2021. május 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sorok a nyugdíjpénztár előtt

Az elmúlt években a kezelési jegyek kiváltása miatt álltak sorban a nyugdíjasok a Maros Megyei Nyugdíjpénztár előtt. Mostanában is nagy tömeg gyűl össze délelőttönként, de nem gyógykezelési jegyekért. Miért várakozik olyan sok ember a járdán és az úttesten olyan hosszú ideig? – tették fel a kérdést olvasóink. A kérdéssel Manuela Chioreanhoz, a nyugdíjpénztár aligazgatójához fordultunk. 


Fotó: Nagy Tibor A járványhelyzet miatt bevezetett korlátozások betartása érdekében alakulnak ki sorok az intézmény bejárata előtt, hiszen egyszerre csak meghatározott számú személy léphet be az ügyfélszolgálati térbe, hogy a távolságtartási előírást be lehessen tartani.

– Általában hétfő reggel vannak sorok, mert nagyon sokan fordulnak hozzánk, akik Németországban szezonmunkát szeretnének vállalni. A két ország között olyan egyezmény van érvényben, amelynek értelmében a munkavállalónak igazolással kell rendelkeznie, amelyből kiderül, hogy Romániában nincs érvényes munkaszerződése, nincs társadalombiztosítási és egészségbiztosítási szerződése sem. Az igazolást igénylők – általában egy-egy autóbusznyi ember – egyszerre érkeznek a kérelmekkel a megye valamelyik településéről. Ilyenkor valóban zsúfoltság lesz. Ezek az emberek egyenként léphetnek be az irodába, hogy benyújtsák a kérvényüket. Az általunk kibocsátott iratok alapján köthetik meg Németországban a munkaszerződéseket. Ezek a szerződések csak hat hónapra szólnak, s miután lejárnak, mindent kezdünk elölről, új igazolás, új munkaszerződés-kötés szükséges. Ez így megy évek óta. Más országok nem kérnek ilyen igazolást a szezonmunkásoktól – tájékoztatott Manuela 

Chiorean aligazgató.