2022. november 26., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Aszályos időjárás, magas üzemanyagárak

A gyermekek vakáción, sokan nyári szabadságukat töltik, szellősebb a város, azonban a legtöbb háziasszonyt az éléskamra, a mélyhűtő feltöltése foglalkoztatja, annál is inkább, mivel magas számláktól terhelt nehéz tél elébe nézünk. Az „uborkaszezon” arra jó, hogy szétnézzünk a piacokon, hol lehet jó minőségű és megfelelő árú zöldséget, gyümölcsöt találni, hogy ezekből készüljön a zakuszka, a savanyúság, a lekvár és a szörp. Két marosvásárhelyi piacon jártunk, érdeklődtünk, mi mennyibe kerül most, az eltevések idején, amikor mindenki a termények magas árára, a drágaságra panaszkodik.

Fotók: Nagy Tibor


Foghíjas standok, kevesebb áru a nagybani piacon

Minden marosvásárhelyi piacnak megvan a maga jellegzetessége. A Szabadság utcai piacra azok járnak, akik nagyobb mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt vásárolnak, egyesek viszonteladók, akik mindezt kisüzletekben feláron értékesítik. Megszokott volt, hogy a standok egymást érték, rengeteg szebbnél szebb terménytől roskadoztak. 

Idén változott a kép, a sorok foghíjasok. Csütörtök délben, amikor ott jártunk, több volt az üres asztal, az áru és árus kevés. Vásárló még kevesebb. Kérdeztük is, miért van ez a pangás, hiszen máskor nagyobb volt a sürgés-forgás. 

– A szárazság, a kánikula miatt nincs áru. Olténiában, a déli megyékben, ahonnan a zöldség, gyümölcs java része érkezett, az aszály tönkretette a termést, s akkora volt a vízhiány, hogy öntözni sem lehetett. A magas üzemanyagárak miatt nemigen éri meg eddig eljönni – jött a válasz. Körbejártuk a piacot, s újra megkérdeztünk egy árust: mi ez a pangás, későre jöttünk? 

– Nem jöttek későre, körülbelül 3 óráig tart a piac, egyre kevesebb árut hoznak!

De mit kínált a „hézagos” piac? Azt hinnénk, hogy a kajszibarack szezonja lejárt, de kapható még. Ládaszámra 7 lej kilogrammonként, de ha valaki egypár kilót szeretne, akkor 9 lejért juthat hozzá a gyümölcshöz, amit Bulgáriából hoznak. Ugyanannál a standnál gyönyörű őszibarackot (ami szintén Bulgáriában termett) ládaszámra 6 lejért árultak, kilóra pedig 7 lejért. 

A ludasi (vagy, mert a vevők ezt keresik, s minden árus ludasinak mondhatja a portékáját) paradicsom kilogrammját 3,5 lejért árulták, ha egy egész ládát vettek; ha csak kis mennyiséget, akkor 4 lejt kértek érte. Ajánlotta is az árus, hogy befőzni kitűnő. Ez csak akkor derülhet ki, amikor valóban befőzésre kerül a sor. Az ugyancsak ludasi vinettának 3 lej volt kilogrammja, de egy másik standnál 2,5 lejért is lehetett szépet kapni. Az uborka 5 lej, a paradicsompaprika 10 lej volt. A káposztáért 2 lejt kértek. Szép kápiapaprika volt két-három standnál, ezt 9 lejért árulták, a húsos tölteni való paprikát pedig 5 lejért. A csipős paprika kilója 10 lej volt. A krumpli 2,5 lej/kg zsákostul, a karfiol pedig 7 lej. Egy standnál gyönyörű nyári almát árultak, kilója 15 lejbe került. Ez meghökkentő ár! A híres olténiai, dăbuleni-i görögdinnye kilójáért 2 lejt kért egy árválkodó árus.


Bőséges a felhozatal a nagypiacon, több helyi termelővel

A Cuza Vodă-i nagypiac egész más képet mutatott, az asztalok roskadoztak az árutól. Itt inkább a helyi termelők árulnak, szép friss zöldséget. Viszont a bőséggel nem társult nagy kereslet, szembetűnően kevés volt a vásárló. 

Az eltenni való szép házi paradicsomot 5-6 lejért árulták, a krumplit általában 2,5-3,5 lejért adták, attól függően, hogy milyen fajta, de láttunk 4 lejes piros krumplit is. A csemegekukorica darabja 1-1,5 lejért kelt el. Ezek a zöldségek a nyárádmenti falvakból származnak. A muroknál kötésenként 3-3,5 lej volt feltüntetve, de egy lukailencfalvi árus azt mondta, ennyiért nem viszik el, engednek az árból, 2-2,5 lejért odaadják. A főzőtökért 3 lejt kértek. Igen ám, de a zöldpaszuly a szárazság miatt nagyon drága, kilója 20 lej. Gyengébb és fonnyadtabb paszuly 15 lejért is volt az asztalon, de senki nem kért belőle. A gogospaprika itt is 10 lej volt, a kápia viszont 12 lej, a vinetta 3,5-4 lej, ez is Olténiából származik. Egy kiló karfiolért 10 lejt is elkértek.

Gyümölcsök közül a szilva 7 lej, a barack 9-10 lej, ezek többnyire viszonteladók portékái. 

A nagypiacon nagy kupacokban állt a homoktövis, ezt gyógyhatása miatt vásárolják az emberek, kilo-grammja 20 lej. A vadon termett áfonya 25 lejbe, míg a termesztett 20 lejbe kerül. 

Ahogy végigsétáltunk az asztalok között, az árusok szólítgattak, vásároljunk, olcsóbban is adják az árut, mint ami a címkén szerepel. 

A piaci terepszemle végén össze lehet számolni, mennyibe is kerül egy adag zakuszka elkészítése. Ha mindent a piacról kell megvásárolni, nem lesz olcsó mulatság!