2019. szeptember 17., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mesekönyvvásár környezettudatosan

A bábszínház egyhetes jubileumi ünnepének első három napja a Pro-Kaart Egyesület és az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház által harmadik alkalommal szervezett Marosvásárhelyi Mesekönyvvásárral fonódott össze. A vásárprogramban a korábbi évekhez hasonlóan koncert, mesejáték és számos gyermekfoglalkozás is helyet kapott.

A péntek délelőtti megnyitó után a tavalyi nemzetközi könyvvásáron már megkedvelt Bertóti Johanna szórakoztatta a gyereknépet. A 20. századi és kortárs költők megzenésített verseiből felépülő, Fütyülünk a világra című interaktív koncertet két időpontban is meg lehetett hallgatni.

 – Az első előadás telt házas volt, a másodikra 30-40 pótszéket is be kellett tenni – tudtuk meg ifj. Király Istvántól, a mesekönyvvásár főszervezőjétől, aki arra is felhívta a figyelmünket, hogy az énekesnő egyetlen gitárral, csodaszép hangjával és ötletes játékaival több száz gyermeket tudott megmozgatni, közös verstanulásra, éneklésre késztetni.

Fotó: Nagy Tibor


Plüssegér a laskaszűrőben 

Péntektől vasárnapig színező, papírt hajtogató, szappanbuborékot fújó gyermekekkel telt meg az Ariel színház udvara. A Mesekönyvvásárra érkezők elkészíthették saját meséjük illusztrációját, és zoknibábokat is életre kelthettek a társulat művészeinek útmutatásával. Ifj. Király Istvántól megtudtuk, hogy a vásár első napján vécépapír-gurigából és krepp-papírból rengeteg kis sárkány született. Az idei rendezvény szervezésekor egyébként kiemelt figyelmet fordítottak a kizárólag újrahasznosítható anyagokból álló kellékekre, erről árulkodott a négy korcsoportban – 1-3, 3-5, 5-8 évesek és 8 év fölöttiek részvételével – zajló ügyességi versenyek forgatókönyve is. A műanyag kacsás célba dobás helyett például egy felfordított szék lábát kellett eltalálni a fonott karikákkal, a csúszdaparittya nevű próbánál fakanállal kellett lecsapni a kartonhengerből érkező apró fagurigát, az egérkatapult kellékei pedig egy nagy lekvárkeverő kanál, egy plüss játék-egér és egy laskaszűrő voltak. A próbák teljesítése után pecsét járt a játékosoknak, és aki mindet begyűjtötte, bekötött szemmel húzhatott egyet a felkínált meglepetések – szappanbuborék fújó, filctoll, nyalóka, rágógumi – közül. A környezettudatosság a könyvvásári kínálatban is érvényesült, az olvasni-, néznivalóhoz ugyanis egy vászonszatyrot is lehetett venni, amelyet a gyermekek textilfestékkel tehettek személyre szólóvá.

 – A gyermeke, unokája rajzával ellátott szatyrot biztos, hogy minden szülő, nagyszülő szívesen magánál tartja, így többé nem lesz szükség műanyag szatyrokra a vásárlásnál – fejtette ki ifj. Király István. A vásár főszervezőjét a könyvkínálatról és a keresletről is megkérdeztük.

 – Az erdélyi könyvkiadók közül a Gutenberg és a Mentor Könyvek Kiadó van jelen, ugyanakkor számos magyarországi kiadó és könyvkereskedés – egyebek mellett a Pagony, a Móra, a Kolibri Kiadó, a HVG, a Manó Könyvek – hozta el kínálatát. Ami a keresletet illeti, mindig meglep és örömmel tölt el, hogy a kis jövedelmű látogatók is szívesen áldoznak pénzt a könyvekre. Azt tapasztaltam, hogy a marosvásárhelyiek mindenevők, tehát az egyébként igen színvonalas kínálatból nem kizárólag az illusztrációkkal teli, színes kiadványokat keresik – összegzett a főszervező.

A Mesekönyvvásár keretében az Ariel színház két művésze, Bonczidai Dezső és Szabó Dániel idén Bukarestben díjazott Vándor Miska című vásári bábjátékát is megtekinthette a gyermek- és felnőttközönség. A produkciót az első pillanattól harsány gyermekkacaj kísérte, ugyanakkor szinte minden kis néző igyekezett jó tanácsokkal és figyelmeztetésekkel segíteni az esetlenségében szerethető, vízivásban, „tyukica”-nevelésben és tojáslepénysütésben rendre kudarcot valló Vándor Miskát.