2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Csütörtökön este a Bajnokok Ligája, tegnap délután pedig az Európa Liga csoportbeosztásait sorsolták ki, melyekben összesen négy román klub volt érdekelt. A bajnoki címvédő Oţelul egyedüliként a BL-ben, és Munteanu kohászai pokolian nehéz ellenfeleket kaptak a legrangosabb európai kupasorozat főtábláján.

Csütörtökön este a Bajnokok Ligája, tegnap délután pedig az Európa Liga csoportbeosztásait sorsolták ki, melyekben összesen négy román klub volt érdekelt. A bajnoki címvédő Oţelul egyedüliként a BL-ben, és Munteanu kohászai pokolian nehéz ellenfeleket kaptak a legrangosabb európai kupasorozat főtábláján. A galaciaknak a C csoportban a sorozat legutóbbi döntősével, az angol Manchester Uniteddal, a portugál Benfica Lisszabonnal és a svájci FC Basellel kell farkasszemet nézniük. Egy ilyen társaságból a harmadik hely megszerzése és az Európa Liga tavaszi kieséses szakaszába való továbbjutás is tiszteletre méltó lenne a BL-újonc kohászoknak.

Az Európa Liga csoportkörének sorsolásán a Steaua, a Rapid és a Vaslui volt érdekelt, a bukaresti csapatoknak pedig némileg a sors is kedvezett. A csoportkörből való továbbjutáshoz a kvartettek első két helyén kell végezni, és erre van is esélyük. A J csoportba a második kalapból került Steaua a német Schalkét kapta a kiemeltek közül, a BL legutóbbi kiírásában elődöntős királykékek soraiban a Real-legenda Raúllal és Maricával is farkasszemet nézhetnek. A Steaua kezére játszhat még, hogy ebbe a csoportba került az izraeli Maccabi Haifa is, amelyet a bukarestiek vezetőedzője, Ronny Levy a tenyereként ismer, hiszen háromszor is bajnoki címig vezette őket a kispadról, és azelőtt sikeres játékosa is volt a klubnak. A kvartett negyedik csapata a ciprusi AEK Larnaca.

A Rapid szintén továbbjuthat a C csoportból, melybe a bukaresti vasutasok mellé a holland PSV Eindhovent, a szintén izraeli Hapoel Tel-Avivot és a lengyel Legia Varsót rendelte a sors, ebben a kvartettben az ifjabb Lucescu gárdája jó eséllyel pályázhat a továbbjutásra.

Az európai szereplést a BL-selejtezőkben kezdő Vaslui sorsolása láttán beigazolódott, hogy a szegény embert az ág is húzza, a moldvai klub a D csoportban a portugál Sporting Lisszabont, az olasz SS Laziót – hátvédsorában a román Ştefan Raduval – és a svájci FC Zürichet fogta ki, ebből a kompániából a vékony keretű vasluiiak számára a továbbjutás bravúrral érne fel.

Bölöni László PAOK Szalonikijéhez sem volt túl kegyes a sors az EL-főtábla kialakításakor, ők az A csoportba a harmadik kalapból kerültek a tavaly a BL-ben remeklő londoni Tottenham Hotspur, az erős orosz bajnokságban jelenleg az 5. helyen álló Rubin Kazany mellé, a kvartett negyedik, leggyengébbnek mondható tagja az ír Shamrock Rovers.

Az Európa Liga döntőjét jövő májusban az újonnan épült bukaresti Nemzeti Arénában játsszák.