2019. július 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megkésett szilveszteri kabarénak sem volt gyenge alakítás

a pénzügyek regáti felelősének vasárnap esti tévészereplése. A miniszter bejelentésétől elvileg el kellett volna kezdjen reszketni a nadrág azokon a fránya nagyvállalkozókon, ehelyett viszont a nevetőizmaik kaptak rángógörcsöt.

Az illető azt mondta, az idei évben az adóhatóság, melynek az élére a napokban neveztetett ki új elnök hölgyet, a nagy adófizetőkre fog összpontosítani, mert ezek mindent elkövetnek, csak hogy kevesebb adót fizessenek. Két ilyen rosszcsont multit is felhoztak példaként a nézőknek, persze nevek nélkül. Ebből már annyit biztosra vehetünk, hogy az idén a kormány minden bajáért – közvetlen vagy közvetett módon – a nemzetközi tőke lesz a felelős.

Szó se róla, a sok országban üzletelő nagymenőket a világ minden táján igyekeznek megsarcolni a politikusok, mert abból lehet fizetni a választási ígéreteket. A multik meg a világon mindenütt keresik az adórendszereken a kiskapukat, mert aki üzletel, az hasznot akar. A tisztesség és a törvényesség nagyon képlékeny fogalom ebben a játszmában.

Annyi biztos: ha bármely kormány ki akarja apasztani a nagymenők zsebét, értenie kell a dolgát. Hozzáértéssel pedig a regáti kormányt aligha lehet jellemezni, erre az egyik legjobb példa a kapzsisági adójuk. Nem látják át a bankrendszerben zajló folyamatokat, így nem is értik, hogy lehetne úgy megcsapolni azt a lehetséges pénzforrást, hogy az máshol ne okozzon bajt, ezért kapzsiság címszava alatt, hogy jól hangozzék a tévében, adót vetnek ki az aktívumaikra, arra az értékre, amit amúgy is minden évben le kell jelenteni. Ezt bármelyik gazdasági szektor szereplőivel el lehetne tetszőlegesen játszani, de a hozzáértésnek legalább a nyomát akkor árulná el magáról egy kormány, ha legalább egy fikarcnyit törődne az intézkedéseinek a várható következményeivel, és párbeszédet folytatna azokkal, akikre adót vet ki. Márpedig ennek az adónak az esetében ilyenekről szó nem volt, az érintettek a tévéből tudták meg, hogy adóköteles kapzsik lettek. Az adónem várható hatásairól a kormány nem mutatott be tanulmányt – arról nem is beszélve, hogy a saját országának törvényei szerint is a tervezetet az elfogadás előtt fél évvel be kellett volna mutatni és közvitára bocsátani. Ilyen „szakértelemmel” a multik megadóztatásának kihívásáról is úgy fognak visszapattanni, mint kezdő szöcske a harangvirágról.

Inkább arról lett volna értelme beszélni az adóhivatal kapcsán a miniszternek, hogy az adóbehajtás hatékonysága miért is nálunk az egyik legalacsonyabb az egész unióban? Ha legalább azt be tudnák hajtani, amire eddig is volt kész szabály, nem kellenének új adók. De ehhez nem a tévéstúdiókban kéne tevékenykedni.