2020. szeptember 25., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Rasovszky Kristóf lett az elmúlt év legjobb nyílt vízi úszója a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetségnél (FINA).

A szervezet pénteki tájékoztatása szerint a 22 éves magyar versenyző az egész éves teljesítményt értékelő kritériumrendszer alapján lett a legjobb. Az előre kihirdetett pontértéktáblázat alapján a dél-koreai világbajnokságon öt kilométeren szerzett aranyérme mellett – amely a szakág történetének első magyar vb-diadala volt – tíz kilométeren elért negyedik, illetve a csapatversenyben szerzett hatodik helye, valamint az összetett világkupa-győzelem okán nagy fölénnyel végzett az első helyen.

Rasovszkynak ez már a második nagy egyéni elismerése a tavalyi esztendő alapján, legutóbb az európai szövetség (LEN) szavazásán lett a legjobb.

Az Európában első, illetve 2018-ban a FINA-nál is győztes Hosszú Katinka ezúttal második lett Sarah Sjöström mögött a női úszók között – itt a rövid pályás Eb-n elért aranyérmek semmit sem nyomtak a latban, kizárólag a FINA-eseményeken szerzett érmek, illetve a világkupa összetettje számított, valamint alapvető kritérium volt a világbajnoki aranyérem.

A győztesek a trófeák mellett 10 ezer dolláros jutalmat kapnak, amelyet várhatóan a decemberi, Abu-Dzabiban rendezendő rövid pályás vb gáláján vehetnek át, mivel a WADA Oroszországot elmarasztaló döntése miatt a mostani, Moszkvába tervezett eseményt le kellett mondani.


FINA – Év sportolói 2019

* úszás: férfiak: Caeleb Dressel (amerikai), nők: Sarah Sjöström (svéd)

* nyílt vízi úszás: férfiak: RASOVSZKY KRISTÓF, nők: Ana Marcela Cunha (brazil)

* műugrás: férfiak: Hszie Szi-ji (kínai), nők: Si Ting-mao (kínai)

* óriás-toronyugrás: férfiak: Gary Hunt (brit), nők: Rhiannan Iffland (ausztrál)

* szinkronúszás: férfiak: Alekszandr Malcev (orosz), nők: Szvetlana Romasina és Szvetlana Kolesznyicsenko (oroszok, holtversenyben)

* vízilabda: férfiak: Olaszország, nők: Egyesült Államok

Fotó: NLC