2020. február 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Módosult az ártámogatott gyógyszerek felírására vonatkozó jogszabály

Az augusztus 27-én elfogadott 643-as számú kormányhatározat módosítja azt a jövedelemszintet, ami alatt a nyugdíjasoknak 90 százalékos ártámogatással írhatók fel a gyógyszerek. A szeptember 1-től hatályba lépett határozat az 1139 lejnél kisebb nyugdíjjal rendelkező személyekre vonatkozik, akiknek a családorvos 90 százalékosan ártámogatott gyógyszereket írhat fel. 

A Maros Megyei Egészségbiztosítási Pénztár elnök-vezérigazgatója, Rodica Biro a Népújság megkeresésére elmondta, hogy a szóban forgó, 1139 lej alatti nyugdíjjal rendelkező betegeknek felírhatók a 90 százalékosan támogatott orvosságok, függetlenül attól, hogy az illetőnek esetleg más jövedelmei is vannak. „Nem számít, hogy adott esetben kap banki letét utáni kamatot, vagy bérbe adott ingatlan után lakbért stb. A nyugdíjszelvényen szereplő összeget veszi figyelembe a családorvos, ezen 1139 lejnél kisebb összeg kell szerepeljen. Fontos ugyanakkor tudni, hogy mindenféle típusú nyugdíjszelvényt kell figyelembe venni a jogosultság megállapításakor, tehát esetenként öregségi nyugdíj mellett például veteránnyugdíjat, özvegyi nyugdíjat, forradalmárnyugdíjat, ezek pedig összeadódnak. Eddig a határérték 990 lej volt, a növekedés valószínűleg amiatt van, hogy szeptember 1-től általánosan nőnek a nyugdíjak” – tette hozzá. 


– Szakorvos felírhatja-e a 90 százalékosan ártámogatott gyógyszereket? 

– A szakorvos nem, csupán a családorvos írhatja fel ezeket. Az érintetteknek tehát a családorvosnál kell megjelenniük a legutóbbi nyugdíjszelvénnyel, ugyanis az orvosnak nincs információja a páciens jövedelmeiről, és egy utólagos ellenőrzéskor gondot jelenthet, ha jogtalanul részesül a beteg a kedvezményben.

– Milyen gyógyszereket írhat fel a szóban forgó kormányhatározat alapján a családorvos? 

– Azokról a gyógyszerekről van szó, amelyek az ártámogatott orvosságok jegyzékén szerepelnek, legyenek akut vagy krónikus betegségekben alkalmazott gyógyszerek. Ezeket a szakorvos javaslatára 90 százalékos árkedvezménnyel csakis a családorvos írhatja fel. Ha tehát például egy antibiotikum egy magasabb jövedelemmel rendelkező beteg esetében 50 százalékos támogatással írható fel, az 1139 lejnél kisebb nyugdíjúak esetében 90 százalékos a támogatás mértéke.

Rodica Biro elmondta, elsősorban szociális intézkedésről van szó, amit a kormány a betegek érdekében hozott. Jelenleg is sokan vannak – főként a vidéken élők –, akik mindössze havi 5-600 lej körüli nyugdíjat kapnak, ugyanakkor egy vagy több súlyos betegségben szenvednek, és nagyon sokba kerülnek a gyógyszereik. Hozzátette, nem tartja valószínűnek, hogy visszaélésre ad lehetőséget a jogszabály, hibák inkább abból adódhatnak, ha a betegek nincsenek tisztában azzal, hogy nem felelnek meg a feltételeknek, és az orvosnak nincsenek információi a páciens jövedelméről. Az egészségbiztosító szigorúan ellenőrzi a családorvosokat, és az utóbbi években elég sok hibát találtak a 90 százalékos receptek felírásánál, a jogtalanul igénybe vett kedvezménnyel okozott kárt vagy a páciensektől, vagy az orvosoktól hajtják be. 

Fotó: Karácsonyi Zsigmond