2021. január 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A fertőzöttek száma nő, a rendezvényeké csökken

Hiába reméltük tavasszal, hogy a nyár elhozza a járvány végét, és végre a bezártság után bulizhatunk egy jót, mindenkinek csalódottan kell tudomásul vennie, hogy valószínűleg idén már nem sok szórakozási és találkozási lehetőségünk lesz.

Normális(abb) viszonyok között a hétvégén zsúfolt, színes, nyüzsgő és zenétől hangos lenne Nyárádszereda. Ehelyett kánikula és csend fogadja a főtérre érkezőt: elmaradt a Nyárádmente Fesztivál harmadik kiadása. Bár egy hónappal ezelőtt úgy tűnt, a járványügyi helyzethez szabott, úgynevezett „kovidos” változatban mégis megtartják a 2,5-ös kiadást, két hete a szervezők bejelentették: mégsem találkozhatunk, szórakozhatunk a Nyárádmente „fővárosában”. Ugyanígy máshol sem szerveznek tömegrendezvényeket. 


A számok igazolják a döntést

A döntést, hogy végül mégsem lesz fesztivál, Nárádszereda polgármestere hozta meg egy sor egyeztetés után. Megkeresésünkre Tóth Sándor elmondta, az indok egyszerű: a járványhelyzet alakulása. A döntés meghozatala óta a számok azt igazolják, hogy jól határoztak, ami észszerű volt, de nem egyszerű, ugyanis sokat töprengtek, majd végül a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség járványügyi felelősével, valamint a megyei közegészségügyi igazgatóság vezetőivel való tárgyalás után döntöttek így, hiszen a szakemberek is azt tanácsolták, hogy nem jó ötlet csoportos rendezvényt szervezni. 

– Senki nem örül neki, de nem a törvénytől félünk, hanem felelősségteljesen szerettünk volna eljárni – hangsúlyozta az elöljáró, aki elismerte: szerettek volna egy jó bulit szervezni. Az előző évek sikere és tapasztalata azt mutatta, van igény a fesztiválra, és van egy „összerázódott” szervezői csapat, amely szívesen dolgozott rajta már februártól, jól haladtak, de március óta a járvány minden számítást felülírt, így már csak abban bízhatnak, hogy jövő évben bepótolhatják.

Hangsúlyozta: a szervezők önkéntesen dolgoztak, pályázatokat készítettek, külső forrásokat szereztek, hogy ne a lakosság adóját költsék a rendezvényre. A fesztivál elmaradása azonban nem jelent pénztöbbletet a város költségvetésében, legfennebb kevesebb lett a kiadás. Az adófizetők pénzéből a lehető legkevesebbet szokták erre fordítani, így senki ne gondolja, hogy például az elmaradt tűzijáték árából járdát lehetett volna építeni vagy leaszfaltozni egy fél utcát – tette hozzá.

Vásár, forgatag, koncert, családi ünnep – mindezt együtt jelenti a Nyárádmente Fesztivál 

Fotó: Gligor Róbert László (archív)


Mindenki sajnálja

Ez az első alkalom, hogy Bocskai fejedelem óta nem lesz vásár Szeredában – jegyezte meg K. Gy. helyi lakos, utalva arra, hogy a szeredaiak úgy tudják: a település Bocskaitól kapott vásári jogokat, miután a székelyek itt választották őt fejedelmükké. Tény, hogy a mezővárosnak évi három, esetenként négy vásár tartására volt joga, ezek közül ma is a legjelentősebb az augusztus 1-jei országos kirakóvásár, ahogyan a nyárádmentiek emlegetik, a „vásár napja”. Bár az utóbbi években modern fesztivállá nőtte ki magát, és a vásáros része kisebb hangsúlyt kapott, a vidéken sokak számára a vásárfia és a szórakozás ma is fontos élmény, amit itt kaptak meg nyaranta. A fiatal S. Sz. őszintén sajnálja, hogy elmarad a fesztivál, hiszen gyermekkora óta mindig részt vett rajta, évek óta itt ünnepelt barátaival ifjúsági rendezvényeken, koncerteken, bulikon. K. K. úgy véli, a rendezvény olyan fesztivállá nőtte ki magát, ahová akár egyénileg, akár családosan érdemes kilátogatni. Családanyaként különféle programokra el tudta vinni a kisgyerekét is, és a családdal együtt élvezhették a koncerteket. Szerinte is ünnep, kikapcsolódás ez a rendezvény a szeredaiak és környékbeliek számára. N. Cs. E. is sajnálattal vette tudomásul, hogy elmarad a fesztivál, a kikapcsolódás, ünnep, zene, nyüzsgés, míg a sokadalom, a vásár kimaradása a környékbeli kézműveseknek jelentős jövedelemkiesést jelent. A készülődés, a vásár, a találkozások és szórakozás helyett el kell fogadni, hogy most szokatlan csend van, a közelmúltban a végzős diákok is ünnepi pillanatok, kicsengetés, búcsúzás, ballagás nélkül távoztak az iskolákból.


Bözödújfaluban sem találkoznak

Elmarad az egykori bözödújfalusiak hagyományosan augusztus első szombatján megtartott találkozója is, legalábbis szervezett rendezvény nem lesz – mondta el lapunknak néhány napja Csibi Attila Zoltán erdőszentgyörgyi polgármester. Ettől függetlenül bárki ellátogathat az egykori falu emlékét őrző helyre, ő maga is ki fog menni a helyszínre, kezet fog a hazatérőkkel, de idén másra nem lesz lehetőség. Az egykori falu emlékét egy parkban őrzik az egykori lakók és a leszármazottak, siratófal, kopjafafalu, emlékharang és egyebek szólítják meg az emberek lelkét, de egyelőre nem haladnak az Összetartozás templomának tervével. A tavalyelőtti ünnepségen a tó partján lerakták az alapkövet, el is kezdődött a munka, de a befejezés, átadás tervét tavaly áthúzta a tó megemelkedett vízszintje, ugyanis nem lehetett folytatni az építést, azután pedig az állami bürokrácia tett keresztbe. Az ügy Bukarestben akadt el – tudtuk meg az elöljárótól.

Bözödújfaluba haza lehet térni a hétvégére, de szervezett rendezvény nem lesz

Fotó: Gligor Róbert László (archív)


Ákosfalva is a halasztásra hajlik

Döntés még nem született, de a járványügyi helyzet miatt hajlamosak azt mondani, hogy elmarad az ugyancsak nagy tömegeket megmozgató másik nyárádmenti rendezvény, az Ákosfalvi Napok – értesültünk Osváth Csaba polgármestertől. Ugyanis lehetetlen betartani az előírt szabályozásokat egy ilyen nagyszabású rendezvényen. Ez a kérdés nemcsak a község gondja, ezért inkább arra hajlanak, hogy az idei rendezvényeket nem tartják meg, pedig európai pályázatot is nyújtottak be, a testvértelepüléseiket is vendégül látták volna, emlékművet terveztek avatni. Reménykedni lehet abban, hogy egy későbbi időpontban vagy jövőben sor kerülhet az ünneplésre. Ugyanis már a kommunizmusban is rendszeresen megtartották a falu ünnepét, akkor búcsúnap formájában, ezt a rendszerváltás óta kibővítették, de ma is benne van az eredeti szándék, Szent István királyunk ünneplése – tette hozzá az elöljáró.

Már szinte biztos, hogy idén nem fog több ezer ember tolongani  az ákosfalvi színpad előtt  

Fotó: Gligor Róbert László (archív)