2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A marosvásárhelyi labdarúgás egyik legrégebbi képviselője, Sikó Árpád nemrégiben az égi pályákra költözött, egykori társai (Nagy Miki, Kiss Madocsa, Tóth Feri, Balázs Imre, Lukács Ede) társaságába. 

Sikó már az ötvenes évek végén a néhai Kiss Árpád által edzett Marosvásárhelyi Voința leigazolt játékosa volt, amely az 1960/1961-es idénytől a Mureșul nevet viselte. Az együttesnél az évek során Sikó csapattársa volt Szakács Ferenc, Sólyom Csaba, Kiss Madocsa, Nagy Miklós, Nagy István, Iuliu Curtifan, Gierling György és Józsi Dezső is. Kevesen tudják, hogy még azelőtt Sikó jégkorongozott, országos ifjúsági bajnok volt a város akkori jégkorongcsapatával. 

A Mureșul az 1964/1965-ös idényt Boné Tibor és Zavoda II. László vezetésével a B osztályban kezdte. Sikó Árpád 1964. szeptember 6-án Nagybányán mutatkozott be a második vonalban, első gólját 1964. november 29-én szerezte hazai pályán a Temesvári CFR elleni, 3-0-ra megnyert találkozón. 

Az 1966/1967-es idény végén 1967. június 18-án az ASA-val egybeolvadt Mureșul, Sikóval csapatkapitányként, kivívta a feljutást az A osztályba, amikor a Temesvári CFR elleni utolsó idegenbeli mérkőzésen 1-1-es döntetlenre játszott (gól: Dumitriu III.). 

Az akkori újdonsült élvonalbeli futballistákat – Sólyom Csaba, Stănescu, Bartók, Balázs, Tîmpănaru, Czakó, Sikó, Csutak, Lungu Costică, Pavlovici, Tiţi Dumitriu III., Lukács Ede, Tóth Feri, Pîrvulescu, Dragomir – a mérkőzés másnapján a sokezres tömeg a marosvásárhelyi nagyállomástól a Dózsa György utcán át a főtérig kísérte, és énekelve éltette Boné mestert és tanítványait: a „Szép volt, fiúk!” számtalanszor felhangzott. 

Az ASA Mureșulból ASA-vá alakult A osztályos együttesben Sikó Árpád együtt kergette a lasztit többek közt Czakóval, Tîmpănaruval, Csutakkal, de Bay György, Tóth Ferenc, Balázs Imre, Lukács Ede, Ioan Muresan, Kanyaró Attila, Hajnal Gyula is csapattársa volt. 

Az ASA-tól az 1969/1970-es évad téli szünetében tanácsolták el Lunguval, Balázs Imrével és Doduval együtt, helyettük a nagycsapatba került mások mellett Florea Ispir és Fazakas Árpád.

Sikó Árpád a hetvenes években hagyta abba a labdabűvölést, majd edző lett a Marosvásárhelyi Metalotehnicánál, amelyet feljuttatott a harmadik vonalba.

A Metalónál tanítványa volt Ungvári István, Szöllősi László, Aszalos János, Olasz Lajos, Márton Sándor, Gergely Csaba, Sipos Árpád, Szántó Csaba, Varga Károly, Horațiu Cioloboc, Csizmadia József, Remus Cioloboc, Tamási Levente és Gheorghe Vasiu is.  

Edzőként olyan játékosokat nevelt ki, mint Varró Sándor, Moldovan Lucian vagy Horațiu Cioloboc, akik később meghatározó szerepet töltöttek be az akkori A osztályos ASA-nál. 

„1960 és 1970 között mintegy 250 találkozón léptem pályára az akkori B osztályban, 110 élvonalbeli mérkőzésen is a pályán voltam, amelyeket végig is játszottam, egyszer sem cseréltek le. 1968-ban Maros megye legjobb 10 sportolója között tartottak nyilván, de nagyon boldog voltam akkor is, amikor a hatvanas években beválogattak Románia felnőttválogatottjának bővített keretébe, olyan kiváló labdarúgók társaságában, mint – és most csak azokat említem, akik a posztomon szerepeltek – R. Nunweiller, I. Năftănăilă vagy D. Ivan... 1970-ben igazoltam a Metalotehnicához, ahol idővel edző lettem, majd az együttessel az 1989/1990-es évad végén feljutottunk a C osztályba, ahol 1992-ig szerepeltünk” – mondta el Sikó Árpád e sorok írójának egykoron.

 Régi ASA-sok egy 2013-ban rendezett találkozón: Sikó Árpád (j2) Onuțan (b1), Szöllősi, Hajnal, Orza, Bölöni és Fazakas társaságában  

Fotó: Czimbalmos Ferenc Attila