2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bár egyesben már a harmadik forduló után búcsúztak a román teniszezők az év első Grand Slam tornáján, az ausztrál nyílt bajnokságon, párosban már jóval nagyobb sikereket jegyeztek. Horia Tecău az amerikai Bethanie Mattek-Sandsszal az oldalán 8. kiemeltként indult a vegyes párosban, és a döntőben a 6. kiemelt indiai–orosz Leander Paes/Elena Vesnina páros ellen háromszettes küzdelemben szerezték meg a tornagyőzelmet.

Bár egyesben már a harmadik forduló után búcsúztak a román teniszezők az év első Grand Slam tornáján, az ausztrál nyílt bajnokságon, párosban már jóval nagyobb sikereket jegyeztek. Horia Tecău az amerikai Bethanie Mattek-Sandsszal az oldalán 8. kiemeltként indult a vegyes párosban, és a döntőben a 6. kiemelt indiai–orosz Leander Paes/Elena Vesnina páros ellen háromszettes küzdelemben szerezték meg a tornagyőzelmet. Az eddig párosban már két GS-döntőben is pályára lépett Tecău számára ez az eddigi legnagyobb siker, amerikai partnere az első GS-fináléját játszotta. Tecău korábban férfi párosban kétszer is döntőig jutott Wimbledonban 2010-ben, illetve tavaly, a svéd Robert Lindstedt oldalán, Melbourne-ben ezúttal az elődöntőkig jutottak. Vegyes párosban román teniszező utoljára 1972-ben nyert Grand Slamet (Ilie Năstase, az amerikai Rosemary Casals partnereként, 1970-ben illetve 72-ben Wimbledonban győzött), döntőig pedig azóta Ion Ţiriac jutott Virginia Ruzici oldalán 1979-ben a Roland Garroson.

2012 első Grand Slamje rekordot és premiert is hozott az egyes versenyszá-mokban. A női egyesben a fehérorosz Viktorija Azarenka első GS-sikerét aratta, és át is vette a vezetést a női ranglistán. A férfiaknál a címvédő szerb Novak Djokovics győzött, minden idők leghosszabb, 5 óra 53 perces, ötszettes GS-döntőjében gyűrte le a spanyol Rafael Nadalt. A hispán salakkirály is rekordot döntött, de negatívat, mert amellett, hogy zsinórban hetedszer kapott ki a szerb világelsőtől, ő az első játékos, aki sorozatban háromszor veszít GS-döntőt.