2019. július 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Együttlét, jókedv, bizakodás

Múlt szombaton került sor Balavásáron az első Maros megyei gazdabálra. Az eredmény jóval felülmúlta a várakozást, így méltán reménykednek a folytatásban.

Hiánypótlás céljával rendezte meg az első gazdabált a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete – Maros csoport (RMGE Maros). Már tavaly nyáron felmerült, hogy szükség lenne egy közösségépítő rendezvényre, jó lenne egy hagyományőrző bált szervezni, hiszen a hasonló rendezvényeken a szervezet nem tudta az egész helyi gazdatársadalmat képviselni. Ezért is döntöttek a megyei gazdabál mellett – magyarázta el a részleteket az RMGE Maros elnöke, Fazakas Miklós. A szervezés nehézkesen indult, ismerte el az elnök, de a személyes meghívásoknak köszönhetően nagyon sokan jelentkeztek, és mintegy háromszázan érkeztek a szombat délutánra meghirdetett mulatságra a Romantik étterembe. A jó hangulatról Miklós Károly és zenekara mellett a kósteleki Vaszi Levente ceremóniamester gondoskodott, aki mókáival alaposan próbára tette a résztvevők nevetőizmait.

 A Kárpát-medence kicsiben

A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a magyarországi agrárium jeles képviselői: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara külkapcsolati igazgatója, Kocsy Béla amerikai útjáról tért vissza, hogy jelen lehessen, itt volt dr. Torda Márta, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi és Kárpát-medencei kapcsolatok főosztályának vezetője, valamint a bukaresti magyar nagykövetség agrárattaséja, Sándor Tibor László is. A helyi politikumot dr. Vass Levente képviselő és Szabó Árpád megyei tanácsos képviselte, de ott volt a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke, Becze István is. Természetesen a gazdatársadalmat a legszámosabban a Maros megyei gazdák képviselték, de voltak állatorvosok, agrármérnökök, polgármesterek is, vidéken élő és gazdákat segítő személyek. „Kicsiben leképeztük a Kárpát-medencét” – fogalmazott Fazakas, aki a közösségépítés szempontjából fontosnak tartja, hogy ezek mind segítsék egymást. A gazdáknak szükségük van egy év eleji kezdőlökésre, hogy érezzék, nincsenek egyedül, és hogy a trianoni szétszakítottságon már régen felül kellett volna emelkedni, mert Európában Magyarországgal együtt jó helyen vagyunk földrajzilag is, gazdaságilag is. „Merjünk bátrak, büszkék lenni, és megtalálni az erőt, amely segít a helytállásban. Próbáljunk gazdálkodni és jövőt építeni” – buzdítja a gazdákat az RMGE Maros elnöke, aki úgy véli, az újévköszöntő rendezvényen a jókedv és az együttlét a fontos. Úgy sikerült, ahogy éppen kell – foglalta össze Fazakas Miklós, aki reméli, hogy az „erős” kezdet után próbálják minden téren tartani a tempót az év folyamán, és mivel igény van rá, jövőben is megszervezik a gazdabált. 

A kora délutántól éjfél utánig tartó mulatságot sosem tapasztalt jókedv jellemezte, sokat köszönhetnek a támogatóknak, az Igazi Csíki Sör Manufaktúra és Lénárd András felajánlásainak, de finom borok is érkeztek adományként, a gazdasszonyok pedig süteményekkel tették édesebbé az alkalmat. Nem hiányzott a tombola sem, amelynek háromezer lejes bevéte-lét Timár Tímea ötlete nyomán Pál atya gyermekotthonának ajánlották fel és adták át, mintegy megkoronázva a rendezvényt.

Háromezer lejt adtak Pál atya gyermekotthonának       Fotó: www.facebook.com/RMGE Maros


Jelen vannak vidéken

Ebben az időszakban az RMGE Maros munkatársai szinte mindennap vidéken vannak, szaktanácsot adnak a munkatársaik, falugazdászok, hogy kiépítsék a kapcsolatot a gazdákkal, megalapozzák a gazdák és szaktanácsadók közötti bizalmat, oktatási programokat szervezzenek. Szeretnének segítséget nyújtani a gazdáknak, de a székelyföldi gazdaságfejlesztési programra is készülnek, konferenciákat, tájékoztatókat, előadás-sorozatokat tartanak. Februárban elismert szakember részvételével tartanak előadásokat az öntözéstechnológiáról és tápoldatozásról, továbbá állattenyésztés témakörben kerekasztalt, hogy főleg a kisebb gazdaságokon próbáljanak segíteni – sorolta a közeljövő terveit Fazakas Miklós elnök.

Kapcsolódó cikkek:

Folytatódik az adománygyűjtés

2019-07-01 14:12:17 // -

az Összetartozás templomának felépítésére

Csütörtökön kezdődik az aláírásgyűjtés

2019-06-04 16:27:42 // Mózes Edith

Az EMNP felkarolta az SZNT kezdeményezését