2020. szeptember 26., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Zűrzavar van a politikában, még nagyobb zűrzavar a fejekben. Mármint a politikusokéban, itthon és Európában. Maradjunk egyelőre idehaza. Teljes káosz, feszültség jellemzi a parlamentet. Ez a feszültség az utóbbi napokban a kormány által javasolt európai biztos elutasításával még inkább felerősödött.

A káoszban éppen ma készül a kormány elleni bizalmatlansági indítvány benyújtására a parlamenti ellenzék „a Dăncilă-kormány sürgős menesztéséért”. Vagy talán mégsem? Azon túl, hogy a liberálisok vezére, Ludovic Orban álmai teljesülnének, ha ő lenne Románia miniszterelnöke, mind a liberálisoknak, mind a többi ellenzéki pártnak púp lenne a hátán egy kormányzati felelősségvállalás a jelenlegi politikai káoszban, az elnökválasztási kampányban, a jövő évi választások előtt. 

Hiszen, ha komolyan gondolták volna, ezt a bizalmatlansági indítványt régen be lehetett volna nyújtani. És bár ekkora esély még sosem volt a szociáldemokraták megbuktatására, nem kizárt, hogy most sem sikerül leváltani a kormányt. Ugyanis tegnap az indítvány megszavazásához legalább négy-öt képviselő szavazatára lett volna még szükség. 

Miközben ezek a sorok születnek, a miniszterelnökségre áhítozó liberális pártelnök is elismeri, hiányzik a koherens együttműködés az ellenzéki pártok között. Sőt, mintha már magában sem lenne 

biztos. Tegnap ugyanis úgy fogalmazott, hogy „valószínűleg” kedden nyújtják be az indítványt. 

Lehet, hogy ő is időhúzásra játszik, valamiféle csodában reménykedik, hogy, bár a szíve szakad meg a funkcióért, mégsem kell vállalnia a kormányzás felelősségét? Ellenzékből bármiféle következmény nélkül szidhatja Dăncilăt, s közben készülhet a választásokra. Ennél kényelmesebb pozíciót el sem lehet képzelni. Legfeljebb azt a változatot, amit a jelenleg fungáló elnök hangoztatott, vagyis, hogy Viorica Dăncilă a parlamentben kérjen maga ellen bizalmi szavazást. Ezáltal a kecske is jóllakna és a káposzta is megmaradna. Mert ez nem jelentené a kormány bukását, és nekik nem kellene vállalniuk a helyzet megoldásának felelősségét.

Tény, hogy jelenleg az ellenzéki pártok közül egyik nem akar kormányt váltani vagy kormányra kerülni. Miközben úgy tesznek, mintha azonnal át akarnák venni a kormányzást, minden erejükkel azon vannak, nehogy ez bekövetkezzen. Ha bukna a kormány, Iohannisnak új kormányfőt kellene kineveznie, annak új parlamenti többséget kellene kialakítania, ami nehezen elképzelhető az ALDE vagy a PSD nélkül. Hacsak össze nem fog az összes többi. Viszont egy ilyen tarkabarka kormány csak még nagyobb káoszba sodorná az országot. 

Sokáig lehetne filozofálni a helyzeten, különböző forgatókönyveket kidolgozni. Tény, hogy ma az ellenzék talán benyújtja az indítványt. Szavazásra esetleg október 7-én kerül sor. Ha bukna a kormány, akkor kerülne  Ludovic Orban igazi róka fogta csuka helyzetbe.