2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosvásárhelyen felavatták Erdély legkorszerűbb sportuszodáját

Az egykor országosan kiemelkedő marosvásárhelyi úszósportok kedvelői által több mint fél évszázada várt fedett sportuszoda átadására került sor pénteken, július 30-án. A nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas létesítmény avatóünnepsége jelképesnek számít, mivel egybeesett a tokiói olimpia medencés úszószámainak zárónapjaival. De a több miniszter és helyi politikus jelenlétében megejtett ünnepélyes ceremónia jelképesnek számít azért is, mert a közel négyezer négyzetméter összfelületű, minden igénynek megfelelő korszerű létesítményt még hónapokig nem vehetik birtokba sem a sportolók, sem a nagyközönség, ugyanis nem biztosított az üzemeltetéshez szükséges személyzet.Visszakerülni a vízi sportok élvonalába

– Napjainkban a sport jelentősége túlmutat a szórakozáson és szórakoztatáson. Szerepe elsőrendű a társadalom egészségi romlásának megelőzésében. A jövő a korszerű sportlétesítményekben rejlik, amelyekre nagy szüksége van Marosvásárhelynek – hangsúlyozta köszöntőbeszédében Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere, majd hozzáfűzte: 

– Nem könnyű ilyen beruházásokat megvalósítani, de ez a létesítmény azt is bizonyítja, hogy nem lehetetlen. Az uszoda ma átkerült a fejlesztési minisztériumtól a sportminisztériumhoz, de több ígéretet kaptunk arra nézve, hogy átruházzák a város tulajdonába és felügyelete alá. Ezáltal Marosvásárhely visszakerül a vízi sportbázisok birtokosainak élvonalába, sportolói számára megfelelő teret biztosítva. Összefogás nélkül ez aligha lett volna lehetséges.

Péter Ferenc, a megyei tanács elnöke szintén nagyon bízik abban, hogy valóra válhatnak a legmerészebb álmok is, és reményét fejezte ki, hogy a sportolók eredményei fogják igazolni e létesítmény létjogosultságát.

Hónapokat kell várni még a csobbanáshoz  Fotók: Karácsonyi Zsigmond 


13 évnyi vajúdás

A fedett uszoda megvalósítása Borbély László miniszteri ténykedéséhez köthető. Amint az avatóünnepségen elmondta, még 2007-ben felkereste őt Anatol Grinţescu (Tolea), a Román Vízilabda-szövetség akkori titkára. Az ő unszolására született meg az a miniszteri határozat, amely tanuszodák, strandok és sportuszodák létesítését irányozta elő. Grinţescu úgy vélekedett, hogy ha nem lesz egy olyan többéves program, amely nyomán úszómedencék tucatjai épülnek országszerte, akkor nem fogunk sem egészségesebb életet élni, sem eredményeket elérni a sportban.

– A marosvásárhelyi uszoda létrehozását eldöntő határozatot 2008-ban írtam alá akkori (fejlesztési és közmunkaügyi) miniszterként – emlékezett vissza Borbély László, aki nem akarta a Dorin Florea kerékkötő polgármesterrel vívott harc felelevenítésével az ünnepség hangulatát rontani, inkább az utolsó három évről beszélt. Az építkezés gyakorlatilag 2019-ben kezdődött. Dicsérte a Gogolák Zsolt vezette tervezőcsapat és a kivitelező Benţa vállalkozás valóban látványos megvalósítását. A szép ívű fa tetőszerkezet alatt nemcsak az olimpiai szabványú és a 25 méteres bemelegítő-medence kapott helyett, hanem 800 férőhelyes lelátó, szauna, külön öltözőszint a sportolóknak és külön egyéni kabinos öltözők a csobbanni vágyó nagyközönségnek. A létesítmény alkalmas lesz országos és nemzetközi sportrendezvények megszervezésére is, miután megkapja a megfelelő jóváhagyásokat. 

Borbély László államtanácsos, az egyik megálmodó, háttérben Soós Zoltán polgármester, Cseke Attila beruházási miniszter, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes és Péter Ferenc megyei tanácselnök


Bürokratikus adogatás

Az elmúlt években a Népújság többször cikkezett az egykori Május 1. strand területére tervezett fedett létesítmény sorsáról. Bármennyire furcsa, gyakorlatilag kiskaput kellett találni az új uszoda megvalósításához. A beépítésre szánt területet a sportminisztérium alárendeltségében működő Maros Sportklub átadta a fejlesztési minisztériumnak, a kivitelezéshez szükséges pénzt az Országos Beruházási Társaság biztosította. Az avatóünnepségen Cseke Attila fejlesztési miniszter, Pătrăşcoiu Manuela, az Országos Beruházási Társaság igazgatója és Pop Cosmin, a Maros Sportklub igazgatója aláírta az átadási-átvételi dokumentumokat, s így a sportklubhoz került a létesítmény. Akik követték az előző városvezetés (Dorin Florea polgármester) két évtizedes romboló-harácsoló ténykedését, megértik, miért volt szükség erre az adogatásra. Úgy tűnik, sikeres húzás volt. Két – két és fél év alatt a beruházás megvalósult.


