2022. szeptember 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fontos, hogy szakember kövesse a koronavírusos betegek állapotának alakulását

Sajnos egyre gyakoribb, hogy súlyos állapotban kerülnek kórházba a koronavírusos betegek, sokan egyenesen az intenzív terápiára, ugyanis annak ellenére, hogy tüneteik vannak, rosszul érzik magukat, nem fordulnak orvoshoz. A csütörtök reggeli adatok szerint a Maros Megyei Klinikai Kórház részlegein 16 koronavírusos pácienst kezeltek, kilencet az intenzív terápián.


Fotók: Nagy TiborA Maros Megyei Klinikai Kórházhoz tartozó klinikákon jelenleg 66 ágy áll a koronavírussal fertőzött páciensek rendelkezésére, ebből tíz az intenzív terápián, emellett 36 ágyat tartanak fenn a koronavírus-gyanúval beutalt betegek számára – közölte érdeklődésünkre Gáll Boglárka, a kórház sajtófelelőse. Mint mondta, a csütörtök reggeli adatok szerint 16 igazoltan koronavírussal fertőzött pácienst kezeltek kórházban, közülük kilencet az intenzív terápián, tehát sajnos a tíz ágyból csupán egy volt csak szabad a nagyon súlyos állapotban lévő betegek számára.

Az igazoltan koronavírusus betegeket továbbra is elsősorban a fertőzőklinikákon kezelik, a tüdőgyógyászati klinikára egyelőre csak olyan pácienseket utalnak be, akiknél fennáll a fertőzés gyanúja. Amennyiben a tesztelés nyomán valakinél beigazolódik a fertőzés, átszállítják a Dózsa György utcai fertőzőkilinikákra. A két fertőző- mellett, ahol az előző hullámokban is a koronavírusos betegek nagy részét kezelték, jelenleg a nőgyógyászati részlegen, az újszülöttosztályon, a sebészeten, az urológián, valamint a szemészeti- és a pszichiátriai klinikákon is fenntartanak néhány ágyat a koronavírussal fertőzött betegeknek. Ez a jelenlegi helyzet, amely azonban egyik napról a másikra változhat, a kórház fel van készülve arra, hogy a fertőzöttek számának függvényében át kell majd szervezni az egyes részlegeket. Egyelőre a két fertőzőklinikát nem alakították vissza kizárólag Covid-kórházzá, olyan pácienseket is fogadnak, akik nem koronavírussal fertőzöttek.

Érdeklődésünkre Gáll Boglárka rámutatott: a kórházi ellátásra szoruló páciensek zöme nincs beoltva, ugyanakkor több a súlyosabb eset, ami elsősorban annak tudható be, hogy sokan, bár rosszul vannak, otthon próbálják kezelni magukat, és csak akkor fordulnak orvoshoz, vagy hívnak mentőt, amikor már nagyon súlyos állapotba kerülnek, esetleg alig kapnak levegőt, és azonnal intenzív terápiás ellátásra szorulnak. Ezt alátámasztja, hogy a csütörtök reggel, a Maros Megyei Klinikai Kórházban fekvő 16 koronavírusos páciens több mint fele, azaz kilencen az intenzív terápián feküdtek. A szakemberek arra kérik a lakosságot, hogy ha tüneteket észlelnek magukon, mindenképp forduljanak orvoshoz, hogy az követhesse az állapotuk alakulását, és az időben elkezdett, megfelelő kezeléssel esetleg megelőzzék a betegség súlyosbodását.