2020. február 27., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Közvita a Poklos-partra tervezett kerékpárút ügyében

Közvitát szervezett kedd délelőtt a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal a Poklos-patak partjára tervezett kerékpárút kapcsán. Már a közvita délelőtti időpontja sok méltatlankodást váltott ki, hiszen legtöbben dolgoznak abban az órában. A résztvevők többsége nehezményezte, hogy a terv kidolgozása előtt nem hallgatták meg az érintettek véleményét, hogy az építő jellegű javaslatokat belefoglalhassák. Ugyanis a terv a jelenlegi formájában nem funkcionális, nem kötné össze a Tudor negyedet a városközponttal, holott erre lenne valójában szükség.

Kerékpárosforgalom-számlálás a Poklos-patak partján 2018. április 18-án
Fotó: Karácsonyi Zsigmond


A marosvásárhelyi városháza közterületrendezési osztálya a városi mobilitási terv részeként mintegy négy kilométernyi kerékpárutat alakítana ki a Jeddi út és a Budai Nagy Antal utca között, a Poklos-patak partján. Az ezzel kapcsolatos határozattervezet a január végi tanácsülésen napirendre került, ám az önkormányzati képviselők elhalasztották ennek a megszavazását, arra hivatkozva, hogy számos hiányosság és tisztázatlan kérdés merül fel a terv kapcsán, és azt kérték, hogy a polgármesteri hivatal szervezzen érdembeli közvitát ezzel kapcsolatban, ahol az összes érintett fél, a közúti rendőrség, a vízügyi igazgatóság szakemberei, valamint azok a civil szervezetek is hangot adhatnak a javaslataiknak, akik az évek során rengeteg munkát fektettek abba, hogy megtalálják a leghatékonyabb megoldásokat a kerékpárutak kialakítása kapcsán. A városháza végül kedd délelőtt 10 órára hirdette meg a közvitát a polgármesteri hivatal gyűléstermébe, ami miatt a napokban már a közösségi oldalon is sokan felháborodásuknak adtak hangot, ugyanis lehetetlen időpont azok számára, akik délelőtt dolgoznak. A közvitán végül a tervezőcég képviselőin kívül több civil szervezet képviselője, kerékpárosok, három helyi tanácsos, valamint fiatal tájépítészek és építészmérnökök is részt vettek. 

Első lépésben a tervezőcég képviselője ismertette a tervet, amit elmondása szerint uniós forrásokból finanszírozna a polgármesteri hivatal, és a kerékpársáv kialakítása mellett magában foglalná a közvilágítás, illetve a járdák korszerűsítését bizonyos szakaszokon, köztéri bútorzat (padok, szemeteskosarak) felszerelését, valamint kerékpárkölcsönző rendszer kialakítását is. A jelenlegi terv szerint a kerékpárút a legtöbb helyszínen megszakadna, amikor forgalmas utakkal kereszteződik, így a biciklisek le kellene szálljanak, hogy a már meglévő, legközelebbi gyalogátjárón átkelhessenek. Ugyanakkor az Arató utcától a Budai Nagy Antal utcáig az úttesten alakítanák ki a kerékpársávot, ezért felmerült az ötlet, hogy az út mentén lévő felületet, ahol jelenleg az ott lévő házak lakói parkolják le gépkocsiikat, csak bizonyos időszakokban lehessen parkolóként használni. 

Egy kerékpáros – egy gépkocsival kevesebb 

A jelenlévők közül többen hangsúlyozták, hogy a projekt elkészítése előtt kellett volna sort keríteni a közvitára, hogy az érintettek építő jellegű javaslatai a tervbe bekerülhessenek. Kádár Zoltán szerint a tervezés és tanácsadás költségei több mint 918 ezer lejre rúgnak, így mindenképpen hasznosabb lett volna először meghallgatni az érintettek javaslatait. Imecs Hunor, a Marosszéki Közösségi Alapítvány képviselőjének a kérdésére, hogy amennyiben az érintettek tíz napon belül elküldik a javaslataikat a hivatalnak, van-e lehetőség ezek figyelembe vételével módosítani a tervet, a tervező igennel válaszolt. 

A közvita egyik résztvevője, Andrei Mureşan szóvá tette, hogy nem tartja jó megoldásnak azt, hogy a járdafelületből vegyenek el a kerékpársávok végett, hanem emeletes parkolóházakat kellene kialakítani, hogy felszabadítsák az úttestek szélét az ott parkoló járművektől. Mint mondta, a szóban forgó terv hobbiként tekint a kerékpározásra, nem pedig egy alternatívára ahhoz, hogy a városlakók gépkocsi nélkül is el tudjanak jutni a munkahelyre, iskolába, holott minden kerékpáros egy gépkocsival kevesebbet jelentene. Egyértelmű, hogy szükség van kerékpársávokra, de azoknak funkcionálisnak kell lenniük, nem pedig azért kell létrehozni, hogy majd azt lehessen mondani, hogy a kerékpárosok úgysem használják ezeket, és nincsen szükség újabbakra – mutatott rá.

