2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

kaphatnak az erdélyi magyar gyermekek

Magyarul is kiállíthatják a születési, házassági, illetve a halotti anyakönyvi kivonatot, amennyiben a képviselőház is elfogadja az RMDSZ erre vonatkozó javaslatát – jelentette be Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

A szenátus plénuma egy kormánytervezetről tárgyalt hétfőn, amely az állam, illetve az anyakönyvi hivatalok által kibocsátott dokumentumok rendszerét módosítja. Az új rendelkezések egy modernebb, egyszerűbb procedúrát írnak elő, és digitális nyilvántartást vezetnek be.

A szenátus elfogadta azt az RMDSZ által javasolt módosítást, amelynek értelmében, kérésre, kétnyelvű okmányokat állíthatnak ki az anyakönyvi hivatalok. „Hasonló rendelkezés van érvényben Felvidéken és Szerbiában is, semmi olyat nem kértünk, amire nem lenne példa máshol is Európában. Ez az erdélyi magyar közösség jogos törekvése, az anyanyelvhasználati jogok kibővítése” – nyomatékosított az RMDSZ-es szenátor.

A tervezet továbbá átemeli és megerősíti a polgárjogi törvénykönyv által már szentesített anyanyelvhasználati jogot is, amelynek köszönhetően magyarul is házasságot köthetnek az ifjú párok, és tiltja az anyakönyvben szereplő személyes adatok bárminemű csonkítását vagy módosítását. A rendelkezés ugyanakkor határidőhöz köti a családi állapotban létrejött változások közlését a születési település anyakönyvi hivatalával.

A tervezetről végső döntést a képviselőház hoz, azt és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe a rendelkezés.

(RMDSZ-tájékoztató)