte, „Titi” volt az egyetlen, aki 1,40 perc alatt tudta megállítani a stoppert.

A kétszeres címvédő Szabó Gergő, akárcsak a tavaly, az idén sem brillírozott a nyitó gyorsaságin. Szombaton viszont a Bucsinon átvezető első gyorsaságin a magyar versenyző keményen a gázra lépett, a 28 km-es szakaszon több mint 23 másodpercet vert Tempestinire, és fél percet a harmadik időt futó Porcişteanura (Mitsubishi), aki viszont a nyitó szakaszon műszaki hiba miatt begyűjtött hátránya folytán már nem rúghatott labdába. Laukkanen ekkor már több mint egyperces hátrányban volt, a finn Subaruján váltóhiba is fellépett. A következő két gyorsaságin Tempestini faragott Szabóval szembeni hátrányából, de az említett távlefaragás folytán az olasznak esélye sem maradt megfogni a bajnokot. A régi szerpentinen a zárószakaszt még megtartották, ezen Szabó kisebb műszaki hibával bajlódva időt vesztett ugyan, de az összetett győzelme nem forgott veszélyben. A régi szerpentinen másodjára is „Titi” Aur talált körbe a leggyorsabban, de az összetettben „csak” a 6. helyen végzett a nyolcszoros bajnok. Az idény első futamán kieső Szabó Gergő 12,1 másodperc előnnyel győzött Tempestini előtt, és ezzel ismét versenybe került a címvédéshez. Két futam után a román bajnokságot Bogdan Marişca (Mitsubishi) vezeti 33 ponttal, a 29 pontos brassói győztes Porcişteanu előtt, őket a kétszeres bajnok Dan Gârtofan (Subaru) követi 27, illetve Szabó 25 ponttal.