Közvita
Fotó: Nagy Tibor


Alternatív közlekedési eszköz

Hajdú Zoltán, a Fókusz Öko Központ vezetője elmondta: tíz évvel ezelőtt felmérést kezdeményeztek, amelynek alapján egy 37 km-t magában foglaló biciklihálózatot javasoltak, felmérték az igényeket, hogy milyen célpontokból hová tudnának az emberek két keréken eljutni, a lakónegyedek, az iskolák és a főbb intézmények lettek volna összekötve. 2011-ben ezt egy város tanácsi határozattal el is fogadták, viszont azóta sem került kivitelezésre. 

– Sajnáljuk, hogy ennek a megvalósítása 9 évig halasztódott, de örülünk, hogy a téma újra felmerült, és azt szeretnénk, ha végre megvalósulna, akár lépésekben is. Például ha a Tudor negyedet összekötnék a főtérrel, az már egy fontos lépés lenne – fejtette ki lapunknak a Fókusz vezetője. 

– A jelenlegi tervvel az egyik fő probléma az, hogy a Budai Nagy Antal utcánál véget ér, tehát nem közelít meg célpontot. Onnan tovább el lehet menni gyalog a főtérre, vagy az egyes iskolákhoz, de kevésbé valószínű, hogy addig valaki elmegy biciklivel, és onnan gyalogolni fog, tehát ez a megoldás nem fogja csökkenteni a gépkocsiforgalmat. Eleve nyilvános vita után kellett volna elkészíteni a tervet, és akkor valószínű, hogy ezek a kérdések nem merültek volna most fel. El kell dönteni, mit is akarunk a bicikliutakkal: relaxációs célból hozunk létre kerékpársávokat, vagy pedig azért, hogy azt alternatív közlekedési eszközként használhassák az emberek. Marosvásárhelyen az lenne a fontos, hogy legyen egy valós alternatíva az autós közlekedésre. 

Ugyanakkor a terv több szempontból nem világos, nem lehet tudni pontosan, milyen célpontokat köt össze, és sok olyan elemet tartalmaz, például a padok elhelyezése, ami azt sugallja, hogy relaxációs céllal létesülne. Továbbá részünkről az is elvárás lett volna, hogy integrált legyen ez a terv, és ezt sajnos nem látjuk, annak ellenére, hogy fontos lett volna, hogy a Poklos-patak kihasználtságának az ügyét is rendezzék ezáltal, más városok példájára – adott hangot véleményének Hajdú Zoltán. 

Claudiu Maior, a polgármester tanácsadója a résztvevők felvetéseire reagálva elmondta, el kell kezdeni valahol a kerékpárutak kiépítését, és jelenleg ezen a szakaszon tisztázottak a tulajdonjogi viszonyok, tehát erre hívhat le uniós alapokat a hivatal, ezenkívül nem kellene fákat kivágni a megvalósítás végett. A résztvevőknek azt javasolta, írásban nyújtsák be a tervvel kapcsolatos javaslataikat a polgármesteri hivatalhoz. Florian Moldovan, a közterület-rendezési igazgatóság vezetője szerint európai uniós alapokat szerettek volna lehívni, és az elképzelés az volt, hogy a Poklos-patak teljes hosszán, a Tamás Ernő utcáig alakítsanak ki kerékpársávokat, azonban a Budai Nagy Antal utca utáni szakaszon tisztázatlan tulajdonjogi viszonyok miatt erre nincsen lehetőség. 

Soós Zoltán múzeumigazgató szerint tisztázni kellene a tulajdonjogi viszonyokat a problémás szakaszokon, és azt követően elkezdeni a kerékpársávok kialakítását. Ha húsz évig nem történt előrelépés a városban a kerékpárutak terén, most érthetetlen ez a sietség – tette szóvá. 

A közvitán szót kért egy hölgy, aki elmondása szerint a kerékpáros közlekedés híve, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az elsődleges szempont az kellene legyen, hogy a kialakított kerékpársáv funkcionális legyen. Az elkészült terv alapján azonban a Tudorból még a város központjáig sem tudnának eljutni a kerékpárosok, a Budai Nagy Antal utca utáni szakaszokon bekerülnének a zsúfolt forgalomba, ahol köztudott, hogy a gépkocsivezetők nincsenek tekintettel a két keréken közlekedőkre. Ezért azt javasolta, hogy ne alakítsanak ki kerékpársávokat a Poklos-patak mindkét oldalán, hanem inkább hosszabbítsák meg az útvonalat úgy, hogy legalább a városközpontig lehessen eljutni két keréken.