2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Már 33 év óta minden évben kamarazenei hangversenyeket szervezünk Segesváron. Amióta a segesvári Gaudeamus Alapítvány vette át a szervezés feladatait, jelentős a fejlődés.

A 2019-es hangversenyévad eredetileg 15 hangversenyt tartalmazott, ebből nyolcra került sor a tavaszi évadban, de szerencsés módon még sikerült két rendkívüli koncertet szervezni.

Mint minden évben, a program tartalmazott „könnyebb” műfajokat is: híres tangók, keringők és filmzene a kolozsvári Classis együttes előadásában, operettest dr. Buta Árpád, Madaras Ildikó és Ávéd Éva művészek fellépésével.

Nagy sikert arattak a zongoraestek: Viniciu Moroianu bukaresti zongoraművész Liszt-estje, Andreea Dumitrescu temesvári művésznő zongoraestje, Móriczi Melinda és Máthé Péter kolozsvári egyetemi hallgatók fellépése.

Színvonalas műsorral és játékkal örvendeztették meg a lelkes közönséget Viniciu Moroianu (zongora) és Dan Cavassi (cselló) bukaresti művészek, Sorin Petrescu (zongora) és Doru Roman (ütőhangszerek) temesvári művészek, Ábrám Endre (zongora) és Sándor Anna (hegedű) budapesti művészek (rendkívüli hangverseny), a Sonia Vulturar és Teodora Buia kolozsvári hegedűduó.

Kellemes meglepetés volt a dombóvári Kapos kórus szereplése, változatos repertoárral. A magyar kórusművek mellett nemzetközieket is énekeltek, nagy sikerrel.

Nagy hangsúlyt fektetünk a hangversenyek nevelő jellegére. Ezt egyrészt úgy valósítjuk meg, hogy a fellépő művészek bemutatják a szerzőt, a művet, beszélnek a keletkezésével kapcsolatos érdekességekről. Másrészt már évek óta használjuk a vetítővásznat, amelyen megjelennek a fellépő művészek életrajzi adatai, az előadott művek szerzői (fénykép és születési évszám), a művek tételei.

Újdonság, hogy a Tiberius vonósnégyes támogatásával az idén először szervezünk a líceumi diákok számára három leckehangversenyt, amiből kettőre már sor került márciusban és májusban, és nagy hatást gyakorolt a diákokra. Fülöp Klára tanárnő rendkívül érdekes módon mutatta be Joseph Haydn és W. A. Mozart életét és munkásságát, valamint a kor zenei életét. Beszélt a vonósnégyes hangszereiről is, majd ezt követte a Tiberius vonósnégyes zenei illusztrációja.

A koncerteket román, magyar és német nemzetiségűek látogatják, idősek és fiatalok egyaránt, lassan kialakult egy törzsközönség.

Köszönet jár a polgármesteri hivatalnak, személyesen Tóth Tivadar alpolgármesternek, amiért rendelkezésünkre bocsátják a dísztermet és a kitűnő minőségű Yamaha zongorát.

Szintén köszönettel tartozunk segítőtársaimnak a szervezésben: Tóth Ildikó (pályázatírás, a vetítés anyagának előkészítése), dr. Horlescu Paul és felesége, Sz. Kovács Géza festőművész és felesége, Lőrincz Éva adminisztrátor és Daniel Todea tanár (a nagyon szép kivitelezésű plakátok készítéséért).

Támogatóink: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., RMDSZ-Communitas Alapítvány, SICERAM-Segesvár, Sefar Kft., Hotel Korona, segítségük nélkül nem szervezhetnénk ilyen magas színvonalú hangversenyeket. 

Médiapartnerek: Népújság, Rádió GaGa, Vásárhelyi Rádió, Radio Son, Sighişoara Online.

Feltétlenül meg kell említenünk a segesvári Homonovus Egyesület által szervezett cimbalomkoncertet, amelyre július 5-én került sor.

Herencsár Viktória világhírű cimbalomművész fellépése rendkívüli eseménynek számított Segesvár zenei életében. Érdekes előadást tartott a cimbalom eredetéről, majd változatos műsorában főleg saját feldolgozású darabokat adott elő a világ minden tájáról, amivel elvarázsolta a közönséget.

Segesváron a művelődési rendezvények döntő többségét a Gaudeamus Alapítvány szervezi (fő feladata, a szórványkollégium működtetése mellett), heti rendszerességgel.

Örvendetes tény, hogy a Homonovus Egyesület is bekapcsolódott a segesvári művelődési élet élénkítésébe. Kórust szervezett, de a legjelentősebb tevékenysége a Segesvári Magyar Napok szervezése, amelyre július 12-14. között már harmadszorra került sor.

Szomorú azonban, hogy egyesek részéről egészségtelen rivalizálás alakult ki, ami abban nyilvánul meg, hogy nem mennek el egymás rendezvényeire.

Az egyre fogyó segesvári magyar szórványban nagyon veszélyes az ilyen rivalizálás. Abban kell versenyezni, hogy ki tud magasabb színvonalú rendezvényt szervezni, amelyek kiegészítik egymást, és mindkét részről komoly erőfeszítéseket kell tennünk azért, hogy minél többen látogassák ezeket a rendezvényeket, függetlenül attól, hogy ki szervezi.

Farkas Miklós