2020. szeptember 25., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az újonnan támadó koronavírus mellett egy másik, alattomosan ható veszély is fenyeget évek óta. Emiatt fogalmazott meg riasztást a héten dr. T. C. európai parlamenti képviselő. 

Ilyenkor, télen gyakrabban hangzik el, hogy fogyasszunk minél több gyümölcsöt és zöldséget az egészséges, vitamindús táplálkozás érdekében. Ez manapság nem tűnik túlságosan nehéznek, hisz az áruházakban, piacokon csábító színükkel, fényükkel kelletik magukat a citrusfélék és egyéb déligyümölcsök, amelyekből kedvére válogathat a vásárló. Miközben a többség átadja magát a csábításnak, az Országos Egészségügyi, Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság az idén is megerősítette, hogy a Romániában forgalmazott importgyümölcs és zöldség a megengedettnél nagyobb mértékben fertőzött a kezelésükre, a szállításuk biztonsága érdekében használt növényvédő szerekben található mérgekkel. Erre figyelmeztet a már idézett képviselő is, aki szerint a legmérgezőbb hatóanyagból is találtak, aminek használata tiltott az Európai Unióban. 

A szakhatóság a megvizsgált importalma és -burgonya-minták 98 százalékában mutatta ki a növényvédő szerek nyomát, amelyek rendszeres és nagy mennyiségű fogyasztás esetén májbántalmakat, daganatos megbetegedést okozhatnak, csökkentik a termékenységet, veszélyesek a magzat egészségére, károsan befolyásolják a pajzsmirigy működését. 

Az elmúlt években is kimutatták ezeket a mérgező anyagokat, de általában a megengedett érték alatti százalékban. 

Ha majd fontosabb lesz a lakosság egészsége, mint a kereskedelmi profitszerzés, akkor reménykedhetünk abban, hogy a déligyümölcsök, zöldségek mellett olvasható lesz, hogy a szervezetre káros anyagokból milyen mennyiséget tartalmaznak. Mindenképpen figyelemre méltó, hogy van már olyan áruház, ahol feltüntették, hogy a citrom és narancs héja nem fogyasztható, és ezek biováltozatát is árusítják néha. 

Addig is a déligyümölcsöket, amelyeket erős gomba- és rovarirtó szerekkel kezelnek, ha a héjukat nem is használjuk fel, körömkefével 60 másodpercig folyó víz alatt mossuk, hogy a kezünkkel, a késsel a héjon levő anyagokat ne vigyük át a gyümölcs húsára. Az importburgonyával is hasolóan kell eljárni, az almát, körtét pedig tanácsos a mosás után meghámozni, ha nem biztos házi, hazai forrásból származnak, bármennyire is arra tanítottak, hogy a héjukban van a vitamin. Sajnos, ma már más is ott van.