2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ugyanezzel a forgatókönyvvel csaptak be aznap, valamivel később egy 84 éves férfit a Kárpátok sétányon, aki 1000 lejjel „segítette ki” a csalókat.


Kedden délelőtt két nyolcvan év körüli férfit csapott be két idegen, akik külföldi állampolgároknak adták ki magukat és kértek „kölcsön” pénzt, mondván, hogy rokonuk a kórházban van. A két nyugdíjas készségesen kisegítette őket, ám jóhiszeműségük több mint 2000 lejükbe került. A kórházban fekvő rokon történetével havonta több időst ejtenek át, annak ellenére, hogy a rendőrség állandóan figyelmeztet, nem szabad bedőlni ezeknek és idegeneknek pénzt adni.
Kedden a reggeli órákban a marosvásárhelyi Moldova utca környékén egy ott lakó, 78 éves férfit állított meg két idegen. Mondták, hogy külföldi állampolgárok, nem ismerik a várost és útba kellene igazítani őket a kórházhoz, ahol egy rokonuk fekszik.
Az idős férfi készségesen a segítségükre sietett, beült velük egy idegen rendszámú fekete gépkocsiba, majd elindultak a kórház felé. Útközben az egyik úgy tett, mintha telefonon beszélt volna az orvossal, aki állítólag közölte vele, hogy csak később látogathatják meg rokonukat. A nyugdíjas férfi erre otthonába hívta őket, hogy addig töltsék ott el az időt. A lakására érkezve, az idegenek újabb szívességet kértek, hogy segítse ki őket kölcsönpénzzel, ugyanis nincs lejük, és megígérték, hogy még aznap megadják az összeget. A férfi odaadta nekik a lakásban lévő 1200 lejt, amiért zálogként egy táskát hagytak nála, amiben állítólag valuta, iratok vannak. Ezzel távoztak. A férfi várta vissza őket, ám ahogy telt az idő, kinyitotta a táskát, abban egy csomag cigaretta és csomagolópapír volt. Akkor jött rá, hogy átverték, és riasztotta a rendőrséget.
Ugyanezzel a forgatókönyvvel csaptak be aznap, valamivel később egy 84 éves férfit a Kárpátok sétányon, aki 1000 lejjel „segítette ki” a csalókat.
Az esetre való tekintettel a rendőrség ismét megkondítja a vészharangot: nagyon oda kell figyelni arra, kivel állunk szóba és főleg kit engedünk be a lakásunkba, kinek adunk pénzt. Mint látjuk, a jóhiszeműségért nagy árat fizethetünk.