Ígéret a műjégpálya befejezésére

– Az tudom ígérni a marosvásárhelyieknek, hogy ebben a mandátumban a fejlesztési minisztérium mindent meg fog tenni azért, hogy több ilyen helyzet ne álljon elő. Nem tartom normálisnak azt, hogy 13 év alatt építsünk fel egy olimpiai uszodát, sem Marosvásárhelyen, sem máshol, hiszen nem normálisak azok az szubjektív vagy objektív dolgok, amelyek itt előálltak – nyilatkozta Cseke Attila miniszter. Majd ígéretet tett arra, hogy: – Az eddig megépített 28 uszoda mellett 57 uszodára nyújt finanszírozást a fejlesztési minisztérium. Különböző szakaszban vannak ezek, de mind meg fogjuk őket építeni. Szükség van ezekre nemcsak sportrendezvények szempontjából, de azért is, mert a helyi közösségekéi is lesznek ezek az uszodák, amelyekben olyan helyi programokat is indíthat majd az önkormányzat, amelyek a gyerekeknek szólnak.

Cseke Attila ígéretet tett arra, hogy a marosvásárhelyi műjégpálya sorsáról hónapokon belül döntenek, és megoldást találnak a létesítmény befejezésére.

Három perc a vízben


Készül az új sport- és oktatási stratégia

Az, hogy román kormány magyar minisztereinek köszönhetően valósult meg ez a beruházás, nem a véletlen műve, hanem bizonyíték arra, hogy miért kell a közösség igényeire fogékony politikusokat küldeni Bukarestbe. Erről beszélt Kelemen Hunor kormányfőhelyettes is:

– Akkor végzi a kormány jól a feladatát, ha a helyi közösségek érdekeit próbálja beruházásokkal, fejlesztésekkel segíteni. Ez a kormány azt is vállalta, hogy a helyi közösségekhez közelebb viszi a döntést. Ezért ezt a sportkomplexumot átadjuk az önkormányzatnak, ő tudja működtetni, finanszírozni, a minisztérium pedig kiegészítő támogatással, különösen akkor, amikor a versenysportokról van szó, tudja segíteni a sportkomplexum működését. Két olyan minisztériumközi bizottságot vezetek, amely sportról és oktatásról szól. Mi készítjük el az ország sportstratégiáját. Az év végén, a jövő év elején két fázisban elfogadja a kormány ezt a stratégiát, ami azt jelenti, olyan infrastrukturális beruházások is lesznek, amelyek nemcsak versenysportok műveléséhez szükségesek, de ahhoz is, hogy az utánpótlás-nevelés is lehetséges legyen, és ahhoz is, hogy a tömegsportnak adjunk lendületet. A másik ilyen bizottság a biztonságos és egészséges iskolákért tevékenykedő minisztériumközi bizottság, ebben az a feladatunk, hogy áttekintsük és megtervezzük azokat a beruházásokat, amelyek az országban az iskolákat mindenféle tekintetben biztonságossá teszik. Ez csak a váz, az a cél, hogy jó minőségű és tartalommal megtöltött oktatás legyen. Ehhez szükségesek a 21. század nyújtotta feltételek.


Lakat alatt az átadott uszoda

Arra, hogy a beruházás a miniszteri aláírástól számítva miért csak több mint tíz év után kezdett épülni, valahogy csak lehet bűnbakot találni, de az már érthetetlen, hogy a frissen átadott uszodát még hónapokig nem vehetik birtokukba sem a sportolók, sem a nagyközönség. Nincs személyzet a működtetéshez. Újságírói kérdésekre adott válaszokból sem derült ki, hogy Pop Cosmin, a Maros Sportklub igazgatójának a hanyagsága-e az ok – aki meg nem erősített források szerint nem lelkesedik a város tulajdonlási igényéért –, vagy az ifjúsági és sportminisztérium bürokratáinak mulasztásai miatt még nincs előirányzott költségkeret a majdan alkalmazandó személyzetre és a működtetésre. A minisztérium jelen levő államtitkára ugyan ígéretet tett arra, hogy az első adandó alkalommal a tárca költségkiegészítési igényei közt szerepelni fog a marosvásárhelyi létesítmény is. Tehát még lakat alatt marad az átadott uszoda. Ilyen a balkáni szalagátvágás.

Az avatóünnepség zárófelvonásában bemutató játékként vízbe csobbanó vízilabdázók, fiatal úszótehetségek és szinkronúszók csalódott várakozással hagyták el a medencéket.